De Roughneck 1010 RIB; when business meets pleasure!

Artikel - De Roughneck 1010 RIB; when business meets pleasure!

Groningen Seaports kiest voor ultieme Roughneck 10 meter RIBS

Onlangs vond er aan de Vooroever in Medemblik een speciale overdacht plaats. Op deze fraaie Noord-Hollandse locatie werden de eerste twee Roughneck 10 meter RIBS afgeleverd aan de mensen van Groningen Seaports.

Groningen Seaports
Groningen Seaports is de beheerder van de haven van Delfzijl en de Eemshaven en aangrenzende industrieterreinen en voorziet in een complete havendienstverlening. Zij verzorgen hier niet alleen alle logistieke diensten, maar zij stellen ook topkwaliteit industriële en MKB-terreinen in beide havengebieden beschikbaar. Daarnaast omvat Groningen Seaports twee binnenhavens; de Farmsumerhaven en de Oosterhornhaven. Door de ligging, het aanbod van de verschillende typen bedrijventerreinen, de aanwezige infrastructuur, de ruimte en de gunstige grondprijzen, zijn de terreinen van Groningen Seaports uitstekend geschikt als vestigingslocatie voor allerlei soorten bedrijven.

RIB4FUN.nl
Dat de waterrijke gebieden van de Eemshaven en Delfzijl niet alleen ideale locaties zijn om bedrijven op te vestigen, was Klaas Watze Woltjer van de firma RIB4FUN jaren geleden al duidelijk. Klaas is een watersportliefhebber pur sang. Al van jongs af aan was hij op het water te vinden met allerlei soorten boten. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat testte hij allerlei soorten boten op het gebied van de Eemshaven en het Waddenzeegebied. Hij zocht steeds de grenzen op van wat boten in hun mars hadden. Vooral in dit Waddenzeegebied leerde Klaas de echte kwaliteiten van RIB boten kennen. De boten waren snel, wendbaar en hadden een enorm drijfvermogen. Hij realiseerde zich dat dit eigenlijk het enige type boot was, wat geschikt was voor de manier van varen die hij voor ogen had: supersnel, spectaculair en veilig! Klaas was zo vol van de RIB boten, dat hij twintig jaar geleden zijn eigen rubberbootclub oprichtte. Inmiddels telt deze club meer dan 60 leden met dezelfde grote passie: de RIB! Gezamenlijk maken deze leden spectaculaire vaartochten in het Waddengebied. Het kon natuurlijk niet langer uitblijven: Klaas besloot van zijn uit de handgelopen passie zijn beroep te maken. Hij richtte het bedrijf RIB4FUN op; een bedrijf wat is ontstaan uit passie voor de RIB. Met RIB4FUN ontplooit Klaas diverse activiteiten. Hij biedt bijvoorbeeld bedrijven en particulieren spectaculaire arrangementen aan, waarbij het varen met de RIBs centraal staat. Daarnaast heeft RIB4FUN een eigen showroom (open op afspraak) met daarin de absolute topkwaliteit RIBs van het merk Roughneck. Door zijn enorme RIB erva-ring, wordt Klaas inmiddels gezien als een autoriteit op dit gebied.

Samenwerking RIB4FUN en Groningen Seaports
Seaports heeft exclusief voor haar zakelijke contacten het excursieprogramma “Zout aan de Broek” bedacht. In een vier uur durend programma worden alle voordelen en mogelijkheden van de locaties van Groningen Seaports belicht; ook vanaf het water. Voor veel potentiële investeerders, belangenbehartigers en onder-nemers die zich in deze gebieden willen vestigen, blijkt de beleving vanaf het water van enorme toegevoegde waarde te zijn. De maximale mogelijkheden van deze locaties komen dan pas ten volle tot hun recht! Naast deze interessante zakelijke invalshoek, biedt het excursieprogramma ook een spectaculaire invalshoek! ….en daar komt Klaas natuurlijk aan te pas! Vanaf de RIB biedt hij de mensen een onvergetelijke watersportervaring!

Groningen Seaports ECOPORT gecertificeerd
Tot op heden vaarde Groningen Seaports met diverse kleinere RIBs haar zakenrelaties door de havens. Toch bleek dit vanuit economisch en ecologisch standpunt niet optimaal. De kleine RIBs konden immers een heel beperkt aantal mensen vervoeren, wat zorgt voor aanzienlijk hogere materiaal-, personeels- en brandstofkosten. Zeker omdat de havens van Groningen Seaports ECOPORT gecertificeerd zijn (wat staat voor een duurzaam en ecologisch verantwoord havenbeheer) en dit keurmerk ook hoog in het vaandel hebben staan, werd besloten om de kleinere RIBs te vervangen door twee grotere. Het maakt immers qua milieubelasting nog al een verschil of je 24 zakenrelaties verdeeld over vijf boten een excursie aanbiedt; of dat je dit kunt doen vanaf twee grote, ultra moderne en zuinigere boten.

De meeting
De afspraak werd gemaakt bij de Noord-Hollandse productielocatie van Roughneck Marine. Hier stonden alle RIBs die Roughneck de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, waaronder de 6 meter en de 8 meter (winnaar van de RIB rallye 2009!).

Samen met Ronald Oosterman en Nico Dekker van Roughneck Marine werd de eisenlijst nogmaals doorgenomen. “Wij kunnen dit” spraken beide ondernemers vol vertrouwen. Klaas was niet verbaasd over dit staaltje zelfvertrouwen, hij kende deze mannen immers als ware specialisten op dit gebied. Om een lang verhaal kort te maken: Roughneck kreeg de opdracht om twee 10 meter RIBs te bouwen voor Groningen Seaports. Klaas Watze van RIB4FUN werd als Roughneck dealer bij het gehele project nauw betrokken, omdat hij precies wist hoe Groningen Seaports deze boten zou gaan inzetten en bovenal: hij zou er voor Seaports immers ook zakenrelaties mee gaan rondvaren!

Een zonnige dag in september…
Na een lange periode van ontwikkelen, tekenen, testen, opnieuw tekenen, opnieuw testen etc….was het dan eindelijk zover! De RIBs waren klaar! Vol spanning en verwachting rijden wij op deze zonnige septembermiddag naar de Vooroever in Medemblik waar het eerste volwaardige exemplaar klaar ligt voor de eerste echte serieuze proef-vaart met passagiers en bemanning!

Toen wij de dijk af kwamen rijden zagen we het al..er stond een groep mensen rondom een immense blauwe RIB; daar moest het zijn! We werden hartelijk begroet door de mannen van Roughneck en Klaas en Marjolein. Naast de glimlach op hun gezichten bespeurde ik toch ook een zekere mate van spanning. Logisch want je kunt alles nog zo goed berekend en getest hebben,..pas wanneer de complete boot werkelijk in het water ligt, kun je beoordelen of alles ook echt zo uitpakt als je had gehoopt. We moeten eerlijk zijn: de boot ziet er fantastisch uit! Je kunt zien dat ook dit weer een fraai staaltje ontwerptechniek van de RIB architect Frank Mulder van Mulder Design moet zijn. Hij is zoals altijd nauw betrokken bij de ontwerpen van Roughneck en die samenwerking heeft ook nu weer tot een superstrakke boot geleidt.

Deze Roughneck 1010 is uiteraard ook weer voorzien van een stepped hull, waardoor de boot supersnel in plané komt en bij hoge snelheid ook nog eens minder brandstof verbruikt. Dat was voor Groningen Seaports vanuit milieu-oogpunt een belangrijke voorwaarde!

Als we het afwerkingsniveau van de boot bekijken, zijn we onder de indruk. Alles is heel mooi opgebouwd en alle componenten en onderdelen sluiten bijzonder fraai aan.

De boot biedt plaats aan 12 passagiers en 2 bemanningsleden. Groningen Seaports wil haar zakenrelaties natuurlijk wel een comfor-tabele vaart aanbieden en zit er niet op te wachten dat er straks 12 mensen met rugklachten uitstappen. Daarom is er gekozen voor speciale stoelen van ScotchSeats. Deze bieden voldoende ondersteuning en demping en zorgen voor optimale compensatie van de vrijkomende G-krachten tijdens spectaculaire vaartochten. Zitcomfort is dus gegarandeerd!

Omdat deze boten ook ingezet kunnen worden voor nautische werkzaamheden wordt er binnenkort ook nog een radarsysteem met AIS ingebouwd. Het framewerk is al helemaal klaar gemaakt voor deze toepassingen en is ook speciaal zo opgebouwd dat alle overige apparatuur netjes weg gewerkt kan worden.

Uiteraard is deze Roughneck 1010 (CE-categorie B, voor de kenners) ook weer opgebouwd volgens het gepatenteerde “stringersysteem”. Dit maakt de boot uiterst duurzaam: het blijft tenslotte een echte Roughneck!

Motorisering
In nauw overleg met Seaports Groningen is gekozen voor een motor van het Volkswagen concern. Het is de betrouwbare V6 TDI van 3.0 liter met 265PK, die ook gebruikt wordt in de Audi Q7 en Volkswagen Touareg. Speciaal voor Roughneck is deze motor aangepast aan de nautische toepassing. En eerlijk is eerlijk..het geheel ziet er fantastisch uit en is heel mooi weggewerkt onder het compartiment.

De ultieme test!
Uiteindelijk is het dan zo ver! We mogen instappen. Verbaast kijken we naar de personenweegschaal die op de kade wordt geplaatst. Klaas legt ons uit dat ze deze testvaart meteen willen gebruiken om te kijken wat de maximale prestaties zijn als de gewichtsverdeling optimaal is. Hoezo perfectionistisch..? Iedereen neemt plaats en de motor wordt gestart. Wat direct opvalt is de rust waarmee dit gepaard gaat. Je hoort de motor wel, maar het geluid wat de V6 laat horen is eerder fraai dan storend te noemen. Wij houden hier wel van! Pas als Klaas het motorcompartiment opent hoor je de echte kracht van het Volkswagen product. Het typeert tevens dat Roughneck echt werk heeft gemaakt van de geluidsisolatie. Langzaam varen we de jachthaven uit en genieten van het uitzicht op deze fraaie septemberdag. Rustig kletsen we met elkaar en nemen we de indrukken van de boot op. Na een poosje rustig gevaren te hebben, geeft de temperatuurmeter op de console aan dat de TDI er klaar voor is!

Klaas vraag aan iedereen om zich goed vast te houden,…het gaat gebeuren! Hij gooit het gas open en de 10 meter lange RIB knalt er vandoor! We worden in onze stoelen gedrukt en het gekeuvel is definitief ten einde…dit wordt serieus! De boot blijft versnellen, maar tot ieders verbazing blijft het qua ge-luidsniveau opvallend rustig aan boord. De V6 doet z’n werk met zoveel gemak, dat het allemaal heel vertrouwd aanvoelt. Wat een fantastisch blok is dit toch! Wat misschien nog meer tot de verbeelding spreekt is de stabiliteit van de boot en het comfort aan boord van de Roughneck 1010. Dit is echt heel knap gedaan van de mannen van Roughneck. De boot blijft ook met zoveel passagiers aan boord en op topsnelheid uiterst stabiel. Klaas voert allerlei tests uit m.b.t. snelheid, stabiliteit, acceleratie en wendbaarheid. De boot geeft geen krimp! Toch blijft het een onge-kende sensatie om met een boot van 10 meter lengte en zoveel passagiers aan boord dik 70 km per uur te varen. Zeker als Klaas dan ook nog eens een aantal spectaculaire manoeuvres uithaalt, klinken de “wow’s! en wauw’s!“ al snel in het rond! Knap eigenlijk dat je met zo’n grote RIB, dit soort staaltjes vaarmanskunst kunt uithalen. Het kan blijkbaar allemaal met deze boot. Ronald, Nico en Klaas kijken Marjolein aan; haar glimlach zegt genoeg! Deze boot doet precies wat Seaports Groningen voor ogen had toen ze Marjolein de opdracht gaven om op zoek te gaan naar de ultieme charter RIB! Dit is ‘m! Als we weer in de jachthaven aankomen en de boot wordt aangemeerd, stappen we rustig uit en bekijken de boot nog eens vanaf de kade,…dit is wel een heel fraai staaltje Hollands vakmanschap wat Roughneck weer heeft afgeleverd! Onze complimenten!

Tekst: Maurits Hakhoff

Websites:
www.groningen-seaports.com
www.rib4fun.nl
www.roughneckmarine.com

Facebook Comments "De Roughneck 1010 RIB; when business meets pleasure! "
                         my-ip