Sportieve MPV te water

Artikel - Sportieve MPV te water

HTML Generator Sample Page

Atlantic Open 530

Sportieve MPV te water

In de wereld van snelle sportieve boten nemen de exemplaren met een console een geheel eigen plaats in. Waar een conventionele speedboot een stevige parallel heeft met een sportauto, gaat dit voor een consoleboot wat minder op. Het karakter van deze boten is een stuk multifunctioneler. Naast hard varen met eventueel iemand op de ski’s erachter biedt een console meer loopruimte in de boot wat door een sportvisser weer op prijs wordt gesteld. En met wat meer ruimte kan een gezin met kinderen ook goed uit de voeten. Zo zijn er nog een aantal verschillen die deze boten in autotermen het best laat vergelijken met een MPV. Atlantic Marine voegt aan dit firmament een uitgebreide modellenlijn aan toe. Met een Open 530 varen we op een zonovergoten Veluwemeer.

Atlantic Marine
De Atlantic Marine consoleboten zijn een product van Polifactor. DezePoolse fabriek maakt sinds1994 hierin een complete modellenlijn. De Open serie, Adventures en Suncruisers, in totaal een twaalftal verschillende exemplaren. Het uitgangspunt van de werf is kwaliteit. Van een haastig uit de mal getrokken massaproduct is dus geen sprake. Duurzaamheid en veiligheid bepalen eerst de kwaliteit van de boten, daarna volgt de prijs die daarbij past. Dat dit geen loze kreet is bewijst de samenwerking met motorenmerken als Yamaha en Honda. Voor o.a. Nederland worden de Atlantic modellen uitsluitend met Honda outboards geleverd. Honda verbind daar ook nadrukkelijk haar naam aan. Dat doen ze niet over een nacht ijs. De eisen die de aan eerder genoemde kwaliteit maar ook aan bijvoorbeeld de after sales gesteld worden liegen er niet om. Alleen een moderne productiefaciliteit waar met kennis van techniek en -zaken een goed eindproduct wordt vervaardigd komt voor een dergelijke samenwerking in aanmerking.

Atlantics worden in Nederland geïmporteerd door Prins watersport in Nijkerk. Een echte sportboten, sloepen en consolebotenspecialist met een voorkeur voor trailerbaar met een buitenboordmotor. Die voorkeur voor een outboard delen we volledig zodra we de Atlantic Open 530 aan de kade van Jachthaven Strand Horst ontwaren. De boot is uitgerust met een 90PK Honda. Deze is reeds gestart maar alleen het koelwater en wat condens verraad dat. Te horen valt er eigenlijk niets. Met het bekende viercilinder inboard benzineblok van Volvo of Mercruiser is een dergelijk geluidsniveau niet haalbaar. Voor trillingen geldt hetzelfde. Deze vierpitter van Honda staat zich echter muisstil op te warmen.

Prins Watersport
Ongeveer tien jaar geleden startte Rainaldo Prins en Dirk Jan Visser de handel in tweedehands boten vanuit een boerenschuur in Hoogland. Al snel kwam daar het importeren van aantrekkelijk geprijsde vis- en sportboten bij. Een doorbraak vormde de onder eigen naam in Polen gebouwde Prins boten. Door ook te investeren in eigen mallen voor deze modellenserie en een intensieve kwaliteitsbewaking wordt er nog steeds veel boot geboden in een goede kwaliteit voor een dito prijs. Een formule die de basis heeft gelegd voor een flinke groei. Al na een paar jaar voldeed de boerenschuur niet meer wegens nijpend ruimtegebrek. Een locatie aan de Nijkerkerstraat vormde een tussenoplossing en de opmaat naar het nieuwe onderkomen nu. Op een perceel van 5000m2 aan de Sluiswachter in Nijkerk moet er toch, althans voorlopig, genoeg ruimte zijn. De showroom neemt daar 1000m van in waarin het complete assortiment in een juiste sfeer staat tentoongesteld. In de loop der tijd is het aanbod fors uitgebreid met visboten, cabincruisers, sloepen en dit jaar met Atlantic consoleboten en Honda buitenboordmotoren.

Het water op
Tijd om te ervaren waar de Open 530 toe in staat is. Met het gas erop versnelt de boot in een oogwenk naar een top van tegen de 80km p/u. Vooral het gemak en de souplesse waar dat mee gaat vallen op. Ook op volle snelheid blijft de geluidsproductie ruim onder de irritatiegrens en kun je nog steeds een goed gesprek met elkaar voeren.

De boot stuurt en vaart alsof ze op rails loopt. Zoals alle Atlantic rompen heeft ook deze een diepe V onder water met een vlijmscherp puntje om als een loefbijter de golven aan te snijden. De boeggolf wordt door de rompvorm direct naar de zijkanten weggewerkt, aan dek hebben we geen water gezien. Ook niet al raggend op de eigen- en de hekgolven van andere boten. Het windscherm houdt de vaarwind uit de boot maar is natuurlijk op een consoleboot wat smaller dan het scherm over de gehele breedte bij een sportboot. Maar met twee personen op de stoelen kun je uit de wind zitten. Of erin wanneer je het flipup gedeelte van de stoelen in de hoge stand zet. De Open versie dankt de naam aan een open boeg. Deze kan met zitplaatsen en eventueel een tafel worden ingericht of als riant zonnebed. Als mooi weer boot is er voorzien in een tweede zonnebed, wanneer van de achterbank de rug wordt uitgenomen kan hiermee de zitting worden verbreed. Ruzie om het mooiste plekje aan boord kan daardoor maar moeilijk ontstaan. Kiezen is lastiger.

De console biedt op deze versie geen accommodatie maar wel een bergruimte van formaat. Fenders, proviand of de kussenset wanneer de boot wordt achtergelaten in de haven vinden er een droog en veilig onderkomen. Ook is het mogelijk er een chemisch toilet in te plaatsen.

Op lage snelheden vervolgt de boot probleemloos de gewenste weg. Stuurcorrecties zijn nauwelijks nodig. Manoeuvreren in de haven is hiermee eveneens een genoegen. Met de ruimte rond de console is even afhouden of een landvast beleggen extra gemakkelijk.

Weer terug in de haven laat de Atlantic een prettige indruk achter. De boot ziet er goed uit, heeft een snelle lijn zonder daar opzichtig in te zijn. Functioneel is een andere term die bij het uiterlijk past. Het polyesterwerk ziet er smetteloos strak uit en kan wedijveren met iedere meer in het westen gelegen werf. Onderscheidend is Atlantic met de prijsstelling. Ook al hanteert de werf kwaliteit als uitgangspunt, de boten worden met een aantrekkelijke prijskaart aangeboden. De vaareigenschappen zijn ronduit uitstekend. De Open 530 is levendig, komt vlot op snelheid en heeft door niet teveel gewicht een hoge topsnelheid

Maten en gewichten:

Open 530
Lengte :5,26 mtr
Breedte :2,35 mtr
Gewicht :680 kg
CE-categorie :C
Max :100 pk
Max :6 pers.

Voor meer informatie:

Prins Watersport B.V.

Sluiswachter 24

3861 SN Nijkerk

T 033 - 2571950

F 033 - 2581577

E [email protected]

I www.prinswatersport.nl

Facebook Comments "Sportieve MPV te water"
                         my-ip