Levenslange garantie op polyester- en gelcoatreparaties

Artikel - Levenslange garantie op polyester- en gelcoatreparaties

Levenslange garantie op polyester- en gelcoatreparaties

Door Walter Knopper

Schade varen overkomt zelfs de beste schipper, een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een lelijke kras in de gelcoat is niet zo eenvoudig te repareren. De kunst is om onder andere de gelcoat exact dezelfde kleur te maken als de oorspronkelijke kleur van de boot, en dat lukt eigenlijk alleen de vakman.

Al bijna twintig jaar zit Jeroen van der Steen in het vak en inmiddels alweer 10 jaar met zijn eigen bedrijf genaamd Compoship BV. Repareren van schade aan polyester en gelcoat is zijn specialiteit en hij doet dat voor zowel de consument als voor vele watersportbedrijven.

“Ik heb door de jaren heen een sterk netwerk opgebouwd”, vertelt Jeroen. “Belangrijk in dat netwerk zijn de verzekeringsmaatschappijen waar ik veel werk van ontvang. Wanneer een klant van de verzekeraar schade meldt, word ik ingeschakeld om de schade te bekijken en er een offerte op los te laten. Gezien de vergoeding van de verzekeraar op factuurbasis is, krijg ik van de particulier in de meeste gevallen ook de opdracht om de schade te repareren.” Ook de werven waar Jeroen vaak komt weten Compoship goed te vinden. “Mond tot mond reclame blijft de allerbeste vorm van reclame die er bestaat”, meent Jeroen. “Ik zorg dat ik altijd goed werk lever en dat weten mijn klanten ook, daarom komen ze bij Compoship terug.”

Uniek in de branche

De kernkwaliteiten van Compoship zijn van het grootste belang voor het bedrijf. Compoship garandeert een volledig onzichtbare reparatie waarop zij zelfs een levenslange garantie bieden en dat is uniek in de branche. “Dat maakt ons niet de goedkoopste maar de prijs-kwaliteit verhouding is uitstekend”, zegt Jeroen. Na polyester- of gelcoatreparaties is kleurverschil of het ontstaan van blaasjes een veel voorkomend probleem en dat zal na een door ons uitgevoerde reparatie niet gebeuren. Wij maken gebruik van geavanceerde hard- en software dat onder andere kleurpigmenten in de gelcoat meet en het vochtpercentage in het laminaat kan aflezen. Het is de combinatie van vakmanschap en hightech apparatuur die ons in staat stelt deze garantie te geven. Onze reparaties zijn niet alleen onzichtbaar maar ook uiterst duurzaam”, meent Jeroen. “De uurtarieven die we hanteren zijn zeer scherp en in combinatie met onze uitstekende materiaalprijzen durven we met ieder bedrijf de concurrentie aan.” Jeroen heeft twee werknemers in vaste dienst en wanneer er veel klussen zijn heeft hij een vast netwerk aan ZZP’ers waar hij werk aan uitbesteed. “Zowel mijn werknemers als de mensen die ik inhuur leveren de kwaliteit af waar Compoship om bekend staat, en dat moet ook wel gezien onze garantieregeling,” zegt Jeroen.

Op alle locaties

Compoship heeft in Lemmer, Heeg en Lelystad eigen locaties waar zij reparaties uitvoeren. De jachteigenaar hoeft daar echter niet naar toe te komen als hem dat niet past gezien Compoship op locatie door heel Nederland werkt. “In de wintermaanden werken we regelmatig vanuit onze eigen locaties maar in de zomermaanden rijden we heel Nederland door. Wij komen zelfs regelmatig in het Middellandse zeegebied en zo nu en dan in de Cariben. Dat lijkt natuurlijk heerlijk een klus in Antiqua of Curaçao maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Werken met de lokalen is een kwestie van veel geduld, gezien het voor hen de normaalste zaak van de wereld is om zomaar drie uur te laat te komen. Ook de kwaliteit van de lokale bevolking is vaak bedenkelijk. Daarbij kom ik regelmatig taferelen tegen die je in Nederland nooit zal meemaken. Ik ben eens bij een jacht gekomen die op vier olievaten stond. Dan ben ik de hele ochtend kwijt aan het stutten van de boot om ongelukken te voorkomen.”

In de wintermaanden voeren Jeroen en zijn twee werknemers de werkzaamheden binnen uit in verband met vocht en kou. In de zomermaanden werken de heren ook regelmatig op jachthavens of werven in de buitenlucht en zijn ze te herkennen aan hun witte Compoship bedrijfskleding. “Wanneer het in de haven rustig is en wij zijn aan een boot aan het werk komt er altijd wel iemand even een kijkje nemen. Uit dit soort gesprekjes rollen ook regelmatig opdrachten binnen.”

Flinke klus

Momenteel werkt Compoship aan een 41-voeter die onder zeil bovenop een binnenvaartschip is gebotst. Door de klap is de mast overboord gegaan en dat heeft ook veel schade aan de romp veroorzaakt. De boeg van het schip moet over meer dan twee meter lengte geheel nieuw worden opgebouwd en ook het spantenframe was door de enorme knal los geraakt. Het is een klus van tenminste drie maanden en dan is de boot, die zo goed als total loss was, weer als nieuw. Van de boeg worden grote stukken weggezaagd tot aan het onbeschadigde gedeelte waarop hechting plaats kan vinden. Vervolgens wordt de boeg weer opnieuw opgebouwd en versterkt zodat ook de oorspronkelijke stijfheid behouden wordt.

“Naast veel aanvaringsschades repareren we ook veel constructiefouten zoals ingewaterde roeren of slechte kiel-romp verbindingen. Ook brandschades die ‘s winters in de loods door doorgebrande accu’s zijn ontstaan, komen we zeer regelmatig tegen.”

Gelakte rompen

Hoewel Compoship alleen polyester jachten behandelt maken ze recentelijk regelmatig een uitstapje naar stalen boten. De hard- en software die Compoship bezit meet namelijk ook pigmenten in gelakte boten. Hierdoor kunnen zij zogenaamde ‘spot reparaties’ uitvoeren. “Wanneer in een (metallic) gespoten romp een beschadiging ontstaat moest voorheen de romp volledig opnieuw geschuurd en gespoten worden om kleurverschil te voorkomen. Door onze meetapparatuur kunnen we een beschadiging in de lak ook plaatselijk repareren en dat bespaart een werf of jachteigenaar veel tijd en veel geld”, legt Jeroen uit. De computer geeft, aan de hand van een meting, advies uit over de aanwezige pigmenten in de lak waarop de juiste kleur gemengd kan worden.

“Regelmatig verschijnen er artikelen in de bladen over het repareren van krassen of gaten in de polyester romp. Met veel beeld en tekst wordt uitgelegd hoe het euvel eigenhandig hersteld kan worden. Het mengen van de juiste kleur gelcoat maar zeker ook het terugbrengen van de originele stijfheid is echter een vak en zeker niet voor de hobby doe-het-zelver weggelegd. Gezien Compoship levenslange garantie biedt op hun reparatiewerk, menen wij dat dit vele malen beter en zelfs goedkoper is dan zelf aan de slag te gaan.”

Nadere informatie

Kemphaan 28

8532 AS Lemmer

Telefoon: +31 6 46271940

info@compoship.nl

www.compoship.nl

Facebook Comments "Levenslange garantie op polyester- en gelcoatreparaties"
                         my-ip