Tohatsu loopt in 2011 weer voorop met nieuwe motoren

Artikel - Tohatsu loopt in 2011 weer voorop met nieuwe motoren

De oudste Japanse fabrikant van buitenboordmotoren is Tohatsu. Deze fabrikant bouwde al buitenboordmotoren voor de visser, voordat andere fabrikanten op dat idee kwamen. Deze motoren moesten uitermate betrouwbaar zijn en zeer eenvoudig te onderhouden, een filosofie waaraan Tohatsu nog steeds trouw is.

Voor het seizoen 2011 heeft Tohatsu zoals u gewend bent weer een aantal opvallende noviteiten. Zo is er een nieuw 4 Pk model, een belangrijke mijlpaal in de meest verkochte klasse buitenboordmotor van Nederland. Dit model is direct te herkennen aan de nieuwe vorm van de motorkap en de nieuwe striping. Wat verder opvalt aan het uiterlijk van deze motor is dat de nieuwe plaats van de dop van de benzinetank. Tohatsu verplaatste deze van de achterkant op de motorkap naar de voorkantmet als grote voordeel dat het vullen nu een stuk gemakkelijker gaat. De motorkapsluiting is ook veranderd en sluit de kap nu nog beter af waardoor er minder geluid hoorbaar is.

Niet alleen de tankdop is verhuisd, ook de schakelhendel is verplaatst. Deze zit nu niet meer aan de zijkant van de motor maar aan de voorkant, waardoor het bedieningsgemak verder is vergroot. Op deze manier is het manoeuvreren nog makkelijker.

Een andere mooie ontwikkeling is dat de stuur/gashendel 11 cm langer geworden is en tevens door een rubber aanslag wordt gedempt waardoor er minder trillingen worden doorgegeven aan de stuurhendel.

Voor nog meer gebruiksgemak tijdens het vervoer van de motor zorgen de grotere grepen aan de voor- en de achterkant van de motor. Zij maken het tillen van de motor een stuk eenvoudiger.

Aan de techniek van deze 4 Pk Tohatsu zijn ook verschillende details verbeterd. De luchtinlaat van de carburateur is voorzien van een betere demping, waardoor de motor stiller is tijdens het gebruik. Bij Tohatsu is het al mogelijk een 4 Pk buitenboordmotor optioneel te voorzien van afstandsbediening. Bij deze modellen is de montage van de kit om de kabels van de afstandbediening op de motor aan te sluiten verder vereenvoudigd. Door de nieuwe schakeling aan de voorkant van de motor is de montage van deze kit veel sneller uit te voeren.

Milieuvriendelijke brandstof
Alle Tohatsu buitenboordmotoren leveren hun prestaties op Euro 95, de meest voordelige benzine die op dit moment verkrijgbaar is aan de reguliere pomp. Een nadeel van de Euro 95 benzine is dat deze voor 5% bestaat uit Ethanol. Dit natuurlijke product heeft tot doel de benzine mileuvriendelijker te maken en ons minder afhankelijk te laten zijn van aardolie. Aan Ethanol zitten ook een aantal nadelen. Deze toevoeging trekt water aan en versnelt het verouderingsproces van benzine. Het aantrekken van water is voor een bootmotor een vervelende eigenschap, want ook de Tohatsu motoren willen hier nog steeds niet op lopen… Om problemen met water in de carburateur te voorkomen, is voor deze motoren een extra accessoire leverbaar met een speciaal filter welke het water tegenhoudt.

Licht in de duisternis
Wilt u met uw Tohatsu 4 Pk van de lange avonden genieten? Met de als optie verkrijgbare lichtspoel met gelijkrichter kunt u met deze motor zelfs een accu opladen. Deze lichtspoel geeft een vermogen van maximaal 5 Ampère, wat genoeg is om eindeloos te genieten van mooie zomernachten of een mooie tocht in de winter met de navigatieverlichting aan.

Tweetakt en viertaktmotoren en het milieu
De allereerste buitenboordmotor was een tweetaktmotor en niet voor niets. De tweetaktmotor heeft alle eigenschappen die een buitenboordmotor moet hebben: Licht in gewicht, goede prestaties en een eenvoudige constructie die ook nog gemakkelijk is te onderhouden. Het nadeel van de “ouderwetse” tweetakt is dat deze niet meer aan de moderne emissie-eisen kan voldoen.

Om aan de huidige eisen te voldoen op het gebied van uitstoot zijn er speciale oplossingen nodig om met een buitenboordmotor te kunnen varen. Welke eisen er gesteld worden, verschilt per land; zo vallen ze in Europa nog mee, vergeleken met bijv. Californië waar de eisen aanzienlijk strenger zijn dan bij ons.

Tohatsu heeft natuurlijk een complete lijn van buitenboordmotoren die aan al deze eisen wereldwijd voldoet. In de klasse tot en met 30 Pk heeft Tohatsu 4-taktmotoren. In deze klasse is dit de beste manier om aan alle eisen te voldoen. Een 4-takt motor met carburateur heeft een geringere uitstoot dan een 2-takt motor met carburateur. Het nadeel van een 4-takt motor is dat deze zwaarder is dan een vergelijkbare 2-takt met hetzelfde aantal Pk’s. Tohatsu heeft de 4-takt motoren zover ontwikkeld dat het grotere gewicht acceptabel is, zo weegt de 30 Pk 4-takt slechts 71 kg.

In de hogere klasse, vanaf 30 Pk heeft Tohatsu de befaamde TLDI motoren; TLDI staat voor Two-stroke Low-pressure Direct Injection. Dit zijn bijzondere tweetakt motoren, die wel aan alle moderne eisen betreft emissies voldoen. Deze motorenlijn gaat van 40 tot en met 115 Pk. Afgelopen jaar heeft Tohatsu de 40, 50 en 115 Pk nog verder geperfectioneerd door aanpassingen aan de cilinderkop en de elektronica, waardoor het verbruik en de uitstoot van uitlaatgassen verder omlaag zijn gebracht.

Een hele nieuwe motor is de 75 Pk TLDI. Het motorblok is een 3 cilinder wat resulteert in uitstekende prestaties met uiterst laag benzineverbruik. Deze motor is zeer geschikt voor sportboten en heeft verbluffende prestaties, waardoor deze bijzonder geschikt is voor bijv wa terskiën, maar ook urenlang rustig varen, is voor deze krachtpatser geen probleem. Dankzij de variabele olie-injectie krijgt de motor onder alle omstandigheden voldoende smering en hoort roken tot het verleden. Uiteraard is deze motor voorzien van Power-Trim en Tilt waardoor u het staartstuk makkelijk omhoog kunt tillen als u bent uitgevaren en tijdens het varen de neus van de boot iets omhoog kunt trimmen, zodat de boot meer snelheid krijgt.

Op de Hiswa in de Rai is Tohatsu vertegenwoordigd op stand 07.207 waar u alle nieuwe ontwikkelingen kunt bewonderen. Op www.tohatsu.nl staat onze lijst met erkende dealers. Alleen de erkende dealer geeft u de optimale informatie en kan uw motor met de juiste kennis onderhouden. Alleen op motoren die via de erkende dealer geleverd en onderhouden worden verlenen wij 5 jaar garantie.

tekst: Monique Le Grand

Facebook Comments "Tohatsu loopt in 2011 weer voorop met nieuwe motoren"
                         my-ip