Een breed inzetbare sportieveling

Artikel - Een breed inzetbare sportieveling

Wiedesport 555 Een breed inzetbare sportieveling


In de categorie multifunctioneel voeren consoleboten de boventoon. De Wiedesport 555 doet daar niets aan af. Op een bescheiden lengte wordt veel mogelijk gemaakt. Zowel voor verblijf achter een ankerlijn als met een stuiterende funtube erachter langs de gele boeien. Een gezin, stel of solist heeft er een makkelijk te hanteren boot mee in handen die er ook nog eens goed uitziet.

De Wiedesport 555 is onderdeel van een serie sloepen en tenders die een gunstige verhouding tussen prijs en kwaliteit combineren met de luxe en comfort van een klassieke sloep. De Wiedesport voegt daar een flinke scheut snelheid aan toe. Met een 65PK outboard is de boot tot aansprekende prestaties in staat maar blijft een avondje vissen met een stel vrienden of een toertochtje met het gezin ook mogelijk.

De Wiedesport biedt een aangenaam verblijf aan boord. Je kunt achterin plaatsnemen op een van de twee zitjes achter de stuurbank. Een uitklapbaar tafeltje met een stel cupholders is verborgen in de rug van de stuurbank. Of voorin waar een riante rondzit is geplaatst die met een vulstuk tot een groot zonnematras is om te bouwen. Zonder dit middendeel is een tafel te plaatsen waarmee er in de boeg een volwaardige dinette ontstaat. Door de console asymmetrisch te plaatsen wordt optimaal gebruik gemaakt van het vloeroppervlak en blijft er ook met wat meer mensen aan boord genoeg loopruimte over. De stuurman beschikt over een tweezits bank. Hoewel de console uit het midden staat is het stuur wel in het midden van de boot geplaatst zodat de boot niet standaard scheefhangt onder het gewicht van de stuurman of –vrouw. De motorbediening is in een uitsparing opgenomen links van de ingang naar de cabine. Elkaar in de weg zitten doe je niet. Een stalen stuurtje met de motorinstrumenten in een keurig dashboard maken er een volwaardige stuurstand van, zittend of staand. Een grijpbeugel rond het windscherm is paraat voor extra houvast. De stuurbank herbergt naast de klaptafel nog meer vernuft, na het lossen van een tweetal knevelsluitingen klapt het geheel naar achteren en is er toegang tot een behoorlijke bergruimte die ook als koelbox geen gek figuur slaat. Het past mooi bij de kast waar een complete keuken in is opgenomen. Onder een klep is een wasbakje te vinden met een wegdraaibare kraan. Aan de binnenzijde van het deksel op de wasbak is een 1-pits kooktoestel geplaatst. Dicht zie je er niets meer van. Onder de wasbak is achter een deurtje bergruimte voor het kommaliewant te vinden. Een klapdeur naast de stuurstand biedt toegang tot de cabine. Een balzaal kun je in deze lengtemaat niet verwachten maar bruikbaar is het wel. De ruimte is hoog genoeg om in te kunnen zitten en goed toegankelijk door een tweedelige klapdeur en een openslaand luik erboven. Voor een chemisch toilet is onderdeks wel een plaats te vinden. Als bergruimte voor de kussens wanneer de boot in de haven ligt of voor de leeftocht van een groter gezelschap is het een formidabel onderkomen. Het polyesterwerk aan dek ziet er superstrak uit. Op strategische plaatsen is uit keurig RVS in railing voorzien. Ook een boegroller met bijbehorende ankerkluis is niet vergeten. Net als de Wiedesloepen wordt de Wiedesport in Polen gebouwd bij een werf waar men weet hoe het hoort. Ook het ontwerp draagt bij aan de indruk en het gevoel dat deze boot af is.

De Wiedesport 555 wordt vaarklaar inclusief een motor en een Marlin 750 trailer aangeboden voor € 15.995.- Een aantrekkelijke setaanbieding waarin de Sport is uitgerust met een 65PK Selva (Yamaha). Geen bekende naam maar op motorengebied zeker geen B-merk. Gevestigd in Tirano brengt Selva al meer dan 50 jaar een complete lijn 2- en 4 takt motoren op de markt en is daarmee het enige merk wat geheel in Europa wordt geproduceerd. Achter de Wiedesport wordt een 60PK Dorado gemonteerd waarmee de boot zo’n 65km/u haalt. Het maximaal toegestane vermogen is 125PK. Dat gaat dan nog een stap harder maar brengt wel de aanschaf en het brandstofverbruik naar een hoger niveau. Met deze 60PK is de boot in balans. Voor een aantrekkelijke prijs staat er een goed uitgeruste snelvarende toerboot voor de deur die in een plas om de hoek te water kan worden gelaten of mee kan op vakantie naar Kroatië. Een middenklasser kan het gewicht al aan, er hoeft geen zware SUV voor aangeschaft te worden.

Varen met de Wiedesport is een feest. Wennen hoeft niet, iedereen kan met deze allemansvriend overweg. Wel is er bij de toegepaste motorisering een vaarbewijs nodig en het liefst een baan met gele boeien waar het gas erop kan. Met dat laatste worden we niet bediend. Thuisbasis van de Wiedesloepen en Wiedesport is Giethoorn. Een prachtig natuurgebied waar veelal elektrisch gevaren wordt om de rust niet te verstoren. Ook in de nabije omgeving is de mogelijkheid tot legaal snelvaren zeer beperkt. We varen vanuit Wanneperveen de Belterwiede op en moeten ons dus wel wat inhouden. Ook de diepgang ter plaatse is een beperking, je voelt dat de boot bij het accelereren eigenlijk te weinig water kan vermalen om snel uit de startblokken te schieten. Toch laat de boot wel zien en voelen waartoe ze in staat is. Een verschil met een volbloed sportboot is dat op lage snelheid de boot prima onder controle blijft. Stuurcorrecties blijven tot een minimum beperkt. De Selva laat zich daarbij nauwelijks horen. De viercilinder loopt mooi rond en ook trillingen zijn niet waarneembaar. Op een wat hogere snelheid verandert daar niet veel aan. De motor blijft klinken alsof het met het grootste gemak de Sport kan voorbewegen en er het liefst een flinke schep bovenop doet. Wij doen dat, zij het enigszins tandenknarsend, toch maar niet. Bij het inparkeren of manoeuvreren op de millimeter komt het prettige vaargedrag op lage snelheid goed van pas. De boot laat zich makkelijk plaatsen op de plek waar je het wil hebben. Ook de Selva laat zich goed doseren zodat aanmeren bij een vol terras eerder bewondering dan leedvermaak oogst.

Zo laat de Wiedesport 555 een positieve indruk achter. De boot voelt solide en stijf aan. Een golf wordt weggezet en zorgt niet voor gebonk of andere herrie, ook niet op een hogere snelheid. Het interieur, de uitstraling en de vaareigenschappen maken een echte gebruiksboot van deze sportieveling. Langzaam varend is er geen sprake van overmatig zoekgedrag en op snelheid doet de boot precies wat je ervan vraagt en verwacht. Het interieur kan tegen een stootje maar biedt toch al het genoegen van een comfortabele toerboot. De console met daarin een cabine vergoten de gebruiksmogelijkheden van de Wiedsport nog eens met een flinke factor. De prijs tenslotte voor een compleet uitgeruste boot inclusief motor en trailer is zeer scherp. Daarbij staan er een aantal Wiedesports op voorraad waarin het optionele teakpakket in is geplaatst. Zolang die voorraad strekt krijg je deze luxe optie er gratis bij.

Maten en gewichten:

Lengte: 5,20 m
Breedte: 2,05 m
Diepgang: 0,50 m
Materiaal: Polyester
Leeggewicht: 550KG
Max motorvermogen: 125PK
Aantal personen: 6

Voor meer informatie:
Watersport Giethoorn
Nering 2 t.h.v. Beulakerweg 131
8355 DK Giethoorn
T. +31 (0) 521 - 360 550
www.watersportgiethoorn.nl
[email protected]
Openingstijden:
ma. t/m vrij. 09:00u - 17:00u
za. en zo. 10:00u - 17:00u

Facebook Comments "Een breed inzetbare sportieveling"
                         my-ip