Jachthaven Tineke Bakker

Artikel - Jachthaven Tineke Bakker

HTML Generator Sample Page

Jachthaven Tineke Bakker

Gezellig op z’n Amsterdams

Aan het Nieuwe Diep, tussen het Zeeburgereiland en IJburg, is een aantal jachthavens te vinden op een plaats waar je het misschien niet direct zou verwachten. Een daarvan is Jachthaven Tineke Bakker. Tussen tunnels, bruggen, beroepsvaart en snelwegen vind je er een groene oase die net zo goed in hartje Friesland had kunnen liggen. Tot je de haven uitvaart, want het vaargebied is zeer uitgebreid met de Amsterdamse binnenstad op 20 minuten afstand als kers op de taart.

De jachthaven

Met 50 ligplaatsen is Jachthaven Tineke Bakker een kleinschalige en daardoor wel zo gezellige haven. Het is een familiebedrijf met een lange historie. Al in 1933 stichtte Henk Bakker hier een jachthaven die hij samen met zijn moeder tot bloei bracht met ligplaatsen, stalling, onderhoud en nieuwbouw van boten. Ook vormde onderhoud aan woonarken een belangrijke bezigheid. Een van de scheepshellingen ligt er nog steeds maar is niet meer in gebruik. In de hoogtijdagen waren vier van deze hellingen continue bezet.

Eind 60er jaren veranderde er veel. Klaargestoomd op de MTS scheepsbouw en de praktijkschool van de NDSM zette Martin Bakker samen met zijn vriendin Tineke het bedrijf voort. De nieuwbouw van plezier- boten en het onderhoud aan woonarken werd grotendeels gestaakt om zich te richten op het exploiteren van de jachthaven en het hijsen van boten voor onderhoud, refits, advies en stalling. Dat hijsen gaat met een kraan van een voormalige boeienlegger. Een imposant gevaarte waar schepen tot 10 ton en met een maximale lengte van 10,50 meter op een afspuitplaats gezet kunnen worden. In 2006 werd een slopende ziekte Martin fataal. Hij overleed, veel te vroeg. Tineke stond er alleen voor. Met een bewonderenswaardige inzet heeft zij het jachthavenbedrijf voortgezet en gemaakt tot wat het vandaag is. Een keurig verzorgde jachthaven waarvan de steigers nog maar net zijn vernieuwd. Tineke heeft inmiddels nieuw geluk gevonden bij Ries Legerstee. In
2011 vond hun huwelijk plaats. Ries is eigenaar van Watersportcentrum Legerstee in Heusden. Daar aan de Maas drijft hij een groot bunkerstation en een uit- gebreide watersportwinkel. In Tineke’s jachthaven is elektra voor iedere ligplaats op de steiger beschik- baar, voor water is een centraal tappunt. Met het ver- nieuwen van de steigers zijn een aantal plaatsen ook voorzien van een vingerpier over de gehele lengte van de ligplaats. Voor sloepen een uitkomst. Het stapt eenvoudig in en uit en het bevestigen van het laatste puntje dekzeil is een stuk makkelijker. De ha- ven is bijna vol, er zijn nog 3 plekken beschikbaar. De andere 47 worden bevolkt door sloepen, motorboten, kajuitjachten tot een meter of 10 en een paar zeilboten. Deze moeten wel onder de 9 meter doorvaart- hoogte blijven of een strijkbare mast te hebben.

Doe het zelf werf

Jachthavenbedrijf Tineke Bakker biedt niet alleen winterstalling maar ook de mogelijkheid om zelf aan je boot te klussen. Zowel voor vaste ligplaatshouders als ook voor boten van buiten. Na de 10tons kraan zet een botenkar met trekker je boot op zijn plaats. Waar is afhankelijk van de werkzaamheden. Een stalen boot waar aan geslepen of gelast moet worden komt niet naast een houten jachtje te staan waar net een nieuwe laklaag op aan is gebracht. Er is een hek waarmee het terrein wordt afgesloten maar zolang het licht is staat deze open. Een auto parkeren kan op de Diemerzeedijk en is gratis. Tineke woont in een ark in de haven, toezicht gaat daarmee verder dan wat een camerasysteem kan. Daarbij kun je met een vraag, voor overleg of advies altijd aankloppen.

Watersportwinkel

Wanneer manlief in Heusden een bloeiende water- sportwinkel drijft is het wiedes dat er in Amsterdam op de werf alles leverbaar is met een korte levertijd. Indien voorradig met 24uur, wanneer het besteld moet worden enkele dagen later. In de winkel van Watersportcentrum Legerstee vind je alles voor een jacht, boot of schip. Van kleding tot artikelen voor de kombuis en van lakverven tot de installatie van water, elektra en gas. Alle watersportartikelen onder twee daken dus. Watersportcentrum Legerstee heeft ook een webshop zodat je een bestelling op de haven in Amsterdam klaar kunt laten zetten voor het mo- ment waarop je begint met klussen. Verf en alle non paint producten zoals verfbakjes, handschoenen en kwasten zijn wel direct te koop op de haven, dit assor- timent zal meer en meer uitgebreid gaan worden zo- dat je voor een vergeten boodschap ook terecht kunt op het havenkantoor.

Het vaargebied

Vanuit een ligplaats in de haven kun je kiezen uit ui- teenlopende bestemmingen. Stuurboord uit het laatste stuk Amsterdam-Rijnkanaal op vaar je het IJ op met de Amsterdamse grachten binnen handbereik. Zomaar een stuk meevaren in een stoet kleurrijke boten is al een belevenis, er zijn ook steeds meer restaurants, terrassen en yachtclubs waar je aan kunt leggen met een boot. Door verder het IJ op te varen kun je afslaan om de staande mast route naar Haar- lem volgen, de Zaanstreek in om Noord Holland te verkennen of rechtdoor het Noordzee kanaal op wan- neer je boot geschikt is voor kustwater. Vanaf het IJ kun je ook door de Oranjesluizen gaan en het Marker- meer opvaren. Durgerdam, Muiden of Marken zijn van die alleraardigste Zuiderzeestadjes waar van al- les te doen en te zien valt. Ook kan het strand van Blijburg een bestemming zijn waar je kinderen een plezier mee doet. Maar vanuit de haven kun je ook bakboord uit het Amsterdam-Rijnkanaal opvaren en bij Muiden of Weesp richting de Vecht varen. Vooral voor sloepen een mooie tocht langs im- posante buitenhuizen en pittoreske dorpjes. De Loosdrechtse plassen of de Vinkeveense even- knie zijn bereikbaar wanneer je zin hebt in een mooi natuurgebied. Het jachthavenbedrijf van Tineke Legerstee laat zien dat een moderne goed geoutilleerde jachthaven nog steeds sfeer- vol, gezellig en gastvrij kan zijn Maar al te vaak geeft een streng havenreglement het idee dat je niets mag en vooral veel moet. Bij Tineke heb je dit gevoel niet. Er zijn wel regels en niet alles is toegestaan of mogelijk. Dit is echter onvermijdelijk wanneer je de mogelijkheid biedt werkzaamheden aan de boot te verrichten. Dit moet je in goede banen leiden anders wordt het een zootje. Niet zozeer streng dus maar wel rechtvaardig. Daarnaast doet Tineke er alles aan om het verblijf van boot en opvarenden zo aangenaam mogelijk te maken.

Voor meer informatie:

Jachthavenbedrijf Tineke Bakker

Diemerzeedijk 4

1095 KK Amsterdam Tel. 020-4631152 mobiel: 06 -52052757

[email protected] www.bakker-jachthaven.nl

Watersportcentrum Legerstee

Bakkersdam 9

5256 PK HEUSDEN Tel. 0416 661 399

Fax 0416 662 756 [email protected] www.legerstee-watersport.nl

Facebook Comments "Jachthaven Tineke Bakker"
                         my-ip