Het geurloze scheepstoilet zonder spoelwater

Artikel - Het geurloze scheepstoilet zonder spoelwater

Vorig jaar is het lozingverbod voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren ingegaan. Fecaliën-houdend afvalwater mag vanwege het bacteriële besmettingsgevaar niet meer geloosd worden.

Ook in bestaande jachten dient een vuilwatertank geplaatst te worden met een goede kans dat daar geen plaats voor is of minstens nogal wat hak en breekwerk vereist. Daarbij is het gedoe bij zo’n pompstation om de tank te legen minder leuk dan opstomen naar de geplande ankerplaats. Vaak wordt gekozen de tank dan maar op open water te legen wat een vraagteken zet bij het nut van de hele installatie. Een alternatief is er echter ook in de vorm van het Nonolet toilet. Een oplossing waar geen spoelwater bij aan de pas komt en dus ook geen ruimtevretende tank.

De maritieme versie van het Nonolet is gebaseerd op het sinds 2003 verkrijgbare Nonolet Standaard model voor thuisgebruik. Het toilet is vervaardigd uit ABS en voorzien van een Plieger Soft Close® toiletbril. Het principe achter de werking van het toilet blinkt uit door eenvoud. Niet spoelen, maar afdekken Door na ieder toiletbezoek de inhoud af te dekken met enkele velletjes papier worden fecaliën gescheiden gehouden van een ingebouwde of separaat geplaatst tankje waarin urine wordt opgevangen. Dankzij de velletjes papier, gecombineerd met een kleine ventilator in een ventilatiekanaal, blijft het Nonolet reukloos, zowel tijdens als na het gebruik. In het Nonolet Maritiem bevindt zich een kunststof binnenemmer met daarin een halfdoorlaatbare kunststof zak. Fecaliën worden met een op een closetborstel lijkende stamper een beetje aangedrukt waarna het in een afbreekbare plastic zak op de composthoop kan. Dit hoeft pas na minstens 20 toiletgangen of anders eens in de twee tot vier weken. De inhoud van de binnenzak wordt vanuit het toilet in een klaarstaande emmer gedaan. Deze kan geleegd worden in de dichtstbijzijnde gft-bak of anders in de grijze afvalbak.

Het Nonolet is een scheidingstoilet. Dat wil zeggen dat de urine gescheiden van de fecaliën worden opgevangen. Daar hoeft de gebruiker verder niets voor te doen. Onder in de kunststof binnenemmer bevindt zich de urine-afvoertuit. Deze kan goed klemmend worden aangesloten op een afvoerslang van een geurdichte kwaliteit. Er wordt geen spoelwater gebruikt waardoor een 10L tankje al voldoende is om als opvang te fungeren. Ook is het mogelijk om met behulp van een pompje direct in het buitenwater te lozen. Urine is vooralsnog niet onderhavig aan het huidige lozingsverbod maar opvang verdient natuurlijk de voorkeur.
Met genoeg ruimte aan boord kan ook een Nonolet Standaard worden toegepast. Dit is een wat groter model met ruimte voor een inwendige urinetank van ca. 10 liter. Voor een reukloos toilet is een goede afvoer van eventuele luchtjes belangrijk. Hiervoor wordt het Nonolet Maritiem standaard geleverd met een kleine 12V ventilator. Deze ventilator past in een dak- of wanddoorvoer en kan verbonden worden via een ventilatiebuis met het Nonolet. Liever geen dak- of wanddoorvoer in uw schip? Dan is er een kant- en klaar koolstoffilter met ingebouwde ventilator beschikbaar die de toiletruimte geurvrij houdt Het Nonolet Maritiem is 44,5 cm breed, 55 cm lang en 34 cm hoog (incl. bril en deksel). Aan de achterzijde is dit model afgeschuind, zodat het tegen een bootwand minder ruimte inneemt. De afvoer zit aan de voorzijde onder het toilet.

Het Nonolet Maritiem toilet is in gebruik een volwaardig alternatief voor een onderwatercloset waarbij respect voor het milieu voorop staat. Er worden geen chemicaliën toegepast of water verspild. Daarnaast is de plaatsing aan boord eenvoudig in dezelfde ruimte waar eerst het oude toilet stond.

Voor meer informatie en dealeradressen:
De Twaalf Ambachten
Mezenlaan 2,
5282 HB Boxtel.
Tel. 0411-762621
[email protected]
www.de12ambachten.nl

Facebook Comments "Het geurloze scheepstoilet zonder spoelwater"
                         my-ip