Bijna een halve eeuw volop in bedrijf

Artikel - Bijna een halve eeuw volop in bedrijfAlles begint ooit ergens mee. Dat geldt ook voor het begrip jachtmakelaardij. Ooit de eerste grote commerciële jachtmakelaar in Nederland was de Friese Jachtcentrale in Heeg. Op een plaats waar de bank geen brood in zag is met doorzettingsvermogen en een beetje eigen geld al in 1963 een verkoophaven annex zeilschool gestart die anno 2009 in een blakende gezondheid verkeren.

Grondlegger van het geheel is Egon Brenninkmeijer. Een familienaam die het grondleggen met o.a. de C&A wel vaker ter hand heeft genomen. Egon ging naar zee. Eerst de zeevaartschool, daarna als stuurman op de grote vaart. De kennismaking met de vrouw van zijn leven maakte een woning in Sneek het nieuwe thuis alwaar ook de handel in boten begon. Met uitzicht op de gracht lag het aanbod dan ook voor de deur. Tot er enkele gekraakt werden door aanmerende vrachtschepen, een andere oplossing drong zich op. Die werd gevonden in de vorm van een te koop staand boerenbedrijf met een flink stuk water even buiten Heeg, tussen de Weisleat en de Idzegeaster Poel. Zo mooi als de namen klinken is het er ook. Het is geen doorgaande scheepvaartroute maar een beschut natuurgebied met maar één ingang via een de brug in Heeg. Voor een verkoophaven een goede locatie, van diefstal kan geen sprake zijn zonder problemen met de brugwachter.In een tijd waarin de watersport nog in de kinderschoenen stond en het bezit van een boot een grote luxe was startte de verkoophaven onder een gelukkig gesternte. Ineens ging het wat harder, met het populair worden van de watersport groeide ook het aanbod te koop liggende schepen en daarmee het brood op de plank van het gezin Brenninkmeijer. Breng je vandaag een bezoek aan de haven dan blinkt een keurig onderhouden terrein je tegemoet. Een huisje naast de imposante boerderij is het makelaardijkantoor. De koffie is van deze tijd maar verder is veel van vroeger bewaard gebleven. Met de vriendelijke, humorvolle maar toch ook enigszins bedachtzame wijze waarmee Egon Brenninkmeijer zijn bezoekers verwelkomd, en misschien ook wel een beetje doorgrond, heerst er direct een ongedwongen sfeer. Hier schept een vraag geen verplichtingen, een aanbod is vrijblijvend. Zoveel jaren ervaring met mensen en de boot die ze zoeken maakt dat het antwoord op een gestelde vraag een zekere meerwaarde heeft.

In de haven vind je een aanbod in relatief veel kleinere boten. Afhankelijk van het moment in het seizoen zo’n 100 tot 150 exemplaren tot een meter of 15, langer past niet door de brug. Ook met een beperkt budget is het mogelijk van wal te steken. Vanaf zo’n 1000,- is er al een heus kajuitjachtje te koop met weliswaar wat werk maar zoals alle boten in de haven, vaarklaar en op afspraak voor een proefvaart beschikbaar.
Ongeveer een kwart heeft een mast met zeilen wat goed weerspiegeld hoe de verdeling tussen zeil- en motorjachten in elkaar steekt. De motorjachten hebben wel een kortere omloopsnelheid, een zeilboot wil wel eens wat langer liggen te wachten op een nieuwe schipper. Toch liggen er geen boten groen te worden. Het merendeel verwisselt zo met een maand van eigenaar.De Friese Jachtcentrale is geen reparatiebedrijf. Er zijn wel mogelijkheden werkzaamheden uit te voeren maar die beperken zich tot het vaarklaar maken van de ingebrachte schepen. Iedere inspectie door een expertisebureau of door een ter zake kundige kennis is uiteraard toegestaan. Er is een kraan waarmee ook het onderwaterschip bekeken kan worden.

Als vaste waarde aan het einde van het seizoen is daar de najaarsshow. Met extra veel boten aan de steigers waar interessante aanbiedingen voor gelden een heuse publiekstrekker. Vanaf oktober tot november is er dus extra voordeel te behalen. Een klassiek moment voor de aankoop van een boot met ervaring. Er staat dan nog een winter voor de deur om onderhoud te verrichten of zaken naar wens te maken. Voor de inbreng van boten is het eveneens een goed gekozen moment. Na een laatste seizoen is het afscheid daar en komt er geen winterbeurt achteraan. In deze smeltkroes van vraag en aanbod is Egon Brenninkmeijer de gastheer die het met een respectabel initiatief mogelijk maakt.Voor meer informatie:
Friese Jachtcentrale
De Burd 19
8621 JX Heeg
T: 0515 443344
[email protected]
www.fjc.nl

Facebook Comments "Bijna een halve eeuw volop in bedrijf"
                         My IP