Met een knipoog naar het verleden

Artikel - Met een knipoog naar het verleden

Diamond 850 Retro Met een knipoog naar het verleden


Er zijn van die boten die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de popularisering van de watersport. In de tijd dat oranje en bruin de hipste kleuren waren en iedereen een karrenwiel met droogbloemen aan een met steenstrips bedekte muur had hangen, vonden Doerakken, Waterlanders of Marco’s in groten getale hun weg naar een nieuwe trotse eigenaar. Een meter of zes aan scheepslengte was in die tijd al een heel schip. Tegenwoordig geldt een dergelijke lengtemaat als een instapper en bezien we deze voorheen revolutionaire ontwerpen als classics. Een ontwerp uit vroeger tijden waar je nostalgie er gratis bijkrijgt. Dat het toch ook anders kan bewijst Mared Marine met de introductie van de Diamond 850 Retro. In de basis een classic maar door de uitstraling af te stemmen op een nog vroegere periode in de watersport is een nieuw model ontstaan waarbij de stand van de techniek en comfort weer geheel van deze tijd is.
De Diamond 850 is een geheel Nederlands product en wordt in opdracht gebouwd. Dat schept de mogelijkheid om flink wat invloed te hebben op de afwerking, de technische installatie en, binnen de grenzen die door de mallen worden gedicteerd, ook op de indeling. Niet dat daar in de standaarduitvoering veel mis mee is. Integendeel. Voor een boot van “slechts” 8,5m biedt de Diamond opvallend veel leefruimte, zowel boven- als onderdeks. De kuip, ruimte aan dek of de doorloop naar de kajuit geven de indruk met een grotere maat van doen te hebben. Het betreden van de boot gaat het gemakkelijkst via de zijkanten. Daar zijn twee strategisch geplaatste tredes voorhanden. Via de spiegel dien je over de U-vormige kuipbank te stappen. Eenmaal aan boord zit je vorstelijk op deze bank waarvan de rug een flink stuk is verhoogd. Met een gesloten kap is de kuip een volwaardig deel van het interieur. Met de kap half- of geheel weggenomen geniet je van het buitenleven. Het windscherm is nog neerklapbaar waarmee de kruiphoogte wordt beperkt tot 1.80m

De stuurstand bestaat uit een keurig vormgegeven en ingetimmerde console. Genoeg ruimte voor meters en displays met motor en navigatiegegevens. Eromheen is nog plaats voor een ouderwetse waterkaart. De in hoogte verstelbare stuurstoel geeft een onbelemmerd uitzicht rondom. Een vondst die zeer goed uitpakt is de kajuitingang. Waar doorgaans een klapdeurtje de kajuit scheidt van de kuip is ze op de Diamond zo breed dat geopend de kajuit en kuip naadloos in elkaar over lijken te gaan. Niet alleen het middendeel klapt weg in twee delen, ook het deel ernaast is weg te nemen. Het geeft niet alleen een ruimtelijk effect, de kok en stuurman blijven ook tijdens het varen in contact wat natuurlijk wel zo gezellig is.

Onderdeks biedt de Diamond 850 retro alle comfort voor twee personen waarbij er de mogelijkheid bestaat om gasten ook een slaapplaats te bieden. Voorin is een vast bed geplaatst. De dinette is daarnaast om te bouwen naar een tweede dubbelbed. Het open karakter van de kajuitingang zet zich voort in het hoofdschot. Er is een afsluitbare doorloop maar ernaast ook nog een afsluitbaar venster. Overdag kun je dit open laten staan wat een aangenaam ruimtelijk effect geeft. Zodra er echter behoefte aan privacy ontstaat schuif je de deur en het luik dicht. De natte cel herbergt een toilet, wasbakje en een douche. Door het wastafelmeubel, vloer en het podium voor het toilet op te nemen in de mal is schoonmaken, en –houden een fluitje van een cent. Het ziet er keurig afgewerkt uit en biedt ook onder de douche met een lengte van 1,9m voldoende stahoogte. Licht valt door een patrijspoort naar binnen, permanente ventilatie wordt verzorgd door een luchthapper aan dek. Naast de badkamer is de kombuis geplaatst. Niet groot maar alles zit er wel in. Een fornuis, wasbak, koelkast en bergruimte onder en boven het keukenblad. Alleen de werkruimte komt er wat bekaaid af maar daar biedt de tafel van de dinette weer een goede oplossing voor.

De afwerking van het onderdekse is een mengeling van lichte vlakken van de binnenschaal en mahonie of een andere houtsoort tegen een meerprijs. In combinatie met het open karakter van de indeling en smetteloos timmerwerk is een licht, smaakvol en vooral ruimtelijk geheel ontstaan.

Aan dek bieden de gangboorden genoeg ruimte om gemakkelijk rond te lopen, uitgesproken breed zijn ze niet wat ten goede komt aan de ruimte in de kajuit. Om dezelfde reden is de opbouw vrij hoog. Het originele ontwerp heeft rondom een forse raampartij waardoor deze hoogte niet zo opvalt. Op de retro geven de ovale patrijspoorten de uitstraling die aan vroeger tijden doet denken. Aan de voorzijde van de opbouw zijn drie poorten geplaatst. Dat zouden er ook twee kunnen zijn voor een wat rustiger uiterlijk alleen kost dat binnen wel wat lichtinval.
Op de boeg is een anker op een rol paraat met een kluis voor ketting, lijn en eventueel een ankerlier. Veiligheid wordt gewaarborgd door een hoge railing rondom en handgrepen op het kajuitdak. Een mooi vormgegeven RVS mast biedt plaats aan antennes en verlichting. De zijkanten van het kajuitdak zijn in te zetten als zonnebed. Om het klassieke karakter van de boot goed uit de verf te laten komen is er rondom een kabelaring toegepast met een kopleguaan. Samen met de blauwe rompkleur en een uitwaaierende boeg maakt dat van de Diamond 850 retro een aangename verschijning.

Als aandrijving staat een 42PK Vetus diesel onder de kuipvloer. Het basisblok is een Mitsubishi 4 cilinder die door Vetus is gemariniseerd. De enorme productieaantallen van Mitsubishi maken er een uiterst betrouwbaar blok van, Vetus heeft een uitgebreid dealernetwerk waarmee service, onderhoud en onderdelen overal goed verkrijgbaar zijn. De motor is zowel netjes als ruim ingebouwd. Je komt overal goed bij voor controle of vervanging van de slijtdelen. Ook is er genoeg plaats voor randapparatuur zoals een acculader, boiler of accubank. Wat verder naar achteren is een riante bergruimte. De werf is in staat hier een achterkajuit van te maken wanneer er behoefte is aan meer slaapplaatsen.

Varen met de Diamond 850 Retro is een overzichtelijk genoegen. Met name bij het manoeuvreren ben je met de bescheiden afmetingen in het voordeel. Daarbij is de waterverplaatsing nog geen 3 ton. Dat is niet zoveel. Samen met het standaard al redelijk forse vermogen voor dit gewicht accelereert de boot soepeltjes naar de rompsnelheid. Er wordt daarnaast gewerkt aan een versie met 80- en zelfs een 140Pk waarmee de Diamond een snelvarende boot wordt. In de standaard uitvoering is het echter een boot om ontspannen mee rond te cruisen. Alles is aan boord voor een comfortabele vaart en verblijf. Ingewikkeld wordt de boot echter nergens. Tel daar de uitstekende bouwkwaliteit bij op en je hebt een op en top Nederlands product wat garant staat voor jarenlang onbezorgd vaarplezier.

Maten en gewichten:
Lengte over alles 9.00 m
Breedte (over alles) 3.00 m
Diepgang 0,65 m
Doorvaarthoogte ca. 2.20m
Motorisering vanaf 42pk Vetus
Waterverplaatsing 2950 kg
Stahoogte 1.90 m
Slaapplaatsen 4
Inhoud brandstoftank 110 ltr
Inhoud verswatertank 110 ltr
Inhoud vuilwatertank 60 ltr
CE keuring categorie C

Voor meer informatie:
MARED MARINE
Setheweg 47
7942 LA MEPPEL
Tel.+31(0)522-242779
Fax.+31(0)522-244992
E-mail: [email protected]

Facebook Comments "Met een knipoog naar het verleden"
                         my-ip