Resultaten Het Nationale Watersport Onderzoek 2009 bekend

Artikel - Resultaten Het Nationale Watersport Onderzoek 2009 bekendRuim 63% van de Nederlandse watersporters geniet tijdens het varen vooral van de natuur. Er wordt op het water minder geluierd, gekletst en gevreeën en meer gezwommen en gelezen. Dumpen van afval is nog steeds de grootste ergernis op het water. Opvallend in het onderzoek is de groeiende ergernis aan het alcohol gebruik op het water. Watersporters zouden bij voorkeur een keertje willen (mee)varen met Captain Jack Sparrow op The Black Pearl of met Team Delta Lloyd. Dit komt naar voren uit de 2e editie van Het Nationale Watersport Onderzoek van Eileen, waarvan het eerste exemplaar vandaag op de HISWA te water door Geerd Jan Poortman van Team Delta Lloyd overhandigd werd aan HISWA voorzitter Luit Ezinga.

Friesland favoriete vaarbestemming
Friesland komt net als vorig jaar uit Het Nationale Watersport Onderzoek naar voren als meest favoriete watersportprovincie (33%), gevolgd door Noord Holland (14%) en Zeeland (11%). Met name de rust en natuur spreken de watersporters hier aan.

Economische crisis
De watersporters merken op dat er door de economische crisis veel boten in de verkoop liggen en dat het rustiger is op het water. Slechts een klein deel van de watersporters gaat kleiner varen of is van plan zijn boot in de verkoop te doen.

Lozingsverbod
Met ingang van 1 januari 2009 bestaat er op het water een lozingsverbod voor pleziervaartuigen. Deze nieuwe regelgeving is bij minder dan twee derde van de watersporters bekend. De 45-plussers zijn zich hier meer bewust van dan de jongere leeftijdsgroepen. Van de mensen die nog geen maatregelen hebben genomen naar aanleiding van de nieuwe regelgeving, heeft ruim een kwart (26%) dat nog niet gedaan omdat men er nog geen tijd voor heeft gehad en 16% vindt het onzin.Vaarbelasting
Een merendeel van de watersporters staat positief tegenover de invoering van een vorm van vaarbelasting. De meeste watersporters willen dan wel graag weer besparen op bijvoorbeeld het bruggen en sluizengeld.

Stewards bij de sluis
Rijkswaterstaat zet stewards in als ondersteuning bij sluizen, één op de acht Nederlandse watersporters heeft al kennis gemaakt met een dergelijke steward. Ruim twee vijfde (43%) vindt dit een prima ontwikkeling, een mooie service en snellere doorstroming. Iets minder dan een vijfde (17%) geeft aan de service niet nodig te hebben.

The Black Pearl van Captain Jack Sparrow favoriet
De gemiddelde Nederlandse watersporter vaart het liefst met vrienden (36%), partner (30%) of het gezin (27%). Slechts een enkeling (6%) vaart het liefst alleen. Het meest genoemde schip waarop men wel eens zou willen (mee)varen is The Black Pearl van Captain Jack Sparrow (ruim 15%), op de voet gevolgd door de Volvo Ocean 70 van Team Delta Lloyd (15%) en De Groene Draeck van Koningin Beatrix (9%).

Het Nationale Watersport Onderzoek
De 2e editie van Het Nationale Watersport Onderzoek is in de maanden juli en augustus van dit jaar uitgevoerd onder 535 respondenten. Via Internet konden watersporters hun mening geven over diverse aspecten van de watersport. Dit representatieve onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd onder Nederlandse watersporters in de leeftijd van 18 tot 79 jaar.Participatie in onderzoek
Iedere watersporter uit de doelgroep kan meedoen aan Het Nationale Watersport Onderzoek door zich op te geven via de website www.eileen.nl/water.

Eileen, je persoonlijke assistente op het water, is een telefoniste die je 7 dagen per week, 24 uur per dag kunt bellen voor hulp, tips en praktisch informatie op en rond het water. Bij Eileen kunnen watersporters terecht voor informatie over de weersverwachting, bruggen en sluizen of dichtstbijzijnde jachthaven. Daarnaast kan Eileen ook een telefoontje doorverbinden of informatie opzoeken op internet.

Facebook Comments "Resultaten Het Nationale Watersport Onderzoek 2009 bekend"
                         my-ip