Rosen Jacobson en NED 602 vijfde in de Les Sables-Les Acores-Les Sables Mini Transat race 2010

Artikel - Rosen Jacobson en NED 602 vijfde in de Les Sables-Les Acores-Les Sables Mini Transat race 2010

Robert Rosen Jacobson is met zijn NED 602 Mini Transat in een recordtijd van 14 dagen en 17 uur, als vijfde gefinisht in de 2700 mijl lange Mini Transat race op en neer tussen Frankrijk en de Azoren.

De heen-race van Les Sables d’Olonne naar Horta werd gekenmerkt door overwegend licht weer waarbij met name de strategische keuze tussen een noordelijker of een zuidelijker route het onderwerp van gesprek was. Rosen Jacobson zat vast in een groot visnet in de Golf van Biskaje en raakte nabij de Azoren drie keer een walvis, waarvan een keer een grote potvis. Gelukkig geen schade. Rosen Jacobson finishte als vierde in een tijd van 7 dagen en 15 uur.

De terug-race werd beïnvloedt door het Azoren hoog dat verder naar het Noorden geschoven was. Hierdoor werd met licht weer eerst een dag in Noordelijke richting gevaren waarna na het vinden van wind een oostelijke koers ingezet kon worden. Rosen Jacobson lag de eerste anderhalve dag op kop. Na twee dagen kwam er harde wind van 30+ knopen en maakten de ontstane korte golven hard varen erg lastig. Uiteindelijk voer de NED 602 op een stabiele vierde positie op 20 mijl achter de nummers drie en twee, die steeds zeer dicht bij elkaar zeilden. Er was een veilige afstand van 25 mijl op nummer vijf.
De ochtend na deze harde wind ontmoette de NED 602 het begeleidingsvaartuig “Max Havelaar”. Een uniek moment midden op de Atlantische Oceaan waarvan spectaculaire foto’s zijn gemaakt. Dan volgt in de Golf van Biskaje een tweede storm met lastige golven. De boegspriet van de NED 602 breekt 300 mijl voor de finish. Gevolg is dat de snelheid aanzienlijk terug loopt. Rosen Jacobson verliest hierdoor een plaats in de race en finisht uiteindelijk in licht weer als vijfde in Les Sables d’Olonne.

Het enthousiasme in de Vendee-Globe haven is groot. Boten varen mijlen uit de kust de NED 602 tegemoet en begeleiden schipper en boot als deze na de finish de haven wordt ingesleept. Dit is het bijzondere aan het Mini Transat zeilen: aan de kant juichende, roepende en zingende mensenmassa’s! In Frankrijk leeft deze sport enorm.

Robert Rosen Jacobson heeft de race gevaren als voorbereiding op de Mini Transat 2011 naar Brazilië, die in september/oktober 2011 wordt gevaren.

Zie www.ned602.org voor meer verhalen en foto’s.

Facebook Comments "Rosen Jacobson en NED 602 vijfde in de Les Sables-Les Acores-Les Sables Mini Transat race 2010"
                         my-ip