Nautisch bedrijvencentrum aan het Lauwersmeer

Artikel - Nautisch bedrijvencentrum aan het LauwersmeerPal aan de staande mast route tussen Leeuwarden en het Lauwersmeer kom je aan de oevers van de Dokkumer Ee langs Naviste. Een op de pleziervaart gericht bedrijvencentrum gehuisvest in een voormalige melkfabriek.

Het terrein, de kade en de kraan zijn al sinds jaar en dag in gebruik als scheepswerf. Ongeveer een jaar geleden is men echter een nieuwe weg ingeslagen door ondernemingen met de watersport als doelgroep op een centraal in het gebied gelegen locatie te laten samenwerken. Dit zijn inmiddels een behoorlijk aantal bedrijven die een plezierboot op alle denkbare manieren van dienst kunnen zijn. We stellen ze voor.

Jachtservice
Willy en Jitze Steegstra zijn de initiatiefnemers van Naviste en nemen de jachtservice voor hun rekening. Stalling in zomer en winter, een schilderloods waar eigenaren ook zelf aan de slag kunnen, het gebruik van de 15 tons kraan en het beheer van de gebouwen op het terrein vormen de overkoepelende organisatie.

Technische service
Dokkumer Ee Watersport is het bedrijf van Bart Veenma. Met veel ervaring opgedaan bij gerenommeerde jachtwerven tekent Bart voor de inbouw en service aan diesels en buitenboordmotoren. Ook de inbouw van apparatuur is hier in goede handen. Er is een dealerschap van Nanni Dieselmotoren maar ook andere merken kennen geen geheimen. De achtergrond is elektrotechnische installatietechniek. Bart lost graag problemen op, dat kan bij Naviste of op locatie.

Zeilmakerij
Zeilmakerij Steegstra is het adres voor een nieuwe dektent, cabrioletkap of giekhoes. Even een nieuw raam instikken wordt natuurlijk ook graag ter plekke gedaan. Naast de productie van nieuwe hoezen en dekzeilen past de zeilmakerij ook jachtzeilen aan of voert hier reparaties op uit. En 15m lange snijtafel staat ter beschikking om ook grotere projecten te kunnen herbergen. Niet alleen het vervaardigen van hoezen en zeilen behoren tot de activiteiten van Steegstra maar ook banners en spandoeken vinden geprint vanaf een foto en gespannen in een buizenframe gretig aftrek richting het bedrijfsleven.
www.zeilmakerijsteegstra.nlStofferingen
Siepie stoffering is de specialiste voor een nieuwe set kussens in boten, campers of caravans. De onderneming is het initiatief van Siepie Hoeksma. Een gedreven Friezin die met een matige kwaliteit geen genoegen neemt. Alleen A-keuze schuim en voor het doel geschikte stoffen worden toegepast. De maat wordt terplekke opgenomen voor het maken van de mallen, deze worden dan ook nog eens gepast voor de nieuwe kussenset in productie gaat. Siepie besteedt veel aandacht aan het contact met haar klanten om zo goed te weten wat de bedoeling is. Ook geeft ze graag advies in de keuze voor de juiste kleur of soort stof zodat verrassingen achteraf uitgesloten zijn. Naast stofferingen van kussens is het maken van kussensets voor lounge meubels in de achtertuin of op terrassen een belangrijke activiteit. Innovatief zijn hoezen voor deze meubelen van hetzelfde transparante materiaal waar ook de ramen in een bootkap van zijn gemaakt. Zo staat er geen dekzeil met iets eronder in de tuin maar blijf je de set en kussens zien die onder een transparantje droog staan.
www.siepiestoffering.nl

Houtbewerking
De Houtschuur Ee is de onderneming die thuis is in hout en het bewerken ervan. Anja de Groot is de initiatiefneemster. Deze timmervrouw voelde zich op de landbouwschool al aangetrokken tot dit vak en ziet een langgekoesterde wens in vervulling gaan om dit professioneel in praktijk te brengen. Samen met Ernst Boekhout runnen ze de houtschuur en bieden zowel het intimmeren van nieuwe boten als het refitten van een bestaand interieur aan.Schilderwerk
Jachtwerk Dijkstra is de schilder in deze verzameling nautische dienstverleners. Ook constructiewerken zijn de kernactiviteit van deze onderneming. Een nieuw verfsysteem wordt grondig aangepakt. Een stalen jacht kan in eigen cabine worden gestraald waarna er een afwerking naar keuze wordt opgezet. De klant kan daarbij zelf bepalen hoe strak het moet. Als het aan Sjoerd Dijkstra ligt word iedere deuk en oneffenheid weggewerkt maar tekenend voor klantvriendelijkheid is een tussenvorm ook mogelijk. Van huis uit is men lasser maar al snel bleek een natuurtalent in de spuitcabine wat dan ook inmiddels tot specialisme is uitgegroeid. Naast straal- en schilderwerkzaamheden wordt ook schadeherstel gedaan in opdracht van verzekeringsmaatschappijen. Ook aan polyester schepen.
www.jachtwerkdijkstra.nl

Watersportwinkel
Waar boten varen zijn spullen nodig. In de voormalige directiewoning van de melkfabriek wordt een assortiment watersport artikelen en accessoires aangeboden. Een nieuwe stootwil, touw of onderhoudsmiddelen vormen een assortiment wat voorziet in een eerste behoefte. Verf en onderhoudsartikelen vormen het zwaartepunt. De winkel is tevens dealer van Jotun. Een assortiment is in een watersportwinkel echter nooit helemaal compleet waardoor veel artikelen wel leverbaar zijn maar op bestelling. Het meerendeel is er dan een dag later.

Bootverhuur
Platbodemverhuurfriesland maakt dat je ook zonder boot uit varen kunt vanuit het Naviste. Een aantal Vollenhovense bollen en een zalmschouw van 11m vormen de vloot van deze verhuurder. Het vaargebied wat aan huurders wordt geboden is enerzijds de Friese binnenwateren en de andere kant op het Lauwersmeer met toegang tot het Nederlandse en Duitse wad. De schepen zijn voor deze uiteenlopende wateren geheel toegerust. Wel is enige zeilervaring gewenst. Platbodemvaren is toch net iets actiever watersporten dan een tochtje maken in een sloep. Ook het buitengaatse vaargebied vergt meer ervaring dan wat een binnenwaterschipper nodig heeft. Het is mogelijk om een boot voor een weekend te huren maar meestal wordt er een vakantie van enkele weken op geboekt. De prijzen zijn alleszins redelijk, al vanaf 675, - ben je een week lang schipper op een stoer en authentiek schip.
www.platbodemverhuurfriesland.nlNaviste biedt met de bedrijven die op de werf zijn gevestigd een breed scala aan diensten voor de watersport. De locatie is centraal gelegen in het vaargebied rond het lauwersmeer en via de Dokkumer Ee goed te bereiken zowel met motor- als zeilboten.

Naviste
Stienfeksterwei 30
9131 KM Ee
0519-332662

Facebook Comments "Nautisch bedrijvencentrum aan het Lauwersmeer"
                         my-ip