Het wijntje blijft gewoon staan

Artikel - Het wijntje blijft gewoon staanIn Sleeuwijk ligt 'De Roode Draeck' te koop. Een heel mooie IJlstervlet 12.80 AK die 800 uren heeft gevaren in Zuid-Holland, Zeeland, Friesland, het IJsselmeer, België en Noord-Frankrijk. Dit schip uit 2004 heeft een aantal bijzondere technische voorzieningen die de eerste eigenaar door vakmensen in heeft laten bouwen.

Bij een bezoek aan deze vlet viel het meteen op dat het schip van binnen en van buiten in bijzonder goede staat verkeert. Eigenaar Ben Kortenbach gaf een korte toelichting op de technische modificaties die hij heeft laten aanbrengen; “Toen ik het schip kocht heb ik een Whispergen in laten bouwen, want ik ben wel geïnteresseerd in nieuwe technieken. Maar na een tijd varen bleek dat er teveel warmte en te weinig stroom werd geproduceerd. Dus is het hele systeem in 2007 vervangen bij Nowee in Heeg door een aparte Panda AGT 4000 140 Amp ge-nerator en een Webasto Thermo 90S centrale verwarmingsunit op 24 volt en ik heb er maar meteen een Climma Compact Quatro 12.000 BTU airco bij laten zetten. Een blik in de schakelkast laat zien dat de technische voorziening in de hoogste kwaliteit zijn uitgevoerd. Daarnaast heeft het schip Gebo Thermic line beglazing met 16 klapbare patrijspoorten. Het bijzondere hiervan is dat de binnenkozijnen los staan van de buitenkozijnen, zodat je aan de binnenkant van het schip helemaal geen condens krijgt. Verder zijn speciale regenkapjes op een aantal van de ronde patrijspoorten gemonteerd die in de kleur van het schip zijn gespoten. Ik krijg onderweg veel vragen waar ik die gekocht heb, maar het is een eigen ontwerp.”Goede stabiliteit
Het ontwerp van de IJlstervlet is een knikspant die aan de voor- en achterzijde iets oploopt, wat de stabiliteit zeer ten goede komt. Ook bij een stevige golfslag blijft het wijntje in de kajuit of stuurstand keurig rechtop staan. Verder is de kastruimte bijzonder groot omdat deze diep onder de gangboorden is doorgebouwd en alle beschikbare ruimte wordt benut. Belangrijk op een schip van bijna 13 meter waar je toch een hele leuke verre tocht mee kunt maken. De blauwe scheepse stoffering is verzorgd door de firma De Jong in Elshout en – belangrijk voor mensen met lange benen – de zitting van de bank in de kajuit kan een stuk naar voren worden getrokken. Ben Kortenbach heeft bovenop een extra grote beige dektent met afritsbare achterzijde laten monteren zodat ook bij een regenbui “buiten” gestuurd kan worden met ruim overzicht over het vaarwater. Het instrumentenpaneel kan keurig worden afgedekt met een scharnierend rvs deksel. Verder is het teakdek nog van ouderwetse kwaliteit - 15 mm. dik vacuüm gelijmd op 5 mm. hechthout door Bloemen de Maas in Niftrik. Verder is vrijwel over het hele schip ruime stahoogte (de eigenaar is 1,95m). Dit is uniek voor een vlet! Ook bijzonder is de draaibare loopplankconstructie die aan de zijreling kan worden gehangen en bij de ankerlier wordt opgeborgen. Een ontwerp van de eigenaar zelf.Algehele indruk van dit kwaliteitsschip: alles is perfect onderhouden, zowel van binnen als van buiten. Er kan zo mee weg worden gevaren en voor een al verlaagde prijs van €249.000,- (inclusief alle technische voorzieningen) is dit een buitenkansje. Op 16 t/m 18 april kunt u de “De Roode Draeck” bewonderen op de Hiswa beurs in Lelystad. Of contact opnemen met Ben Kortenbach op tel. 0032 3 666 0393, gsm 0656 055 925 of mailen voor een afspraak naar ben.kortenbach@telenet.be.

Facebook Comments "Het wijntje blijft gewoon staan"
                         my-ip