Achter de schermen van de Europa Patrouille

Artikel - Achter de schermen van de Europa Patrouille

Vorige maand hebben we de prachtig afgewerkte buitenkant laten zien van de door Wouter Dral gebouwde Europa Patrouille '42, geïnspireerd op de lijnen van zeeslepers en havenbeveiligingsschepen. Als je achter de schermen gaat kijken kunnen we het woord innovatie toevoegen aan de woorden kwaliteit en betrouwbaarheid.

Er zijn een aantal zaken die ons bijzonder opgevallen zijn toen we door, over en onder de spanten van de volgende in aanbouw zijnde 45 voeter zijn gekropen. In het dak van de stuurhut zijn vier uitschuifbare rvs buizen gemonteerd die tot de spiegel doorlopen en de dektent kunnen dragen. Onderdeks staan aan bakboord van 20 Optima 75 Amp batterijen die goed zijn voor 750 A/h en een vermogen kunnen leveren van ruim 800 A.

Achter de accu's staan twee omvormers van 5 kW die voldoende zijn om te kunnen koken op een inductieplaat, gebruik te maken van de oven en de wasmachine te laten draaien zonder gebruik te maken van een generator. “We hebben zoveel capaciteit nodig omdat aan boord ook een grote koelkast staat en dat blijven de grootste stroomverbruikers omdat ze de hele dag door staan te draaien. Maar we kunnen dat allemaal goed beheersen want alles wordt digitaal geregeld door ons BoMotica® systeem dat door de PLC computer wordt aangestuurd. Alles aan boord draait met industriële componenten, die aan de hoogste eisen voldoen!”

Als de brandweer
Industriële componenten komen we ook tegen bij de installaties voor en achter die de hek- en boegstuwing proportioneel aandrijven. Hier geen gierende elektromotoren maar waterjets 'die gaan als de brandweer'. Er staan twee centrifugaalpompen die gebruikt worden op blusschepen en het water met een stuwkracht van 120 kg door slangen van 2 inch persen.

Op de foto boven een inlaatkoker voor de aanvoer van het water, rechtsboven de stuwstraal. Een klep in het systeem kan in 0,1 sec de straal omkeren van BB naar SB. Dit alles wordt bediend met een joystick want de Europa Europapatrouille vaart-by-wire. De bekabeling en bedrading is van hoogwaardig materiaal en professioneel aangelegd. Het hydraulisch systeem is van Danfoss en bevat 250 ltr olie. Voor de isolatie wordt polyester wol gebruikt dat we ook vinden in Nomad slaapzakken en dit materiaal zorgt voor een superklimaat aan boord. Het is ook vele malen lichter dan glaswol en zeer geluiddempend. En die mooie betimmering. Allemaal handwerk 'op de vlam' gemaakt, gevormd en gebogen tot het perfect past. Zoals het op een superjacht hoort te zijn.

Europa Patrouille B.V.
Het Fluitketeltje 12
4207 WP Gorinchem
Tel: 0183 647777
Mob: 0653 444635
www.europapatrouille.eu

Facebook Comments "Achter de schermen van de Europa Patrouille"
                         my-ip