Een Engel aan boord voor een koud biertje

Artikel - Een Engel aan boord voor een koud biertje

Ze staan wereldwijd al meer dan zestig jaar bekend als de betrouwbaarste koelboxen en -kasten voor boten, caravans, trucks en hulpdiensten. Sinds 1962 draaien meer dan vijf miljoen Engel compressoren dag en nacht om producten koel te houden met een technologie die ruimte en energie spaart.

In Nederland is dit merk voornamelijk bekend in de wereld van de trucks en caravans en wordt vertegenwoordigd door RKG in Haps. Bijzonder aan de nieuwe generatie Engel koelkasten is de verbeterde versie van de Swing motor compressor zonder krukas en drijfstang, die trillingsarm zijn werk doet en tegelijkertijd schok en helling resistent is. De op- en neerwaartse beweging in deze motoren wordt veroorzaakt door een elektromagneet die de zuiger naar beneden duwt en daarbij de lucht samenperst. Eén van de voordelen van dit systeem is dat er geen zware startmotor nodig is om de zuiger in beweging te krijgen omdat deze niet in een nulstand hoeft te staan. Met als gevolg een geringe stroomconsumptie en het ontbreken van zware kabels vanaf de accu. Daardoor is deze techniek – oorspronkelijk ontwikkeld in Duitsland maar verkocht aan het Japanse bedrijf Sawafuji Electric - uitstekend geschikt voor koelapparaten die aangesloten zijn op zonnecellen of zonder stroomtoevoer moeten functioneren. Zoals bij het vervoer van medische preparaten en het vervoer van organen. Of aan boord van zeilschepen en kleine pleziervaartuigen zonder stroomvoorziening. Maar ook grotere units hebben voordeel bij deze techniek door het lage stroomverbruik en de grote slijtvastheid. Er zijn al Engels die twintig tot dertig jaar iedere dag draaien!

Stroomverbruik
Bij Engel koelunits sluit de buitenbak over de binnenbak waardoor extra energie wordt gespaard en een 40 ltr kast slechts 2 _ Amp/uur gebruikt omdat ze maar 15 tot 20 minuten per uur hoeven te draaien om op temperatuur te blijven. Op 24 V wordt zelfs 0.9 A/h gebruikt, bij 18 graden vriezen draait de compressor maar 80% van de tijd en dat is bijzonder weinig. De kleine koelboxen zijn gemaakt van kunststof, de grote van metaal met rvs sluiting. Er is keuze uit 11 vrijstaande modellen, 5 inbouw units en 2 vrijstaande kasten. Bij Engel koelkasten kunnen alle onderdelen vervangen worden en kunnen volledig nieuwe units geplaatst worden met behoud van de originele kasten. RKG in het Brabantse Haps is de importeur in Nederland en heeft een volledig servicepunt voor alle reparaties. Bijna alle onderdelen van modellen van de laatste 25 jaar liggen zijn nog beschikbaar. En ook op zaterdag is deze firma – die gewend is aan de truckerswereld waar alles 24 uur per dag doorgaat – bereikbaar om service te verlenen. Verder zijn de firma’s Leusink in Meppel, BMS in Wormerveer en De Boer in Roermond recent toegetreden tot het netwerk met een servicepunt. In andere delen van het land worden nog dealers gezocht.

R.K.G. Haps
Tel.: 0485 - 372091
Fax: 0485 - 372092
www.rkg-rijkevoort.nl

Facebook Comments "Een Engel aan boord voor een koud biertje"
                         My IP