Smalland Maritiem

Artikel - Smalland Maritiem

Quick

Smalland MaritiemSmalland Maritiem is in Nederland een begrip op het gebied van sloepen. De afgelopen jaren heeft Hans Heikoop van Smalland Maritiem tientallen sloepen gebouwd en verkocht. Ondanks het grote succes van de Smalland sloepen was Hans Heikoop een aantal jaren geleden toe aan een nieuwe uitdaging: de ontwikkeling van een snelvarende tender die de gunstige eigenschappen van een sloep (veel ruimte en comfort) combineert met de mogelijkheid om ook met hogere snelheden te varen waardoor er grote afstanden kunnen worden afgelegd. Het resultaat hiervan is de Smalland Tempo, een snelvarende tender die ook daadwerkelijk van de grond af aan is ontwikkeld en gebouwd met het oog op ruimte, stabiliteit, luxe en comfortabel snelvaren.


Hans Heikoop: “Sloepen zijn al vele jaren populair in Nederland en niet voor niets. Belangrijke pluspunten in vergelijking met een speedboot zijn de ruimte, het comfort, de vaak exclusieve uitstraling en het bescheiden brandstofverbruik. Nadelen zijn er echter vaak ook: de meeste sloepen hebben beperkte snelvarende mogelijkheden en de sloepen die wel snelvarend zijn, zijn daarvoor niet altijd speciaal ontwikkeld. Met de Smalland Tempo heb ik een schip ontwikkeld dat de voordelen van een sloep combineert met snelvaren.”
De Smalland Tempo is vanaf het eerste stadium als een snelvarende tender ontwikkeld. Veel aanbieders zijn ingesprongen op de groeiende populariteit van dit type schip door de romp van een bestaand model sloep om te bouwen tot tender. Dit is een snelle oplossing, maar het nadeel is dat het resultaat niet altijd de vaareigenschappen bezit die je van een snelvarende tender verwacht.
Eén van de zaken die de Smalland Tempo anders maakt dan andere schepen schuilt onder water: het uitgekiende onderwaterschip. Dit onderwaterschip is aan de achterzijde opvallend vlak en breed en loopt naar voren spits toe. Het onderwaterschip zorgt op de eerste plaats voor een bijzonder stabiel schip, maar nog indrukwekkender is het vermogen om bij lage snelheden (en toerentallen) planerend te varen. Al bij een kleine twintig kilometer per uur planeert de Tempo; een heerlijke snelheid om relaxt te toeren met een zeer bescheiden brandstofverbruik. Wanneer er meer gas wordt gegeven, haalt de Tempo met de Yanmar 110 pk diesel ongeveer 40 kilometer per uur. Wat overigens zeer het vermelden waard is: bij alle snelheden veroorzaakt de Tempo opvallend weinig golfslag en dat is wel zo prettig voor medewatersporters.

De Smalland Tempo is standaard uitgerust met twee ruime loungebanken aan weerszijden van een grote tafel waarmee het schip bij uitstek geschikt is voor vaartochten met grotere groepen. Veel opbergruimte, een grote koelkast onder de bank van de kapitein en een afgeschermd toilet in de kajuit maken het comfort compleet. De gehele kuip is zelflozend via ruime goten en wanneer de spiegel van de boot elektrisch wordt geopend, ontstaat er een groot zwemplateau dat comfortabel te gebruiken is dankzij de ingebouwde zwemtrap.

Bij de ontwikkeling van de Tempo waren design en exclusiviteit belangrijke kernwaarden. Dat is duidelijk terug te zien in het bijzonder hoge afwerkingsniveau en de gebruikte materialen zoals sierlijke RVS opklapbolders en het gebruik van Esthec op de vloeren en dekken. Esthec is een hoogwaardig alternatief voor teak: bijzonder onderhoudsarm, duurzaam en blijvend kleurvast.

Het interieur van de Smalland Tempo kan geheel naar wens worden uitgevoerd. Standaard is de Tempo uitgevoerd als pleziervaartschip, maar een uitvoering als boot voor professionele duikers of vissers behoort dankzij de veilige en stevige constructie zeker tot de mogelijkheden.

Belangrijke kernmerken
• Design schip met extra sterke constructie door sandwich romp en dek
• Stijlvolle RVS details en opklapbolders
• Optimaal manoeuvreerbaar door Side Power Boegschroef
• Moderne techniek met onder andere Raymarine navigatie
• Plaats voor 6 tot 8 personen
• Groot zwemplateau met ingebouwde zwemtrap
• Elektrisch afsluitbare achterspiegel
• Esthec vloer en dek, leverbaar in vele kleuren
• Kajuit met slaapgelegenheid
• Afgeschermd elektrisch toilet
• Flexibele indeling van het interieur is mogelijk

Technische gegevens Smalland Tempo
Lengte: 8,50 meter
Breedte: 3,00 meter
Diepgang: 0,85 meter
Doorvaarthoogte: 1,45 meter
Boegschroef: 30 KGF
Standaard motor: 75 pk Yanmar
Snelheid testschip (110 pk Yanmar): 40 km


Voor meer informatie:
Smalland Maritiem
Oud Loosdrechtsedijk 113b,
Loosdrecht
[email protected]
+31(0)35 58 28 411
+31(0)6 21 985 004


Facebook Comments "Smalland Maritiem"
                         my-ip