Herlevende historie aan het Gooimeer

Artikel - Herlevende historie aan het GooimeerWonen aan het water is in. Op veel plaatsen met vaarwater voor de deur zijn plannenmakers druk in de weer om zoveel mogelijk huizenbezitters van een waterrijk uitzicht te laten genieten. Een project waar je als watersporter ook nog iets aan hebt is Het Nautisch Kwartier in Huizen. Waar de invaart van de Oude Haven voorheen door een rommelig industriegebied liep lijkt het nu of het Zuiderzeemuseum uit Enkhuizen zich met het decor bemoeid heeft en is Huizen met wat er is en nog moet komen ineens een stuk aantrekkelijker geworden als vaarbestemming.

De Haven
Het Nautisch Kwartier Huizen is gebouwd op de kop van de Oude Haven van Huizen, direct aan het Gooimeer. Van verre zijn de kalkovens beeldbepalend. Tegenwoordig een restaurant maar vroeger de plaats waar schelpen tot ongebluste kalk werden verbrand. Hier verschijnen nog verschillende andere horecagelegenheden, een hotel en boothuizen. Dit jaar opgeleverd en inmiddels volledig operationeel is de botterwerf aan de kom van de oude haven. Een enigszins surrealistische plek waar het naar touw en teer uit vroeger tijden ruikt. Nieuwbouw zoals men dat een paar eeuwen terug pleegde.Huizen was in de vorige eeuw een belangrijke vissershaven. Met het grote achterland waar veel behoefte aan vis was bezat Huizen in haar hoogtijdagen zo’n 250 botters. Er werd op bot, haring, spiering en ansjovis mee gevist. Huizen lag niet direct aan het water en de binnenwateren waren erg ondiep. Pas in 1854 werd een haven in gebruik genomen. Voor die tijd losten de vissers de vis op een zandbank die 500 meter uit de kust lag. Met paard en wagen gingen de knechten het water in om de vis aan wal te brengen. Rond de haven verrezen aan de visserij verwante bedrijven als een visrokerij en een scheepswerf. De visserij nam aan het einde van de negentiende eeuw gestaag af. De genadeklap kwam in 1932, met de aanleg van de Afsluitdijk werd de Zuiderzee afgesloten.

De scheepswerven van Huizen stonden altijd bekend als bouwers van uitstekende, zeewaardige botters. Er waren twee werven in Huizen, de gebroeders Schaap en de werf van Lindeman en Kooy (later scheepswerf J. Kok). Samen bouwden deze werven ongeveer 500 botters en enkele kwakken. In 1924 sloot scheepswerf Gebroeders Schaap definitief haar deuren. Op de scheepswerf van J. Kok & Zn werd in 1934 de laatste visbotter gebouwd en ging men over tot het bouwen van jachtbotters en later zeeschouwen.In Huizen laten ze de geschiedenis niet op z’n beloop. Zo werden in 1989 de kalkovens afgebroken maar 10 jaar later door een groep enthousiaste ondernemers weer steen voor steen opgebouwd en fungeert vandaag als monument wat niemand zou willen missen. Vlak daarna is een stichting in het leven geroepen met als doel het oprichten van een historisch verantwoorde botterwerf. Met de voltooiing dit jaar is deze missie geheel geslaagd.

De botterwerf biedt faciliteiten voor het onderhoud van oude klassieke schepen.
De werf beschikt over een hellingbaan van 25m voor schepen tot 45 ton. Niet ieder oud houten schip kan in de takels van een kraan. De kar op een hellingbaan geeft veel meer steun aan de kielbalk. Zo kan de botterwerf eigenaren van historische schepen een ruimte bieden waar het gehele onderhoud kan plaatsvinden. De verwarmde loodsruimte van 20 meter lengte beschikt over alle moderne faciliteiten en machines die een scheepsbouwer zich kan wensen. De stichting heeft zelf geen timmerlieden of lassers in dienst, maar geeft de ruimte aan booteigenaren om zelfstandig of met hun eigen vakmensen te werken in de loods. Ook op de hellingbaan en aan de kade kunnen werkzaamheden plaatsvinden die binnen niet passen.

Smederij
Het Nederlands Gilde van Kunst en siersmeden (NGK) heeft in de botterwerf onder auspiciën van de Koninklijke Metaalunie een erkende opleidingsplaats smeden. De smid en de scheepswerf zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Bij de zes smidsvuren van de botterwerf kunnen jongeren zich opleiden tot volwaardig smid. Ook worden voor bedrijven en particulieren workshops smeden gegeven door Vuurspetters, een initiatief van siersmid Annelied van Dijk.Nautisch feest
De werf is een prachtige locatie voor het houden van evenementen en presentaties. De komende Huizer Botterdagen op 18 en 19 september 2009 zullen zich in en rond de werf centreren. Maar ook voor een bruiloft of familiefeest is de werf een unieke locatie in scheepse sfeer. Afhankelijk van de groepsgrootte gaan de machines aan de kant en biedt de loods alle mogelijkheden voor een geslaagde dag of avond. Na het opruimen komen de schepen echter weer aan bod, het is tenslotte wel een echte werf.

Meer informatie:
Botterwerf Huizen
Havenstraat 300
1271 GD Huizen
Telefoon: 035-5312312
Mobiel: 06-42525705
www.botterwerfhuizen.nl
[email protected]

Smederij:
www.vuurspetters.nl

Nautisch Kwartier Huizen:
www.nautischkwartierhuizen.nl

Facebook Comments "Herlevende historie aan het Gooimeer"
                         My IP