Trailervergelijking Boten.nl 2013

Artikel - Trailervergelijking Boten.nl 2013

HTML Generator Sample Page

Trailervergelijking Boten.nl 2013

Voor het eerst in de geschiedenis van Boten.nl presenteren wij u een trailervergelijking. Speciaal voor deze vergelijking hebben wij vier trailerfabrikanten bezocht waar wij vier trailers met elkaar hebben vergeleken. Daarnaast hebben we met de fabrikanten gesproken over hun bedrijfsfilosofie, wat zij willen betekenen voor hun klanten en de voordelen van hun producten.

In Nederland wordt veel aan pleziervaart gedaan waardoor er relatief veel boottrailers rondrijden. Deze trailers worden voor allerlei uiteenlopende doeleinden gebruikt. Sommige mensen bezitten een oud trailertje om hun boot van het erf in de sloot te laten, anderen hebben een superdeluxe volledig uitgeruste boottrailer (met boot) waarmee ze met vakantie gaan naar het buitenland waar warme zeeën en glasheldere meren vele enthousiastelingen lokken.

In deze trailervergelijking hebben vier trailerfabrikanten geparticipeerd: Kalf uit Lelystad, TDS uit Lobith, TTH uit Wieringerwerf en Vanclaes uit Alphen aan den Rijn. De vergelijking is uitgevoerd met trailers van het zogenoemde 1350 type (TTH 1300)*; dit zijn trailers die inclusief boot en belading 1350 kilogram mogen wegen. Dit type trailer wordt in Nederland veel verkocht en is geschikt voor boten van vijf à zes meter met een gewicht tot zo'n 1000 kilogram.

Het doel van deze trailervergelijking is vooral om watersporters meer inzicht te geven in zaken waarmee rekening gehouden dient te worden bij de aanschaf van een trailer. In deze vergelijking komen de plus- en minpunten van de verschillende trailers duidelijk naar voren waardoor individuele watersporters op basis van hun eigen situatie een weloverwogen keuze kunnen maken voor een bepaalde trailerbouwer.

Kalf Trailers
Kalf uit Lelystad bouwt al vijftien jaar geremde en ongeremde trailers. Vanaf 2006 is Kalf in Nederland de grootste leverancier van geremde trailers in het (veelverkochte) segment van 1100-2000 kilogram. Kalf heeft daardoor een zeer ruime ervaring met het bouwen van trailers waarvan sommige al meer dan tien jaar op de weg zijn.

In 1995 is Kalf opgericht door Luuk Kalf. Kalf: “Ik was al jaren bezig als scheepsbouwkundig tekenaar, maar wilde graag meer met mijn handen werken en bezig zijn met een eigen product.”

In het begin bouwde Luuk Kalf de trailers zelf, momenteel werken er zo’n tien mensen in de productiefaciliteit in Lelystad waar vrijwel alle werkzaamheden in huis worden uitgevoerd.

Kalf opereert in het middensegment van de trailerbouwers en stelt zich als doel nette, kwalitatief goede trailers met een mooi design en strakke afwerking te bouwen.

De Kalf M-serie 1350 is netjes afgewerkt, ondermeer dankzij het gebruik van lasergesneden onderdelen en doordat scherpe en hoekige kanten zorgvuldig worden afgerond. Door gebruik te maken van een boorstraat zijn de gemonteerde onderdelen uniform en maatvast. Oog voor veiligheid blijkt uit het lange aspad waardoor de as extra stevig aan het trailerframe is bevestigd en de verzonken kimrolhouders waardoor de kans op beschadigingen aan de romp minimaal is. Voor het gemak zijn er meerdere ogen aangebracht om spanbanden aan te bevestigen.

De vanafprijs van de Kalf 1350 bedraagt 2730 euro inclusief het standaardpakket van 540 euro. Hierbij komt 80 euro voor de leges en de kentekenplaat. Met deze prijs bevindt Kalf zich in het middensegment van de markt. Veel mensen zullen kiezen voor de optionele boeggeleiding (ook wel centreerinrichting genoemd) van 130 euro omdat daarmee het gebruiksgemak een stuk wordt vergroot.

Op de door ons onderzochte trailer was in plaats van het standaardpakket het luxe pakket gemonteerd wat 760 euro kost en waarin onder andere een zwaardere Goliath T1600 lier en polyurethaan kielrollen zijn inbegrepen. Polyurethaan rollen zijn in vergelijking met standaard rubber rollen duurzamer en minder geneigd een platte kant te krijgen wanneer de boot lang op de trailer staat. Om het traileren nog makkelijker te maken kan de trailer voor 440 euro worden uitgerust met een aluminium loopplank (4 meter lang). Een compleet uitgeruste Kalf 1350 komt daarmee al snel rond de 3.400 euro uit.

Conclusie
De Kalf 1350 is een mooi afgewerkte, gebruiksvriendelijke trailer van een bekende trailerfabrikant. Over vele details is goed nagedacht en de gebruikte materialen en onderdelen, zoals de dikte van de buis van de rolhouders, de afmetingen van de lichtbalksteunen en de kobalt verzinkte stroppen en moeren, staan op een hoger niveau dan andere trailermerken die op een lager prijsniveau opereren. De Kalf 1350 is daardoor een aantrekkelijke aanbieding voor mensen die een goed afgewerkte trailer van een bekende fabrikant willen kopen, maar niet al te veel geld willen uitgeven. Wie echter meerdere accessoires wenst komt al snel duurder uit.

Plus: prima afgewerkt, nette uitstraling, bekende trailerfabrikant

Min: accessoires drijven de prijs op, de lichtbalk moet worden verwijderd voor het te water gaan.

Specificaties Kalf
Trailer: M1350-57 V Basis
Opties: Luxe pakket 180, boeggeleiding
Totaalgewicht: maximaal 1350 kilogram
Trailergewicht: 370 kilogram
Wielen: 185x14 900kg draagvermogen per band
Laadvermogen: 980 kilogram
Lier: Goliath T900 (900 kg)
Maximale lengte: 5,70 meter (optioneel 6,20 of 6,70 meter).
Breedte: 2,10 meter
Prijs trailer: 2.730 euro (frame + standaardpakket)
Boeggeleiding: 130 euro
Leges: 80 euro
Loopplank: 440 euro
Afstellen trailer: dealer

TDS trailers
TDS Trailers uit Lobith is misschien wel de kleinste trailerfabrikant van Nederland, maar volgens Ton Dunselman is dat bewust het geval en biedt het grote voordelen. Toen Dunselman in 2003 zijn bedrijf verkocht, vond hij de rust van het niet hoeven werken in eerste instantie heerlijk, maar na een half jaar begon het te kriebelen om weer wat om handen te hebben.

Toevallig sprak hij in die tijd met een ervaren ondernemer uit de watersport die hem vertelde dat de meeste trailerbouwers niet goed naar de klant luisteren. Toen Dunselman ook nog een eersteklas constructeur tegen het lijf liep was het idee om zelf trailers te gaan bouwen snel geboren. Ter voorbereiding werden er twee protypes gebouwd en met deze prototypes is Dunselman meerdere watersportbedrijven afgegaan en heeft daar gevraagd om alle op- en aanmerkingen te benoemen. Deze informatie is vervolgens gebruikt om de TDS trailers te ontwikkelen.

Volgens Dunselman zijn de rijeigenschappen van een trailer het allerbelangrijkst. Goede rijeigenschappen zorgen voor comfort, ontspanning en zeker ook veiligheid. Dat het Dunselman gelukt is om een perfect rijdende trailer te bouwen, blijkt wel uit de woorden van Nico Kolvenbach, eigenaar van één van de meest gerenommeerde watersportzaken in Nederland: “Een TDS ligt zo rustig achter de auto dat je vrijwel niet merkt dat je met een trailer op stap bent, dat doet geen enkel andere trailermerk TDS na.”

Naast rijeigenschappen staan veiligheid, duurzaamheid en een uitgekiende constructie bij TDS hoog in het vaandel. Dankzij het gebruik van een flexibelere staallegering kan een TDS veel meer incasseren dan veel andere trailers waardoor deze min of meer aan de weg kleeft. Zeer secuur werken en grondige controles zorgen voor een nauwkeurig geconstrueerde trailer waarin alle maten kloppen. Een as die rechts een millimeter meer naar achter staat dan links heeft vaak al een negatieve invloed op de rijeigenschappen. Het is in deze nauwkeurigheid dat een TDS trailer uitblinkt.

TDS wil niet de meest gestylede trailer bouwen, maar gaat vooral voor degelijkheid en duurzaamheid. Dat is een belangrijk aspect, maar sommige mensen zullen de trailers van TDS een wat sobere uitstraling vinden hebben. Wanneer we de TDS trailer bekijken, vallen de vijf dwarsliggers op. Meestal worden er twee of drie dwarsliggers gebruikt voor een trailer van deze lengte, maar TDS gebruikt er maar liefst vijf, de as niet meegerekend! Het is duidelijk dat dit leidt tot een bijzonder stevig en robuust frame met minimale verwringing en verdraaiing. Daarnaast hoeven er dankzij de vijf (naar beneden geknikte) dwarsliggers geen kielrollen op de rechte as gemonteerd te worden waardoor de boot dieper in de trailer ligt dan bij veel andere trailers. Een groot deel van de perfecte wegligging en stabiliteit is te danken aan dit robuust uitgevoerde en goed doordachte frame.

De degelijkheid van het frame zien we ook terug in de gebruikte kokers. Deze zijn van een afwijkende staallegering en er is niet bezuinigd op de hoeveelheid materiaal. De grote aandacht voor degelijkheid beperkt zich echter niet tot het frame. Voor de kimrollen gebruikt TDS rollen van volledig kunststof. Hierdoor gaat het draaiende gedeelte nooit vastzitten en het kunststof is zo vormvast dat ook de zwaarste boten de rollen niet onrond maken. Hierdoor loopt een boot altijd makkelijk over de trailer.

Conclusie
Onderhuids zijn er vele pluspunten in de TDS trailer ingebouwd. Zaken die op het eerste gezicht niet opvallen, maar tijdens het gebruik wel heel belangrijk zijn. Voor de TDS trailer geldt overigens (net als bij Kalf en TTH) dat voor zaken als een centreerinrichting, loopplank en ook de leges moet worden bijbetaald. De wat stevigere vanafprijs van 3172 euro valt hierdoor al snel nog hoger uit. Aan de andere kant zullen veel watersportbedrijven best willen onderhandelen over de prijs van een TDS trailer, zeker wanneer er een combinatie met boot wordt aangeschaft.

Plus: kleine trailerfabrikant met veel aandacht voor wensen, robuust frame, veel aandacht voor de rijeigenschappen, de gebruikte componenten zoals lier en neuswiel zijn zwaar uitgevoerd

Min: de trailer heeft een wat sobere uitstraling gezien zijn prijs, accessoires drijven de stevige vanafprijs verder op, de lichtbalk moet worden verwijderd voor het te water laten.

Specificaties TDS
Trailer: TDS 13500
Opties: Boeggeleiding (189 euro), leges en kentekenplaat (99 euro)
Totaalgewicht: maximaal 1350 kilogram
Trailergewicht: 350 kg
Wielen: 185x14 900kg draagvermogen per band
Laadvermogen: 1000kg
Maximale lengte: 6.50 m (optioneel andere maten)
Breedte: 2.10 m.
Lier: Fulton 3200 lbs (1450 kg)
Prijs trailer: 3.172 euro
Boeggeleiding: 189 euro
Leges: 99 euro
Loopplank: 385 euro
Afstellen trailer: dealer

TTH Watersport
Nico Dekker heeft TTH watersport in 1991 opgericht. In de eerste jaren richtte het bedrijf zich hoofdzakelijk op de verkoop van waterscooters, toentertijd nog een bijzonder fenomeen op de Nederlandse wateren. Door het grote succes van waterscooters werd de vraag naar waterscootertrailers steeds groter en in 1997 besloot Dekker dan ook om zelf trailers te gaan bouwen. Toen het bedrijf in 2003 verhuisde naar de huidige locatie in Wieringerwerf ontstond de mogelijkheid om ook grotere trailers te gaan bouwen, aanvankelijk alleen ongeremde trailers en sinds 2012 ook geremde trailers, alle met Europese goedkeuring (evenals de andere fabrikanten).

TTH bouwt trailers aan de onderkant van de prijsrange. Dat is een bewuste keuze om snel een flink marktaandeel op te kunnen bouwen. Om aantrekkelijke prijzen te kunnen vragen, bouwt TTH alleen trailers waar veel vraag naar is. Nichemarkten zoals catamarantrailers waarvan er hooguit enkele tientallen worden gebouwd, worden door TTH niet bediend. Met ongeveer 20% van de beschikbare typen trailers in Nederland beantwoordt TTH aan ongeveer 80% van de totale vraag naar trailers. De overige 80% van de typen beslaat dus maar 20% van de markt wat automatisch inhoudt dat de aantallen in deze categorieën veel lager liggen.

TTH verkocht jarenlang trailers van bekende trailerbouwers, maar was niet altijd even tevreden over de aangeboden oplossingen voor bepaalde specifieke problemen. Dekker: “Jarenlang hebben we vele trailers verkocht en daarnaast werken we dagelijks met trailers om boten van onze klanten te vervoeren. Dan kom je er vanzelf achter waaraan een goede en simpele trailer moet voldoen. Een goed voorbeeld is ons uiterst simpele, maar uitstekend werkende centreerset. Wij gebruiken geen dure oplossingen wanneer een goedkopere oplossing net zo goed werkt waardoor onze klanten met een interessant geprijsde trailer alle functionaliteit hebben van een duurdere trailer.”

Conclusie
De TTH 1300 is de goedkoopste trailer in de vergelijking en tevens de lichtste. Het gewicht zal niet altijd een rol spelen, maar iemand die net over het maximale trekgewicht van zijn of haar auto heengaat, kan met de 50 kilogram lichtere TTH toch een boot van 1000 kilogram vervoeren. Verder valt de zware lier van 1180 kg op terwijl Kalf (qua prijsstelling de meest directe concurrent in deze vergelijking) standaard een 900 kg lier monteert. Aan de andere kant staan de afwerking en aandacht voor details bij Kalf op een hoger niveau dan bij TTH, maar daar zit dan ook 730 euro prijsverschil tussen. Het zal voor eenieder een afweging zijn om het prijsvoordeel te pakken en met TTH in zee te gaan of te kiezen voor een netter afgewerkte trailer van Kalf.

Plus: zware lier in standaarduitvoering, de TTH trailer is iets lichter, laagste prijs in de vergelijking

Min: de afwerking van de trailer staat op een wat lager niveau, de lichtbalk moet worden verwijderd voor het te water gaan, accessoires drijven de prijs op (maar minder dan bij Kalf en TDS).

Specificaties TTH
Trailer: TTH Easyroller 1300
Opties: Boeggeleiding (95 (standaard) of 130 euro (luxe)), leges en kentekenplaat (80 euro)
Totaalgewicht: maximaal 1300 kilogram
Trailergewicht: 300 kg
Wielen: 185x14 900 kg draagvermogen per band
Laadvermogen: 1000kg
Maximale lengte: 6.00 m (optioneel andere maten)
Breedte: 2.10 m.
Lier: 2600 lbs (1180 kg.)
Prijs trailer: 1.999 euro
Boeggeleiding: 130 euro
Leges: 80 euro
Loopplank: 250 euro
Afstellen trailer: dealer of TTH Watersport

Vanclaes Trailers
Oprichter en eigenaar Stian Duijvelaar is tevens in het bezit van een haven en heeft door de jaren heen heel wat trailers verkocht en mensen zien stuntelen bij het traileren van hun boot. Met de Vanclaes trailer claimt Duijvelaar de ongemakken van conventionele trailers te hebben opgelost. De afgelopen drie jaar is het bedrijf bezig geweest met testen, het bouwen van protypes en de typegoedkeuringen. Sinds 2 april 2013 worden er daadwerkelijk trailers verkocht.

Een Vanclaes trailer is eigenlijk maar op één punt te vergelijken met de andere trailers in deze vergelijking: er kan een boot op. Verder wijkt de Vanclaes op vrijwel alle punten af: qua ontwerp, qua bouwwijze, qua gebruikte componenten, qua uitvoering, qua manier van verkopen via het Vanclaes experience center en uiteindelijk ook qua prijs die een stuk hoger ligt dan de andere trailers in deze vergelijking.

Het ontwerp van een Vanclaes is totaal anders dan we gewend zijn. In plaats van een conventioneel buizenframe kiest Vanclaes voor een voorgevormd (gezet) stalen hoofdframe dat tevens dienst doet als loopbordes rond de boot. Daartussen worden I-binten gebruikt waarin geen water kan achterblijven. In plaats van een in de weg zittende lichtbalk die verwijderd moet worden voor het te water laten, monteert Vanclaes waterdichte Led-verlichting aan de zijkanten van het loopbordes. Een Vanclaes is al snel een forse trailer, dit komt doordat de trailer de gehele boot omsluit.

Verder valt op dat Vanclaes niet kijkt op een rol meer of minder. Duijvelaar: “Een rol is niet alleen bedoeld om de boot te ondersteunen, maar juist ook om geleiding te bieden tijdens het op- en afvaren. Daarom monteren wij het meest uitgebreide rollensysteem dat er op de markt is. Hierdoor kan iedere watersporter zorgeloos traileren.”

De rollen zijn overigens van een speciaal soort schuim: deze geven geen zwarte strepen zoals rubberbanden en beschermen dankzij hun zachtere structuur beter dan polyurethaan rollen. Doordat er zoveel rollen worden gebruikt, wordt het gewicht verdeeld waardoor de zachtere rollen niet al te snel onrond worden.

Wat niet direct in het oog springt, maar misschien nog wel opvallender is: de modulaire bouwwijze. Zowel een kleine als een grote Vanclaes wordt gebouwd met dezelfde hoofdframe-onderdelen. Hierdoor kan een trailer makkelijk aangepast worden en de uniforme manier van werken zorgt ervoor dat het gebruik van eersteklas componenten de prijs niet te hoog opdrijft.

Iedere Vanclaes is standaard uitgevoerd met een loopbordes **, een zeer uitgebreide centreerinrichting en voor de leges vraagt men niets extra. Daarbij komt dat de in het zicht zittende delen een driedubbele anti-corrosiebehandeling hebben ondergaan en afgewerkt zijn met een matte poedercoat finish (hoofdframe) of elektrolytisch verzinkt zijn en voorzien van een zoutwatercoating (bijvoorbeeld lierpaal) die leidt tot een RVS of aluminium look afwerking. Duijvelaar: “Volbad verzinken leidt tot een dikkere laagdikte dan elektrolytisch verzinken, maar heeft geen mooie uitstraling. Wij gebruiken volbad verzinken dan ook alleen voor (minder zichtbare) onderdelen aan de onderkant van de trailer die het meest te leiden hebben van steenslag en dergelijke.”

De verkoop van Vanclaes trailers vindt in principe plaats via het experience center in Alphen aan den Rijn waar iedere boot een uitgebreide intake en meting krijgt. Klanten kunnen via de trailerconfigurator op de website van Vanclaes zelf een trailer samenstellen. Vanclaes werkt aan het bouwen van een netwerk van Sales Partners die in nauwe samenwerking met Vanclaes de trailers verkopen. Deze manier van werken levert een transparante prijs op, maar geeft watersportbedrijven minder mogelijkheden ‘om iets met de prijs te doen’.

Conclusie
Een Vanclaes trailer is heel anders dan de meeste andere trailers en er zijn meer innovaties doorgevoerd dan in de context van deze vergelijking uiteengezet kan worden. Dit alles leidt tot een zeer complete en veilige trailer, een grote functionaliteit en een in het oog springend design. Het is duidelijk dat het niveau waarop Vanclaes opereert een prijskaartje heeft. De prijs ligt dan ook hoger dan van de andere trailers in de vergelijking, maar naar mijn mening is die hogere prijs wel gerechtvaardigd voor alle extra’s die de klant krijgt. Veel andere trailers komen een stuk dichter bij de prijzen van Vanclaes wanneer deze net zo rijk worden uitgerust. Voor veel prijsbewuste watersporters die hun trailer vaak slechts enkele malen per jaar gebruiken, blijft de prijs echter wel belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat er een markt is voor Vanclaes trailers, de toekomst zal moeten uitwijzen hoe groot deze is.

Plus: innovatief, standaard zeer compleet uitgevoerd, veilig dankzij loopbordes, opvallend design, iedere trailer is maatwerk, de trailer kan direct het water in, transparante prijs zonder verborgen kosten.

Min: relatief hoge prijs (waar ook niets ‘vanaf kan’)

Specificaties Vanclaes
Trailer: Vanclaes custom build
Totaalgewicht: 1467 kilogram
Trailergewicht: 467 kg
Wielen: Novio Tire, 6.5 bar lage Hogedruk band
Laadvermogen: 1000 kg
Maximale lengte: nvt
Breedte: 2.10 m.
Lier: Rock Handwinch 1800kg
Prijs trailer: 4.502 euro
Boeggeleiding: standaard
Leges: standaard
Loopplank: standaard loopbordes
Afstellen trailer: Vanclaes of Gold partner

*Vanclaes bouwt alle trailers op maat waardoor het bedrijf niet met vaste type-indelingen werkt. In plaats daarvan biedt Vanclaes een trailerconfigurator waarmee een specifieke trailer kan worden samengesteld. Voor deze vergelijking hebben we een trailer geconfigureerd die een boot van 1000 kilogram en zes meter lang mag vervoeren. Op deze manier hebben we een (enigszins) vergelijkbare trailer als de andere trailers in de vergelijking verkregen.

** Loopbordes rond de boot. Een loopplank in het midden van de trailer heeft als nadeel dat het onder water kan komen te staan. De tegenwerping dat een bordes aan de zijkant te ver bij het midden van de boot vandaan is, wordt ondervangen door een perfect centreersysteem waardoor je de boot vanaf de zijkant kunt trekken en deze automatisch het midden van de trailer opzoekt.

Facebook Comments "Trailervergelijking Boten.nl 2013"
                         my-ip