Elzenaar Watersport Giethoorn

Artikel - Elzenaar Watersport GiethoornZonder sloep geen aanzien! Om een beetje indruk op buren, baas of schoonfamilie te kunnen maken is het bezit van zoÕn fraai afgewerkte loungeboot onontbeerlijk. Met deze quote heeft Elzenaar Watersport de oplossing tegen deze sociale valkuil in de showroom staan als een Elna 690 spiegelsloep. Fraai, imponerend en gelukkig ook in een nog grotere uitvoering leverbaar. Toch biedt Elzenaar als 40-jarige watersportonderneming de oprechte liefhebber ook een thuishaven waar in alle faciliteiten is voorzien en gelegen aan een knooppunt van unieke vaargebieden.

Sinds een jaar of twee zwaait Chris Zwakenberg de scepter over de haven, service- en verkoopactiviteiten van Elzenaar Watersport. Het aanbod beslaat de eerder genoemde Elna sloepen waarmee de vraag naar een topmodel dieselsloep wordt beantwoord. Elnasloepen zijn een eigen import die in Giethoorn technisch worden vervolmaakt. De romp en betimmering vinden in Turkije plaats. Door zelf de hand te hebben in het bouwproces is Elzenaar in staat om in te spelen op individuele wensen. Aan opties, accessoires of variaties op het thema is dan ook geen gebrek.
Maar ook Clever- en Wato sloepen zijn in verkoop en onderhoud bij Elzenaar. Hiermee zijn ook outboard- en de originele reddingsloepen vertegenwoordigd in een klassieke of meer stilistische uitvoering.
Consoleboten vormen een andere tak van sport. Niet zozeer met een overdaad aan vermogen, ook geschikt voor de serieuze sportvisser. Een aantal modellen van Clever, Sirocco en Nicki zijn beschikbaar voor een proefvaart. In rubberboten vind je er de merken Grand, Suzumar en Nimarine.Naast nieuw is bij Elzenaar ook een breed aanbod in occasions te vinden. Sloepen, sport-, console-, en visboten maar ook motoren. Van alle aangeboden waar is een goede werking gegarandeerd. Vaak is de service historie bekend en weet je daarmee wat je koopt. Het aanbod is sterk wisselend maar geeft een goede kans te vinden wat je zoekt.

Voor een revisie van de diesel of een servicebeurt aan de buitenboord zijn een goed uitgeruste werkplaats en ter zake kundige monteurs beschikbaar. Elzenaar is dealer van Suzuki outboards en Nanni dieselmotoren. Ook is er veel ervaring met Yanmar en Vetus. De complete technische installatie kan hier worden ingebouwd. Daarbij wordt dezelfde kwaliteitsnorm gehanteerd als bij het afbouwen van een Elnasloep geldt.

De haven telt 60 open ligplaatsen en een aantal boothuizen in authentiek Giethoornse sfeer. Er gaat een gemoedelijke rust uit van voornamelijk sloepen die wachten tot ze van het dekkleed ontdaan een tochtje in de omgeving mogen gaan maken. Daar is veel in te doen. In de directe omgeving ligt de Beulakkerwiede met een aantal kleinere veenplassen in verbinding. Iets verder zijn de weerribben te vinden met daarna het Friese merengebied. De andere kant op zijn de randmeren met het IJsselmeer erachter. Keuze genoeg dus. Voor een tocht in de directe omgeving echter geniet een boot met weinig diepgang en doorvaarthoogte de voorkeur. Gemaakt voor een sloep dus. We steken daarom maar eens van wal met een Elna 790. De grootste in de range. Het casco bestaat uit een overnaads vormgegeven polyester romp. Dit overnaadse geeft samen met forse stringers en spanten een zeer stijve romp. De indeling is klassiek met een rondzit voorin, consoles voor een wasbakje en koeling, een motorkist met stuurstand erachter en een riante bank voor de stuurman in het achterschip. Een mooie hartvormige spiegel met houtopleg, kabelaring met kopleguaan en forse mahonie stevenbalk geven de boot haar klassieke uitstraling. In de luxe uitvoering wordt de benaming eer aangedaan met een overvloedige afwerking in hoogglans gelakt mahonie en strak gelegd teak. Op deze 8m versie kun je vanaf de zijkant rechtdoor lopen naar de andere kant van de boot, zonder dat de motorkist in de weg zit. Waar een kajuitboot uitgesproken krap is in deze lengtemaat, geeft een open sloep juist een zee aan ruimte. De kussenset is voor zowel de stuurman als ingezetenen van de rondzit van echt leder. De sloep is getooid met een forse buiskap die desondanks in verhouding is met de lijnen van de boot en toch veel comfort biedt zodra het slecht weer is. De voorste ruit kan worden opgerold voor de doorgang naar het voordek. Onder de bank is in een toilet voorzien, naast flink wat bergruimte. In de consoles aan de zijkanten zijn een wasbakje en riante koeling ingebouwd.
Deze Elna wordt voortbewogen door een Nanni diesel van 38pk. Ruim voldoende voor een rustig toerental op rompsnelheid. Dat rustige wordt mede mogelijk gemaakt door een goede isolatie van de motorkist. Standaard is voorzien in een boegschroef, een prettige voorziening bij het manoeuvreren op de millimeter. Het stuur- en daarmee samenhangende vaargedrag is onberispelijk.Het voor- en achterdek van de sloep is verdiept en voorzien van keurige RVS afwatering. Van polyesterwerk is nergens iets te bespeuren. Al dit lakwerk maakt dat een dergelijk rijk afgewerkte boot het best tot zijn recht komt in een botenhuis. Het hele seizoen in weer en wind zal een noodzakelijke lakbeurt sneller dichterbij halen dan de bedoeling is. Het houtwerk maakt de boot tot een schoonheid maar voor wie dat niet op vindt wegen tegen het onderhoud is er ook een volledig polyesterversie beschikbaar. Door het ontbreken van al het lakwerk is deze variatie op het thema volledig onderhoudsvrij, op wat poetsen na dan.

In de achtertuin van Elzenaar, aan de oevers van de Beulakkerwiede verrijst volgens de planning een nieuw deels recreatief en deels permanent woongebied onder de naam Bodelaeke. In totaal worden bijna 250 woningen neergezet voor liefhebbers van dit waterrijke gebied. Giethoorn heet niet voor niets het Veneti‘ van het Noorden, veel gaat hier per boot. Met de Elna sloepenwerf om de hoek zal het met het sociale aanzien van deze nieuwe waterlanders waarschijnlijk meer dan goed gaan komen.

Voor meer informatie:
Elzenaar Watersport
Vosjacht 5
8355 CM Giethoorn
0521 361496
www.elzenaar.nl
[email protected]

Open: maandag t/m zaterdag 09:00u tot 17:00u.


Facebook Comments "Elzenaar Watersport Giethoorn"
                         My IP