Antislip

Artikel - Antislip

HTML Generator Sample Page

Antislip

Wegglijden of zelfs vallen op de boot, je bent er mooi klaar mee. Goede antislip is op veel plekken bittere noodzaak. Er zijn gelukkig veel adequate oplossingen voor glibberige dekken en gangboorden, de redactie licht er een aantal uit.

Door Walter Knopper

Veel jachten zijn voorzien van ingegoten antislip lagen op strategische plekken. Dat is voor de bootbouwer een voordelige toepassing, ze worden immers in de mal meegenomen. Voorheen werden de meest bizarre materialen daarvoor gebruikt tot structuurbehang aan toe. Het nadeel van die ingegoten antislip is dat het wellicht niet op de plekken zit waar u dat wenst. Het kan ook zijn dat in de loop van de jaren de kwaliteit van het antislip achteruit is gegaan. We bekijken meerdere opties.

Antislip verf
Antislip verf is de goedkoopste optie en verrassend effectief. Veel jachtverffabrikanten hebben hun eigen samenstelling bestaande uit een aflak met daarin bijvoorbeeld een hoge dosering heel fijn zilverzand, grid of een kunststof korrel.
Er is meestal een beperkt palet aan kleuren beschikbaar, en de verf heeft in veel gevallen enkele dagen nodig ( minimaal 72 uur ) om goed uit te harden voordat er overheen gelopen mag worden.
Een pot anti-slip verf van 750 ml is voldoende voor zo’n zes vierkante meter dek en kost u circa 20 euro. International Paint biedt een product aan onder de naam Interdeck. Volgens de verffabrikant is Interdeck een sterke polyurethaan antislip dekverf. Interdeck bevat een fijn non-slip materiaal voor een duurzaam antislip oppervlak en is op alle oppervlakken eenvoudig verwerkbaar. De zijdeglans eindlaag voorkomt verblinding door reflectie van de zon op dekken en opbouw. De sterke polyurethaan hars beschermt het dek tegen de dagelijkse slijtageslag. Interdeck is eenvoudig, direct uit het blik met kwast of roller aan te brengen.
De oplossing van het tekort aan kleuren van de antislip verf is opgelost door antislippoeder in losse zakjes aan te bieden die door (bijna) elke aflak gemengd kan worden. Het is echter wel zaak om goed te roeren voordat aan de klus begonnen wordt. We raden u aan om bij uw verfleverancier de verfschudder te gebruiken vlak voordat u aan de klus begint zodat het poeder goed door de verf wordt gemengd. De non-slip additieven van International Paint zijn kunststof korrels die in zakjes van 12 gram worden geleverd in de maten fijn, medium en grof. 12 gram is voldoende voor een blik van 750 ml. In tegenstelling tot sommige kant-en-klare antislipverf is dit poeder wat vriendelijker voor uw zeilkleding! Een nog weinig toegepaste techniek maar zeer effectief is het aanbrengen van de antislip korrels middels de verfspuit. Na het spuiten of schilderen van het dek kunnen de korrels in de schone spuit worden gebracht en op eenvoudige wijze over de aangebrachte verf worden gespoten. Het resultaat is dat de korrels beter en effectiever worden verspreid dan wanneer de korrels in het blik verf wordt toegevoegd en aan wordt gebracht met de roller.
Sommige doe-het-zelvers maken hun eigen antislip verf. Een booteigenaar vertelde dat hij zand opschept op het strand, dat droogt in de oven, het daarna zeeft en vervolgens het over de drogende laag dekverf strooit. Als het eenmaal goed uitgehard is, wordt het overtollige zand weggeblazen en komt er een nieuwe laag verf overheen. Het is wat minder verfijnd en minder netjes dan de dekverf uit de pot maar het resultaat mag er zijn. Groot nadeel is dat het scherpe zand niet bevorderlijk is voor de gladde laag van de regenkleding.
Een eveneens veel gebruikte doe-het-zelf truc is de nieuwe laag verf te bestrooien met suikerkorrels. Als de uitgeharde verflaag vervolgens wordt gewassen lost de suiker op en blijft er een ruwe structuur als oppervlak achter dat zeker minder aanslag op de regenkleding en uw voeten doet.
Ook Epifanes biedt een kant-en-klare ééncomponent antislip verf aan. De poeder die in deze verf is verwerkt is op basis van polypropyleen en tevens los verkrijgbaar. Voor het aanbrengen van een antisliplaag op het dek kunnen de laatste twee lagen hoogglans aflak worden vervangen door twee lagen Epifanes antislipverf. Als alternatief kunnen ook twee lagen Epifanes Mono-urethane aflak worden aangebracht, waaraan Epifanes antislip poeder is toegevoegd.
Het merk Werdol biedt een verf aan onder de naam loopdekkenverf. Dit is geen antislip verf maar kan worden toegepast op veel begaanbare plekken zoals de gangboorden en de kuip.

Antislip matten en tape
De best bekende rubberen oplossing in het duurdere segment van de antislip markt is Treadmaster. Treadmaster bestaat uit matten gemaakt van een combinatie van kurk en rubber en is verkrijgbaar in meerdere kleuren en patronen. Treadmaster is zeer slijtvast en vooral het diamantpatroon is uiterst effectief. Nadeel van Treadmaster is dat het kan verkleuren en algengroei op kan lopen. Het kan echter wel worden geschilderd. Treadmaster heeft een plaatafmeting van 1200x900x3 mm (ca. 1,12 m2), weegt 2,5 kg en kost ongeveer 100 euro. Ook het Franse TBS-systeem is een rubbermat met een korrelige structuur. TBS is tevens verkrijgbaar in een rol tape om gemakkelijk op verschillende plekken antislip te kunnen aanbrengen. Een rol tape van 330 x 4 cm kost circa 20 euro. Het speciale materiaal is zeer bestendig tegen UV-stralen, olie, vet, zoutwater, slijtage en alle soorten vuil. Het TBS-materiaal kan met water en een gebruikelijk schoonmaakmiddel gereinigd worden

Hout of nephout
Zoals al eerder gezegd is een teakdek een zeer dure maar wel prachtige oplossing en de antislip eigenschappen zijn uitstekend. Wanneer u geplaagd wordt door wroeging over het kappen van de oerbossen is een voordehand liggend alternatief iets dat op hout lijkt. Kunstteak heeft verschillende voordelen boven het echte product al zijn de kosten spijtig genoeg niet veel lager. Zowel de echte als de nepvariant kunnen om kosten te besparen ook in panelen worden aangebracht op plekken waar u wenst. Dat is een mooi compromis want u heeft het voordeel van een mooi product tegen een aanzienlijk gereduceerde prijs. De prijzen per teakhoutpaneel ligt op zo’n 900 euro per vierkante meter inclusief leggen. De kunststof varianten zijn zeer buigzaam, duurzaam en lijken sprekend op echt hout. Een veel gebruikt en populair merk is Esthec van het bedrijf Bolidt. Esthec is in vele kleuren verkrijgbaar en heeft hetzelfde motief als een teakdek. Het leuke van Esthec is dat u ergens uw scheepsnaam of een logo in het dek kunt verwerken. Ook Esthec doet een flinke aanslag op uw spaartegoed, per vierkante meter betaalt u al snel rond de 500 euro.

Conclusie
Het optimaliseren van de grip op uw dek is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Sommige bekledingen kunnen toegepast worden vanwege esthetische redenen, naast die van veiligheid. Budget speelt natuurlijk een belangrijke rol en een simpel rekensommetje leert ons dat we voor zes vierkante meter dek 4500 euro betalen voor teak, 3000 euro wanneer we voor esthec kiezen en 20 euro aan verf kwijt zijn. De grip is echter zo goed als het schoeisel dat er overheen loopt, dus bootschoenen of laarzen met een rubberen zool vormen de andere kant van de vergelijking. Wanneer u de volgende keer aan boord bent, let u dan eens op waar uw voeten de meeste tijd doorbrengen, zowel aan dek als beneden. Vraag uzelf dan af of uw antislip oppervlakken adequaat zijn, dat is beter dan het aan den lijve te moeten ervaren!

Facebook Comments "Antislip"
                         my-ip