Een tweede leven voor benzine of diesels

Artikel - Een tweede leven voor benzine of diesels

Betuwse Motoren Revisie

Een tweede leven voor benzine of diesels

Bootmotoren hebben het vaak niet makkelijk. Altijd maar een kort stukje de haven uitvaren om dan zeil te zetten, teveel vermogen in een motorjacht waardoor op lage toeren de bedrijfstemperatuur niet wordt gehaald, achterstallig onderhoud of gewoon de tand des tijds kunnen het moment om de motor een tweede leven te gunnen naderbij brengen. De Betuwse Motoren Revisie in Tiel reviseert nagenoeg alle verbrandingsmotoren, zowel benzine als diesel.

Niet alleen uit boten maar een motor uit ieder voertuig, apparaat of machine heeft geen geheimen voor BMR. Met 30 jaar ervaring in motorenrevisie worden de uitdagingen die een moderne common rail diesel met zich meebrengen overwonnen. Ook met de elektronica van een slim ingespoten benzinemotor kan BMR prima overweg. Wanneer er een OBD opzit, kan de universele diagnoseapparatuur laten zien wat er loos is.

Maar met BMR’s voorliefde voor klassiek kun je met een antieke Penta benzinemotor ook terecht. Daar wordt momenteel aan gewerkt. Een B18 uit een mooi gerestaureerde salonboot. De zuigers moesten vernieuwd worden maar die zijn 60 jaar na dato zo’n beetje op. BMR heeft deze zelf gemaakt. Gesmeed, beter dan het origineel. Er wordt gewerkt met de meest geavanceerde machines waarmee een gedeeltelijke of complete revisie tot in de puntjes wordt verzorgd. Van eenvoudig een kopje vlakken tot digitale 5-assige bewerkingen, alles vindt in eigen huis plaats. Hiermee hoeft schaarste aan onderdelen geen belemmering te zijn om toch met een motor door te gaan, ieder onderdeel kan ook gemaakt worden.

Het blijft natuurlijk altijd een overweging. Vervangen of reviseren. Bij een automotor met veel kilometers op de klok loont het vaak niet. De kosten zijn dan te hoog vergeleken met wat een ander, frisser exemplaar kost. Bij bootmotoren echter ligt dat anders. Zo vaak varen we niet. De gemiddelde watersporter haalt met moeite 40 motoruren per seizoen. Dat is voor een machine die ontworpen is om continue te draaien erg weinig. Bootmotoren slijten daardoor vooral van het nietsdoen. Onder vochtige omstandigheden corrodeert de motor van binnen en loopt niet meer mooi of rookt als Pernis op een drukke dag. Dat is echter een voordeel boven de slijtage van een automotor. Een revisie van een bootmotor bestaat voornamelijk uit het wegnemen van die corrosie en niet zozeer uit het vervangen van versleten onderdelen. Daarom loont het bij een bootmotor vaak wel. Technisch zijn er geen beperkingen. BMR garandeert dat na een revisie er nog vele jaren plezier aan een motor onder het luik of in de kist beleefd kan worden.

Voor meer informatie:

Betuwse Motoren Revisie

Newtonstraat 49

4004 KE Tiel

0344 - 622012

[email protected]

www.bmr-tiel.nl

Facebook Comments "Een tweede leven voor benzine of diesels"
                         my-ip