De Oudhuyzer 720 Electro; 10 uur onbeperkt vaarplezier

Artikel - De Oudhuyzer 720 Electro; 10 uur onbeperkt vaarplezier

De Oudhuyzer 720 Electro;
10 uur onbeperkt vaarplezier

Fluisterend door de Biesbosch
Fluisterend door de Noord-Brabantse Biesbosch. Het kan met de Oudhuyzer 720 Electro van Zijlmans Jachtbouw uit Drimmelen. “Het is de eerste electro sloep die in deze regio vaart”, zegt Marcel Zijlmans, wanneer wij ons op deze eerste zonnige julidag achter de Oudhuyzer 720 Electro scharen, die vandaag 8 jongemannen van rond de 20 een schitterende vaardag gaat bezorgen. Aanvankelijk concentreerde Zijlmans Jachtbouw, zoals de naam al aangeeft, zich op nieuwbouw, onderhoud en renovatie van scheepsjachten. De laatste jaren heeft men zich ook toegelegd op de afbouw van sloepen. Deze Oudhuyzer 720 is daar een voorbeeld van. Marcel Zijlmans bracht het casco van de Oudhuyzer 720, dat als casco geleverd wordt door Outboard Center Wilnis, en de elektromotor van Arka Giethoorn samen en maakte het tot een electro boot, die een snelheid ontwikkelt van 8 kilometer per uur, met de mogelijkheid om 10 uur op het water te vertoeven. “Ik had al langer nagedacht over een elektroboot. Ik kon echter geen elektrasysteem vinden waarmee je langer dan 8 uur op het water kon blijven. Tot Arka Giethoorn me wel een electro motor kon aanreiken die tien uur op het water kon blijven, zonder dat men een eindeloos aantal accu’s moet meenemen.”

Vader Zijlmans
De relatie tussen Zijlmans Jachtbouw en Arka Giethoorn gaat heel ver terug: “Mijn vader had jaren geleden een rondvaartboot voor 60 personen. Dat was ook een fluisterboot met een elektrische motor van Arka. Uit die tijd al kennen we elkaar. De goede ervaringen van toen gaven ons het vertrouwen in de nieuwe electromotor. Omdat wij ook steeds meer nadenken over het milieu en over maatschappelijk verantwoord ondernemen, vonden wij het moment gekomen om nu te kiezen voor een fluistermotor, een elektromotor.” De acht jongens vertrekken deze ochtend vanuit Drimmelen om in de Biesbosch te genieten. Al blijkt al snel dat de motor de enige is die vandaag fluistert, Want met het stijgen van de zon, stijgt ook het stemgeluid van de feestende jongeren. Maar ze houden het binnen Brabantse normen.

Oudhuyzer 720
De Oudhuyzer 720 is het grootste model van Oudhuyzer, die voorheen alleen geleverd werd met een inboard diesel. Outboard Center Wilnis is de leverancier van deze sloep en Zijlmans Jachtbouw bouwt deze sloepen voor het zuiden van Nederland. De ideale gezinssloep die veel ruimte biedt en optimaal zitcomfort. Met zijn 8 bemanningsleden laat de 720 zien wat qua ruimte mogelijk is. Want elk van de 8 heeft voldoende bewegingsvrijheid voor een royale zit op de dikke comfortabele kussens. Op de rondzit voorin de sloep is plaats voor 6 personen, naast de bestuurder is op de achterbank nog eens plaats voor 2 personen. Vandaag hebben ze nog een koeltas meegenomen, maar men kan bij deze Oudhuyzer 720 ook kiezen voor de optie er een koelkast in te plaatsen.  Zoals er ook een console is voor een 3 pits-gascomfort, een wasbak en ook een toilet behoort tot de mogelijke opties. Outboard Center Wilnis en Zijlmans Jachtbouw leveren de Oudhuyzer sloepen 540, 600, en de 720 in diverse stadia van afbouw met inboard diesel, maar ook met een geheel elektrisch systeem. Vraag geheel vrijblijvend wat de mogelijkheden zijn.

Elektrisch varen
“Ik durf de keuze voor elektrisch varen nu te maken, omdat Arka mij een motor kon bieden waar je tien uur onophoudelijk mee op het water kunt blijven. Tot nu toe liep ik steeds tegen het probleem aan dat wanneer je acht uur op het water wil blijven, je een immense batterij aan accu’s nodig hebt.” Dat is bij deze sloep duidelijk minder het geval. Deze motor beschikt over 16 tractiebatterijen en een 3,5kW POD-motor van 48 Volt. Al meer dan 35 jaar worden door Arka elektro-aandrijvingen gemaakt voor allerlei schepen. Met de opgedane kennis zijn Arka en Creusen er in geslaagd de stilste, compactste en sterkste motoren te ontwikkelen. Door het toepassen van de nieuwste borstelloze synchroon motoren techniek en het gebruik van speciaal ontwikkelde elektronische Sevcon motorregelaar, ontstond een perfecte combinatie van motor en regelaar.  Met deze 'perfect-match' halen de motoren van Arka een uitzonderlijk hoog rendement van 96%, wat de vaartijd en de energievoorraad ten goede komt. Door de uiterst compacte bouwvorm en afmetingen zijn alle motoren in vrijwel ieder schip als hoofdaandrijving of als hybride te gebruiken.

Eenvoudig te manoeuvreren
De Oudhuyzer 720 is voorzien van een POD-motor, waarbij de onderwatermotor onder het schip is gemonteerd. De POD is voorzien van een roerpropeller. De voordelen van de roerpropeller zijn een betere bestuurbaarheid, manoeuvreren en het altijd zo lastige achteruitvaren worden eenvoudiger. “Voordeel van deze Arka motor is dat hij niet stuurt op het roer, maar direct op de as. Dat maakt dat hij zich heel eenvoudig manoeuvreert. Achteruit luistert hij perfect en dat is zeker voor mensen, die minder vaarervaring hebben, erg handig”, aldus Marcel Zijlmans. Het aan en uit schakelen van het systeem gebeurt door middel van een contactslot. Dit contactslot is gemonteerd in het dashboardpaneel. De batterijmonitor, die in het dashboard paneel is gemonteerd, geeft een duidelijk overzicht van de laad- ontlaadconditie en de restvaartijd. Zonder deze informatie is een juiste beoordeling van het energieverbruik onmogelijk, het is daarom dat deze monitor standaard is geplaatst in vrijwel ieder Arka POD of binnenboord systeem.  Alle motorregelingen zijn volledig waterdicht (IP66) en zijn als enige in zijn soort speciaal gebouwd om te worden gebruikt in een natte omgeving. De volledig programmeerbare motorregelaar kan worden voorzien van diverse display mogelijkheden. Van een standaard (voor binnenboord en POD motoren) meegeleverde accumonitor tot een intelligent smartview display, waarmee alle systeeminformatie wordt weergegeven of wordt opgevraagd. Tijdens het inschakelen en in het gebruik, controleert de regeling het complete systeemcontinu. Eventuele storingen worden door middel van een diagnose LED weergegeven. Door het aantal keren knipperen te tellen kan eenvoudig de storing worden bepaald en kan deze simpel en snel worden verholpen.

Standaard uitrusting:
De Oudhuyzer 720 Electro is standaard uitgerust met; r.v.s-beslag, rubberen stootrand, zwemtrap, r.v.s-vlaggenstokhouder met stok en vlag, r.v.s.-. roerhak (bescherming voor roer en schroef), brandblusser, twee landvasten, twee stootwillen, r.v.s.-bolders en r.v.s.-fenderhaken voor stootwillen. Verder bevindt zich op het achterdek een luik met daaronder een grote opbergruimte.

Technische gegevens:
Lengte: 7,20 meter,
Breedte: 2.49 meter,
Gewicht: 1500 kg,
Diepgang: 0,65 meter,
Doorvaarthoogte: 1,15 meter,
Motor: Electro motor: 3,5 kW, 48 Volt.

Wanneer u de vaareigenschappen zelf wil testen deze Oudhuyzer 720 is te huur bij Zijlmans Watersport bv te Drimmelen. www.zijlmans.nlDe verkoopprijzen van de Oudhuijzer sloepen zijn:
Oudhuijzer 540 Electro, compleet met kussenset en cabrio kap, vanaf € 19.950.-
Oudhuijzer 600 Electro, compleet met kussenset en cabrio kap, vanaf € 22.950.-
Oudhuijzer 720 Electro, compleet met kussenset en cabrio kap, vanaf € 29.950.-
Alle prijzen zijn incl. 19% BTW

Voor verdere informatie:

Zijlmans Jachtbouw, Havenkade 1, Drimmelen
0162-686876, [email protected] www.zijmans.nl

Outboard Center Wilnis, Oudhuijzerweg 45, Wilnis
Tel: 0297-242200, [email protected] www.outboardcenterwilnis.nl

Facebook Comments "De Oudhuyzer 720 Electro; 10 uur onbeperkt vaarplezier"
                         my-ip