Starcraft 2018 Limited Snel, comfortabel en all American

Artikel - Starcraft 2018 Limited Snel, comfortabel en all American

Starcraft 2018 Limited
Snel, comfortabel en all American

Snelle sportboten hebben hun roots in Amerika en worden meestal gemaakt op de manier die Henry Ford ooit heeft verzonnen, aan de lopende band. Zo zijn er nog een paar overeenkomsten met de automobielindustrie die maken dat de onderlinge verschillen tussen deze boten niet zo heel groot zijn. Dat begint al bij de basisingrediënten. Een hoeveelheid polyester, de motor en de interieurdelen komen allemaal van dezelfde toeleveranciers. Verschillen kunnen echter wel bestaan in bouwkwaliteit en styling. Starcraft speelt dit spel als geen ander. Het maakt dat zowel het ontwerp als de bouw van Starcrafts producten de middenmoot ontstijgt.

De Starcraft 2018 waar we mee op pad gaan is een nagelnieuwe bowrider die vers uit de krimpfolie bij Maurik voor ons te water wordt gelaten. We treffen het met zonnig weer en een aangename temperatuur. In dit onverbiddelijke zonlicht is superstrak polyesterwerk te ontdekken in een mooie kleurstelling. Nu eens geen zwart maar een taupe kleurige romp met een witte dekopbouw.

Aan boord stappen gaat via het forse zwemplateau over het zonnedek. Hier is een scharnierend deel gecombineerd om opengeklapt de doorloop te vormen en half of helemaal naar beneden als hoofdeinde van het zonnebed te fungeren. Voor de stuurman, of -vrouw natuurlijk, is een lekker zittende stoel aanwezig met een flip-up zitting zodat je op een wat hogere positie ook met je haren in de wind kunt varen. Een kek sportstuurtje en een uitgebreid klassiek ogende dash dagen je uit de boot de sporen te geven. Voor de meevaarder is een soort-gelijke stoel geplaatst maar dan zonder flip up deel. Voor de rest van de crew is een riante bank tegen het zonnedek aan beschikbaar of aan de andere kant van het mooi rond lopende windscherm een viertal zitplaatsen in de boeg. Doordat er geen langsbanken in de kuip zijn geplaatst en de boot een behoorlijke breedte heeft biedt de indeling flink wat bewegingsruimte.

De vloer is bedekt met tapijt op drukknopen. Daaronder evengoed een antislipprofiel me een stel stevige rammelvrije luiken die toegang bieden tot de bergruimte en bilge. Andere bergruimtes zijn onder de banken en in de zijkanten te vinden. Overal is het opvallend netjes afgewerkt.

Wat ook opvalt is de hoogte van de dekopbouw. Hierdoor ontstaat een diepe zit waarmee je geheel uit de vaarwind zit. Wel zo comfortabel met de grillen van het Hollandse weer in het achterhoofd.Ook het uiterlijk profiteert ervan, het windscherm kan hierdoor wat lager blijven wat de boot een krachtige, snelle uitstraling geeft. Het kloppend hart in deze Starcraft is een Mercruiser 4,3L MPI 220PK met een Alpha One hekdrive. Met deze V6 tikt de boot 80km/u aan. Vooral het gemak waarmee dit plaatsvindt is een enerverende ervaring. Teveel vertrimmen bij het accelereren wordt tegengegaan door de aandrijving meer naar binnen te plaatsen. De beide zijkanten van de spiegel zorgen daarmee voor extra drijfvermogen wanneer het gas erop gaat. Uiteraard is met de trim van de hekdrive de vaarstand verder te verfijnen.

Nu is het net als met auto’s zo dat echt slechte producten niet gemaakt worden. Maar er zijn wel goede en nog betere. De Starcraft 2018 behoort duidelijk tot de laatste categorie. Een graadmeter hierin is de herrie die een boot maakt als je volgas over een paar golven gaat. Bij deze Starcraft ontbreekt dat volledig. Geen luiken of interieurdelen die rammelen en bovenal geen bodem die staat te klapperen. Volgas in een boot die je niet kent is altijd even wennen maar in deze is dat moment erg kort. Het voelt allemaal uiterst solide aan. Ook in de bochten. Er is geen reden gas terug te nemen wanneer je de Starcraft een hoek omgooit. Alsof je op rails vaart blijkt de bocht onder hoge snelheid een stuk korter dan vooraf ingeschat. Motorgeluid is bij dit alles nauwelijks aanwezig. De wind om je oren maakt meer geluid. Trillingen hebben we niet waar kunnen nemen. Ook niet bij een koude start.

Starcraft is een merknaam van Smokercraft. Een werf met een lange historie. Al in 1903 werden vanuit een bescheiden werkplaats bootjes te water gelaten. Visboten in aluminium groeide daarna uit tot een sspecialisme. Tot op heden is de onderneming nog steeds in handen van dezelfde familie Schrock. De vierde generatie alweer leidt het merk door de huidige roerige tijden in sportbotenland. Nog steeds worden er visboten geproduceerd onder zowel de naam Sylvan als Starcraft. Daarnaast wordt de expertise in aluminium als bouwmateriaal ook ingezet voor de productie van pontonboten. Het snelle werk in polyester is de andere tak van sport.

De nieuwe 2018 Limited is de kleinste in een serie van vier modellen. Drie bowriders en een 22ft cuddy maken deze lijn compleet. Daarnaast is er een serie van drie compacte modellen in een extra sportieve uitvoering. Hiervan is de 17ft versie voorzien van een Mercury outboard. Alle andere modellen hebben een Mercruiser inboard als aandrijving. Het voordeel van een familiebedrijf is dat er vaak wat meer liefde in de productie wordt gestopt. Deze betrokkenheid komt rechtstreeks ten goede aan de bouwkwaliteit. Starcraft is daar een sprekend voorbeeld van. Zeer goede vaareigenschappen en een opvallend efficiente indeling zijn daar ook het gevolg van. De prijs van deze Starcraft is gemiddeld. Weeg je de kwaliteit echter mee dan kun je de boot bestempelen als een potentiële winnaar in een competitief segment van de markt in snelle sportboten.

Maten en gewichten:
Lengte 6.25 m
Breedte 2.49 m
Gewicht 1400 kg
Brandstof Benzine
Materiaal Polyester
Motor MerCruiser 4,3 V6 MPI 220 pk Alpha One
Prijs: € 35.123,-

Standaard o.a. voorzien van:
• Verlengd zwemplateau met RVS zwemtrap en bekerhouders
• RVS ski-oog
• Vaste benzinetank van 137 liter
• Skiluik in de vloer
• 4-blads propeller
• Stuurbekrachtiging
• Navigatieverlichting
• Interieurverlichting
• Snelheidsmeter/ Toerenteller / Benzinemeter/ Voltmeter/ Trimmeter
• Radio met MP3 speler aansluiting
• 4 spatwaterdichte luidsprekers
• RVS kikkers
• 3500 Liter p/u bilgepomp
• Blower in motorruimte
• Draaibare en verstelbare voorstoelen
• Flip up functie bestuurderstoel
• Bergruimte met waterafvoer onder achterbank
• RVS bekerhouders
• Brandblusser

Voor meer informatie:
MIDLAND WATERSPORTS
Bedrijventerrein De Faktorij
Standaardruiter 27a
3905 PT Veenendaal
Tel: 0318 - 55 18 67
Fax: 0318 - 51 42 85
E-mail: [email protected]
Web: www.midlandwatersport.nl

Facebook Comments "Starcraft 2018 Limited Snel, comfortabel en all American"