Frits Scholten Bootshow

Artikel - Frits Scholten BootshowFrits Scholten is een specialist in generatoren voor industrie en beroepsvaart. Handel waarin het vaak hollen of stilstaan is. Nu is dat laatste, stilstaan, geen liefhebberij van de Enkhuizer ondernemer. En dus mag op deze momenten het bloed naar hartelust kruipen waar het niet gaan kan. De uitkomst is de productie van custom built schuiten en vletten.

Met wortels in de sleepvaart geeft Frits Scholten de boten een industri‘le uitstraling mee. Daarbij zijn het rompvormen die al eeuwenlang bestaan en vooral gericht zijn op het vervoeren van zoveel mogelijk lading door ondiepe poldersloten. Hedendaags bestaat die lading uit liefhebbers die op een authentieke manier grachten, kanalen en ondiepe sloten willen verkennen. Dat kan een korte- maar ook langere tocht zijn. Een roef met toilet, kookgelegenheid of slaapplaatsen zijn allemaal inpasbaar. Doorgaans blijft de intimmering echter beperkt tot de banken en motorkist. Er is een dubbele bodem en slimme afwatering waarmee de schuit onafgedekt in de haven zelflozend is. Echte gebruiksschepen die tegen een flink stootje kunnen en met minimaal onderhoud, generaties lang meegaan.De afwerking van de schuiten is van een ongewoon hoog niveau. In zoÕn van oorsprong beroepsdekschuit verwacht je hier en daar een deuk, lasnaad of roest. Hier is echter perfectie nagestreefd. Zonder plamuur is langs het vrijboord geen enkele oneffenheid te zien. De dekken zijn een glimmende plaat in de juiste kleur, binnen zijn de spanten met een gladde hoeklijstverbinding afgewerkt en staat de romp in een dikke laag topcoat. Alles is smetteloos strak afgewerkt. Niet alleen mooi maar vooral functioneel. Er zijn geen moeilijke hoeken en gaten waar vuil in blijft hangen. Schoonmaken is daarmee een leuk klusje. Als aandrijving worden inboard diesels toegepast. Meestal van Lombardini. De techniek op deze boten is verder beperkt maar wat er nodig is zit erop en is bulletproof ge•nstalleerd.

De boten van Frits Scholten vinden aftrek bij zowel particulieren als in de professionele hoek. Natuurorganisaties gebruiken het als rondvaartboot of bedrijven voor hun uitjes. Thuisgebruik uit zich in een familietocht of als alternatief voor een sloep.Om kennis te kunnen maken met de aard van deze schepen organiseert Frits Scholten een botenshow. Op zondag 21 juni van 11:00 tot 18:00u is iedereen van harte welkom op de werf om te zien waar enthousiasme en vakmanschap toe kunnen leiden. Er liggen een aantal Westeinde schuiten, kajuitvletten, polderschuiten en als primeur een stalen sloep die de vergelijking met een polyester evenknie wel eens zou kunnen winnen.

Frits Scholten Boten
Bierkade 5
1601KR Enkhuizen
Tel. 0228 317080
www.fsgen.nl
[email protected]

Facebook Comments "Frits Scholten Bootshow"
                         my-ip