Zorgeloos anti-diefstal alarm voor de pleziervaart

Artikel - Zorgeloos anti-diefstal alarm voor de pleziervaart

De gemeente die haar groenonderhoud uitbesteedt, de aannemer die zijn mensen en machines efficiënt wil beheren, de installateur die een deel van zijn administratie wil automatiseren, OV-bedrijven die de haalbaarheid van dienstregelingen willen optimaliseren. Allemaal hebben ze gemeen dat ze op afstand real-time informatie nodig hebben over positie en gebruik van hun spullen. Embedded Designers heeft zich al vele jaren gespecialiseerd in alle vormen van bijzondere toepassingen voor GPS apparatuur.


Na een carrière in de elektronica ontwikkeling begon Jean Pierre Hoefnagel in 2003 zijn eigen onderneming: Embedded Designers. De eerste jaren lag de focus voornamelijk op de ontwikkeling van systemen t.b.v. het openbaar vervoer. Voor deze toepassing is een systeem ontwikkeld dat per maand meer dan 2.4 miljard meetpunten kon verwerken en deze ook nog eens in een redelijke tijd kon analyseren en presenteren. Bovendien werd een 99.5% beschikbaarheid geëist, wat is opgelost door een het systeem op te bouwen uit meerdere samenwerkende servers op diverse locaties in Europa. Door erg veel aandacht te geven aan het real-time gedrag is het zelfs gelukt om tussen meting en presentatie bij een eindklant minder dan 10 seconden vertraging te realiseren. Omdat de bewaking van plezierboten een leuke markt is en ook direct in het verlengde ligt van de al bestaande ontwikkelingen is besloten om ook deze markt op te gaan. Voor dit doel is er een samenwerking opgezet met een oud studiegenoot, Remco Boom, die met zijn bedrijf RSquare sinds 2001 actief is op het gebied van intergratie van veld applicaties naar server- en website-beheer. Van slagboom systemen tot VPN systemen in de waterzuiverings industrie en golfhoogte meters. De twee bedrijven werken al weer enige tijd samen onder de naam NaviGuard. Beide bedrijven hebben een ruime ervaring met het leveren van specialistisch maatwerk, zowel voor de software als hardware. Zo is het b.v. mogelijk systemen te leveren met camera’s, RFID, elektronische sleutels, startblokkering, noem maar op. Ook in maatwerk software is veel mogelijk. NaviGuard richt zich helemaal op producten voor bewaking en routeregistratie van sloepen, motorjachten en zeiljachten. Daarbij zijn er 4 hoofddoelen.
1. Zorgen dat er een alarm functie is die heel veel luxe mogelijkheden heeft, maar tegelijk erg eenvoudig en betrouwbaar is,
2. Reduceren van verzekeringspremies.
3. Ongevallen registratie (ernstige schokken)
4. Zorgen dat er ook een hoge fun-factor is.
Er kan precies geregistreerd worden waar er op een dag gevaren is, wanneer, hoe snel, en voor zeilers zelfs wat op elk punt de hoek tussen mast en horizon geweest is zodat dit later nog eens rustig bekeken kan worden.

Speciaal voor NaviGuard is er eind vorig jaar een robuuste IP67 variant ontwikkeld voor gebruik op schepen, inclusief een waterdichte afstandsbediening en montage kappen.

De basisuitvoering van dit product bestaat uit 3 fysieke onderdelen. De NaviGuard600 (GPS/GPRS unit), de NaviKey700 (actieve afstandsbediening), en een montagekap voor de NaviGuard600. NaviKey700 (actieve afstandsbediening)

De NaviGuard600 (GPS/GPRS unit)
De basisuitvoering heeft een aangegoten aansluitkabel van 1 meter lang met 3 aders, waarvan er 2 moeten worden aangesloten op de boordaccu. De derde ader is eventueel beschikbaar voor een extra schakelaar (kajuitdeur?), waterdetector, of contactslot. Na registratie op onze website is het systeem klaar voor gebruik. Als uw boot zich verplaatst dan wordt bij elke 200 meter verplaatsing een positie verstuurd naar onze servers, waarbij er gecontroleerd wordt of een of meer gekoppelde sleutelhangers binnen bereik zijn. De sleutelhangers werken dus als een automatische sleutel, dus geen pincodes en geen verborgen schakelaars die misschien vergeten worden. Als een boot zich verplaatst met een geldige sleutelhanger aan boord dan wordt alleen de route gelogd. Is er geen geldige sleutelhanger aan boord dan wordt daarnaast door onze servers een alarm gegenereerd in de vorm van SMS en e-mail. Deze berichten bevatten de URL van een website waarop de boot direct op een kaart te volgen is. Er kunnen extra sleutelhangers gekoppeld worden aan uw NaviGuard600 zodat ook partners of mede-eigenaren probleemloos gebruik kunnen maken van uw boot. De NaviGuard600 rapporteert niet alleen de afgelegde route, maar maakt ook elke 24 uur even verbinding met onze servers voor een status rapport. Deze dagelijkse status bevat de positie, interne en externe accuspanningen, en de temperatuur aan boord. Zo krijgt u automatisch een mail/sms als het systeem te lang geen verbinding maakt of als een accuspanning te laag wordt zodat u zeker weet dat alles nog goed functioneert. Het plotseling veranderen (of wegvallen)van de accuspanning of activeren van de extra ingang zal ook een alarm veroorzaken. Naast de infrastructuur is ook de gebruikte meetapparatuur een belangrijk onderdeel. Hierbij ligt de focus blijvend op prijs, inbouwgemak, kwaliteit van de metingen, levensduur en vooral stroomgebruik. Afhankelijk van gebruik ligt het gemiddelde stroomverbruik tussen de 100 uA en 1 mA als een boot stilligt. Op een 36AH accu is dat een ontlaadtijd van 36000 uur, oftewel 1500 dagen. Verwaarloosbaar t.o.v. de eigen zelfontlading. Doelgroepen zijn uiteraard particulieren, maar ook jachtwerven en verhuurbedrijven.

Dit product is gelanceerd op de Hiswa op 6 maart 2012 in de RAI in Amsterdam.
Voor meer informatie: www.naviguard.nl

Facebook Comments "Zorgeloos anti-diefstal alarm voor de pleziervaart"
                         my-ip