Een voortgaand succes

Artikel - Een voortgaand succes

Al twaalf jaar bestaat de Nationale Sloepenshow die traditiegetrouw in de Bataviahaven van Lelystad wordt gehouden. In de afgelopen jaren is het niet al te moeilijk geweest om de steigers vol te krijgen. De combinatie van een goed bereikbare locatie in het centrum van het land, het meestal mooie weer en een fors aantal bezoekers die geheel op sloepvaren gericht zijn, is voor veel werven en importeurs van sloepen en vletten een uitstekende reden de laatste modellen aan het publiek te tonen. Inmiddels zijn de steigers zo goed als vol. Een trend dit jaar is een stijging van het aantal boten per deelnemer. Zes tot zeven boten, ook voor de kleinere werven, lijkt heel normaal te zijn dit jaar.

Nieuw op de show is de combinatie Antaris, Maril en Makma. In 2008 zijn deze merken samengegaan in een krachtenbundeling. Er waren altijd wel sloepen van deze merken via de dealers aanwezig maar nu komen de bouwers zelf. Ook andere gerenommeerde namen als Menken Maritiem, Seafury, Steelfish, Krafterboats en Fineliner onder de inschrijvers. Het is duidelijk dat de markt dit jaar positief gestemd is. Men heeft er weer zin in en ziet de verkopen langzaam maar zeker weer toenemen.

Innovatie
Hoewel de Nationale Sloepenshow ieder jaar hetzelfde concept hanteert bestaande uit redelijke geprijsde ligplaatsen in de mooiste evenementenhaven van Nederland, worden er ieder jaar nieuwe zaken aan toegevoegd. Volgens. Stilstand is achteruitgang lijkt het credo van de organisatie te zijn. De uitdaging is verbeteringen door te voeren en tegelijkertijd wat goed is te behouden. Sterke punten van de Sloepenshow zijn naast de gemoedelijke sfeer de zeer centrale ligging van de haven, de kwaliteit van het gebied er om heen, de uitstekende bereikbaarheid over het water, de weg en het openbaar vervoer en natuurlijk de ruime parkeerfaciliteit en. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om een blok met 2 ligplaatsen en pagodetent van 3x3 meter op twee tussensteigers te boeken. En ook daar wordt dan weer niet de hoofdprijs voor gevraagd. Fijn voor de klant en het levert in de haven ook nog een leuk beeld op. Want dat is natuurlijk ook belangrijk, het moet er aantrekkelijk uitzien. De standhouder kan dan in zijn eigen omgeving en in alle rust geïnteresseerde beursbezoekers ontvangen.

Ribexpo
Tijdens de Sloepenshow maakt de Nationale Ribexpo voor het eerst deel uit van het programma. In een apart deel van de Bataviahaven worden hier diverse Rib’s aan het publiek getoond. De planning is dat er op zondag op het Markermeer met RIB’s een wedstrijd wordt gevaren. De organisatoren van de Ribexpo, die vorig jaar voor het eerst is georganiseerd, willen graag gebruik maken van de vele mogelijkheden die participatie in de Nationale Sloepenshow en de Bataviahavendagen hen en hun exposanten biedt. Immers, de Nationale Sloepenshow en de Bataviahavendagen trekken al jaren achtereen circa 30.000 bezoekers. Daarnaast ligt de Bataviahaven op steenworp afstand van Batavia Stad en is de haven zelf omringd met de Maritieme Markt. De organisatie van Ribexpo verwacht dat deze ambiance goed aansluit bij hun doelstellingen. Er wordt voorzien in een speciale steiger waar uitsluitend RIB’s worden aangemeerd zodat dit gescheiden blijft van de eigenlijke sloepenshow.

Omgeving
Volgens de organisatie is ook en vooral de omgeving van de haven van steeds grotere invloed op het succes van de Nationale Sloepenshow. Met name de aanwezigheid van Batavia Stad outlet center is een sterke troef. Na een aantal uren sloepenshow is het heel prettig om te combineren met een bezoek aan een publiekstrekker als Batavia Stad. Dan maak je er toch wat gemakkelijk een dagje uit van voor het hele gezin. Natuurlijk zijn er mensen die alleen en uitsluitend komen om naar bootjes te kijken. Maar het merendeel van de bezoekers is toch ook uit op recreatie. Die verwachten dat er wel wat te doen is rond zo’n botenshow. Hier zie je dan ook vaak hele gezinnen de Nationale Sloepenshow bezoeken. Ook dat zijn serieus geïnteresseerden - en dus potentiële kopers. Maar ze willen tegelijkertijd ook worden vermaakt. Dat hoeft de show niet helemaal zelf te doen in de Bataviahaven, ook de omgeving is ingericht op recreatie.

In die zin helpt ook de aanwezigheid van een publiekstrekker als de Bataviawerf waar de replica Batavia ligt afgemeerd en men een replica van de Zeven Provinciën aan het bouwen is. Ook telt de Bataviahaven inmiddels een aantal restaurants en terrassen. Het heeft even geduurd want de economie zat ook hier wat tegen. Maar naast Paviljoen Lucht is er nu ook restaurant Bataviahaven en tegen de tijd dat de Sloepenshow van start gaat worden er nog twee nieuwe restaurants geopend.

Bataviahavendagen
Gelijktijdig met de Nationale Sloepenshow vinden ook de Bataviahavendagen plaats. Dit jaar aanzienlijk omvangrijker dan voorgaande jaren door de uitbreiding met een groot cultureel programma. Artifest vond altijd in september in de binnenstad van Lelystad plaats. Dit jaar zijn ze samen gegaan met de Bataviahavendagen. Dat betekent dat 50 tot 75 kunstenaars hun kunsten zullen vertonen. Natuurlijk ziet men er wel op toe dat deelnemers aan de Nationale Sloepenshow gewoon kunnen doen waarvoor zij zijn gekomen zijn, sloepen en vletten verkopen. Bij de indeling van het terrein is ervoor gezorgd dat het entertainment elders op de haven plaatsvindt. Er is echter zoveel ruimte waardoor het elkaar niet in de weg kan zitten. In plaats daarvan trekt het alleen maar meer publiek. En dat publiek blijft ook langer want dit jaar is er op zaterdag ook een avondprogramma.

Gratis toegankelijk
Net als voorgaande jaren blijft de Nationale Sloepenshow gratis toegankelijk. Volgens de organisatie nog steeds een van de redenen dat er veel publiek op de show af komt. Een slecht jaar is er nimmer geweest. De bezoeker betaalt zelfs in Lelystad tegenwoordig voor het parkeren, al is dat een schijntje vergeleken bij de Randstad, maar over toegangsprijzen hoeven ze zich geen zorgen te maken. “Laten ze dit geld maar bij onze deelnemers op de Maritieme Markt uitgeven. Komen die volgend jaar ook weer enthousiast terug.” Aldus de beursorganisatie.

Voor meer informatie:
Nationale Sloepenshow
Bataviahaven 2
8242 PR Lelystad
Telefoon: 0628-777118
Email: [email protected]
www.nationalesloepenshow.nl

Facebook Comments "Een voortgaand succes"
                         my-ip