DISTRESSKNOP OP MARIFOON WERKT NIET

Artikel - DISTRESSKNOP OP MARIFOON WERKT NIET

Het zal je maar gebeuren, je drukt de noodknop in om de kustwacht te waarschuwen en er gebeurt helemaal niets. Dat is geen kwestie van pech maar van onwetendheid. De noodknop werkt alleen als de marifoon is omgeschakeld van binnenvaartmarifoon naar zeemarifoon. Dat kan vrij eenvoudig door de ATIS uit te schakelen. Ik ken echter maar heel weinig mensen die als ze de zee op gaan de ATIS uitzetten en bij terugkomen weer inschakelen. Toch moet dat want de marifoon is nu eenmaal niet uitgerust met een zoutwatersensor en moet dus echt handmatig omgeschakeld worden van zoet (binnenwater) naar zout (zee) en omgekeerd. Vergeet vooral dat laatste niet want op het binnenwater is ATIS verplicht.

Een kwestie van software
Vroeger had je een binnenvaart- of een zeevaartmarifoon. Dat waren twee verschillende apparaten. Voor een binnenvaartmarifoon is het basiscertificaat marifonie voldoende, voor de zeevaartmarifoon heb je Marcom-B nodig. De huidige marifoons zijn geschikt voor zowel de binnenvaart als de zeevaart. Niet de hardware (de marifoon) maar de software bepaalt of er sprake is van een binnenvaart- of een zeevaartmarifoon. De bevoegdheden van de gebruiker/eigenaar bepalen of het apparaat een zee- of binnenvaartmarifoon wordt. Elke marifoon moet namelijk geregistreerd worden; met een basiscertificaat marifonie krijgt u alleen een ATIS-nummer, met Marcom-B (of SRC) een ATIS- en MMSI-nummer.

Met alleen ATIS (basiscertificaat) is het een pure binnenvaartmarifoon.

Met alleen een MMSI nummer is het een zeevaartmarifoon en mag de marifoon op het binnenwater niet gebruikt worden.

Met ATIS en MMSI nummer moet je steeds omschakelen van binnenvaart naar zeevaart en terug.


Marcom-B
Met Marcom-B krijg je bij registratie een ATIS- en een MMSI-nummer. Als beide nummers geprogrammeerd zijn, kun je de marifoon gebruiken als binnenvaartmarifoon (ATIS aan) en zeevaartmarifoon (ATIS uit). Met ATIS uitgeschakeld, wordt de automatische reductie opgeheven en kun je zelf van hoog naar laag schakelen en omgekeerd. De ‘dualwatch’ werkt en je kunt dus gelijktijdig op twee kanalen uitluisteren. Last but not least, je kunt er zeker van zijn dat de ‘distress’-toets voor digitale alarmering (DSC) het doet. Bovendien kun je met Marcom-B andere veiligheidsapparatuur zoals SART en/of EPIRB aanschaffen en laten registreren. Voor meer informatie over opleiding en examinering marifonie en marcom-b kunt u bellen met 0162-323396 of kijken op www.watersportcursussen.nl

Ben Ros, Vaarbewijsopleidingen (VBO).
[email protected]

Facebook Comments "DISTRESSKNOP OP MARIFOON WERKT NIET"
                         My IP