Een gastvrij startpunt

Artikel - Een gastvrij startpunt

Jachthaven Nauerna

Een gastvrij startpunt

Bij veel jachthavens kun je de vraag stellen hoe gezellig het er nu eigenlijk is. Een prominente slagboom, dubbele hekken met codeslot, ontoegankelijke toiletten tenzij je een SEP key op zak hebt of een woud aan verbodsborden doet eerder aan een gevangenis denken dan aan een gemoedelijke plek waarin je naar hartelust je watersporthobby beleeft. Maar gelukkig zijn ze er nog wel. Havens voor de pleziervaart waar gastvrijheid wel de boventoon voert. Jachthaven Nauerna is zo’n aanlegplaats. Geen hekken of andere onvriendelijke obstakels maar een toegankelijke haven met een atmosfeer die sterk aan vroeger, toen alles beter was, doet denken. En dat terwijl de haven met splinternieuwe steigers, keuring verzorgt sanitair, een uitstekend restaurant en een kundige technische service wel degelijk geheel van deze tijd is.

Initiatiefnemer en tevens havenmeester is Pepijn Doeswijk. Sinds kort de nieuwe uitbater van de jachthaven en dat is goed te zien. Van een enigszins vervallen geheel heeft Pepijn in korte tijd een keurig verzorgde en goed geoutilleerde haven weten te maken. Door alle steigers, zo’n 1500m, te vernieuwen en de bodem van 4000kub slib te ontdoen is het klaar voor de toekomst. Na deze refit zijn er ligplaatsen bijgekomen waarvan er nog enkele vrij zijn. Lang zal dat niet duren want de ligging van Jachthaven Nauerna is werkelijk perfect. Vanaf kanaal D, een zijtak van het Noordzeekanaal, zijn zeezeilers met een uurtje door de sluis van IJmuiden. Sloepvaarders en motorjachten kunnen de Zaan op naar het Alkmaardermeer of richting Amsterdam varen. Ook liggen het IJsselmeer en de randmeren binnen een redelijke afstand. Het vaargebied rond de haven biedt zo veel uiteenlopende mogelijkheden dat verveling niet snel toe zal slaan. Dat zie je dan ook aan de boten in de haven. Er ligt letterlijk van alles wat. Sloepen, motor en zeilboten vanaf zo’n 8 tot 15 meter. De maximale lengtemaat is 18m. De haven heeft 400 vaste ligplaatsen, voor passanten is een 120m lange steiger beschikbaar.

Net zo gemoedelijk als de sfeer zijn ook de tarieven. Een box van 7 bij 3 meter kost voor het zomerseizoen € 607,- of voor het hele jaar € 761.-. Prijzen die elders in de Randstad beduidend hoger liggen. Daarbij is water gratis op de steiger verkrijgbaar en elektra voor € 0.25 per kWh. Verder zijn er geen toeslagen of andere verborgen kosten voor bijvoorbeeld parkeren. Zelfs fietsen staan ter beschikking om de omgeving over land te verkennen.

Jachthaven Nauerna laat zien dat meegaan met de tijd niet ten koste van gastvrijheid hoeft te gaan. In plaats van een onvriendelijk hek is er een camerasysteem om de veiligheid van de boten en opvarenden te waarborgen. Ook is er altijd een havenmeester aanwezig. Sociale controle doet de rest. Diefstal of andere problemen van een dergelijke aard komen niet voor. Het maakt van Jachthaven Nauerna een plek waar je niet alleen naartoe gaat om een stuk te varen maar ook om te genieten van de rust, ruimte en sfeer die de haven biedt.

Voor meer informatie:

Jachthaven Nauerna

Kanaaldijk 33,

1566 PA Assendelft

Telefoon havenmeester (Pepijn Doeswijk): 06 – 13 21 40 94

e-mail: [email protected]

Web: www.jachthavennauerna.nl

Facebook Comments "Een gastvrij startpunt"
                         my-ip