Een winterbeurt voor je teakdek

Artikel - Een winterbeurt voor je teakdek

Natuurlijk heeft u dat al eens meegemaakt: je ligt naast een boot met een geweldig mooi teakdek. Niet eens een nieuwe boot, maar wel een prachtig mooi dek. En dan kijk je naar je eigen dek. Kleine zwarte vlekjes, die je er maar niet af krijgt. Op sommige plaatsen heeft je dek vreemde bruine vlekken. En natuurlijk de bekende algen. Nog geluk dat het niet nattig weer is, dan zie je het pas echt goed. Balen dus.

Waarom heeft die havenmeester deze plek aangewezen. Dit is niet leuk. Waarschijnlijk heb je ook al van alles geprobeerd, van teak reinigers tot de nieuwste nano technologie. En toch helpt het niet.

Als de buurman straks aan boord komt, vertelt hij waarschijnlijk dat hij BORACOL gebruikt. BORACOL is oorspronkelijk ontwikkeld in Scandinavië om houten elektriciteit masten te behandelen tegen schimmels en rot. Toen dat effectief bleek is het doorontwikkeld voor allerlei toepassingen op verschillende bouwmaterialen, zoals hout, steen en beton. Inmiddels wordt het in de vorm van BORACOL 10Y (of RH, dat is hetzelfde) al meer dan 10 jaar gebruikt op teakdekken.

Het is een waterachtige oplossing met Boron zouten en glycol. Door de glycol is het in staat om diep in het hout te dringen. De Boron doodt vervolgens alle schimmels, algen en ander ongedierte die het teak aantasten. De oorzaak van het “lelijke,vieze” teak dek zijn dus de schimmels en andere ongedierte, die diep in het hout zitten. Daarom helpen de schoonmaakmiddelen ook niet. Die dringen niet diep door in het hout en die doden de schimmels niet. En dat ontdek je na een keer BORACOL te gebruiken.

Een groot bijkomend voordeel is dat BORACOL eenvoudig met een kwast of spons kan worden aangebracht. Je hoeft niet te schrobben. Een dek van een 12 meter boot is op die manier in een half uurtje behandeld. Doordat het dek er daarna zoveel beter uitziet heb je ook niet meer de neiging om te gaan schoonmaken. Het dek wordt dus veel minder geschrobt en slijt veel minder snel.

In de manuals van de Hallberg Rassy jachten wordt het product aanbevolen. Al meer dan tien jaar gebruiken Hallberg Rassy eigenaren BORACOL. Het is daarmee bewezen onschadelijk voor de hechting van de rubbervoegen.

Dit voorjaar is BORACOL getest door het Duitse watersportblad die Yacht en kreeg het predicaat “genialer Algenschreck” en 5 sterren. Het wordt geadviseerd om twee keer per jaar (september en april) het dek te behandelen voor continue schoonheid.

BORACOL is verkrijgbaar in 5 ltr containers (genoeg voor een dek van 15-20 m2) bij de Fa. onderHOUT. Zie www.boracol.nl

Facebook Comments "Een winterbeurt voor je teakdek"
                         my-ip