Jachtservice Friesland - mobiele inbouw van technische installaties

Artikel - Jachtservice Friesland - mobiele inbouw van technische installaties

Aan ervaring geen gebrek. Jan Leegstra heeft in de zeventien jaar dat hij in de scheepsbouw bezig is al bij zo'n honderd schepen technische installaties ingebouwd. Hij doet dit vanuit zijn mobiele werkplaats wat als voordeel heeft dat hij zeer efficiënt en tegen een aantrekkelijk tarief kan werken.

Op dit moment is hij met zijn twee medewerkers bezig een 17 meter lange NYX Poweryacht af te bouwen, een opzienbarend schip dat van de meest luxe opties is voorzien. Er staan drie 480Pk Yanmar’s in die een drievoudige Hamilton waterjet installatie aandrijven. Door het ontbreken van schroeven is de weerstand van dit schip onderwater minimaal en kan met dit 17,5 ton zwaar wegende schip een topsnelheid van 35 knopen worden gehaald. Leegstra bouwt niet alleen de motoren in, maar neemt het gehele technische plaatje voor zijn rekening. Van te voren wordt een ontwerp gemaakt waarbij voor de elektrische installatie vaak gebruikt gemaakt wordt van Capi2 of Mastervolt canbus systemen, die het voordeel hebben dat door het gehele schip maar enkele kabels lopen die alle energiepunten en instrumenten van de juiste stroom voorzien.
In 2009 is ook de technische installatie van de Yulia 34 gerealiseerd. Dit is een volledig houten speedboot, die gebouwd is naar het idee van de beroemde Italiaanse Riva's. Jachtservice Friesland geeft ook adviezen aan zelfbouwers en werven over de laatste technische ontwikkelingen en de te gebruiken apparatuur. Zij worden ook regelmatig ingeschakeld door bedrijven als Mastervolt, Victron, Fischer, Panda of Capi2 om op locatie technische problemen op te lossen, waarbij altijd geprobeerd wordt om de klant binnen 24 uur weer te laten varen.

Doordat systemen steeds gecompliceerder en uitgebreider worden, vraagt het samenstellen van de componenten steeds meer aandacht. De tijd dat er onnodig grote generatoren geïnstalleerd werden is een beetje voorbij. Men gaat zich realiseren dat grote generatoren ook in verhouding meer brandstof verbruiken en dat het geluidsniveau vaak ook hoger ligt. Het is meestal ook niet nodig want airco’s of elektrische kookplaten of andere zware verbruikers doen het ook prima op een kleinere generator. Het is alleen wel zaak hoe en met welke componenten met het systeem wordt samenstelt.

Ook aan de vraag naar alarmsystemen, navigatie systemen, boeg- en hekschroeven, omvormers en generatoren heeft Jachtservice Friesland een passen antwoord. Voor het derde jaar staat het bedrijf met een stand (2056) op Boot Holland waar alle vragen beantwoord kunnen worden.

Facebook Comments "Jachtservice Friesland - mobiele inbouw van technische installaties"
                         My IP