Innovatieve houtbewerkers met kwaliteit als voorliefde

Artikel - Innovatieve houtbewerkers met kwaliteit als voorliefdeIn de jachtbouw is het niet ongebruikelijk om onderdelen van het bouwproces uit te besteden aan bedrijven die zich in bijvoorbeeld schilderwerk of de techniek hebben gespecialiseerd. TNT construction is een dergelijk bedrijf, met name zodra het over houtbewerking gaat. Naast een aantal gerenommeerde werven als opdrachtgever is TNT echter ook toegankelijk voor een particuliere bootbezitter. Iedereen kan daarmee gaan rekenen aan een volledig gestript casco met nieuwe techniek en dito interieur. Het resultaat is een nieuw schip naar eigen inzicht waarop een forse besparing zit in vergelijk met een 100% nieuwbouw jacht.

Kloppend hart van TNT construction is een imposante CNC freesbank. Ieder onderdeel wat hiermee geproduceerd wordt begint op de computer. In Ironcad wordt een 3D tekening gemaakt. Zolang de ingegeven maten maar kloppen wordt dit feilloos door de machine gefreesd. Uit hout maar ook uit corian of aluminium kunnen zo alle vormen worden gehaald waar een vakman met de hand vele malen langer aan staat te werken. Op een compleet interieur van een 12m motorkruiser staat de CNC ongeveer 2 dagen te frezen.
De oneindige mogelijkheden die deze techniek biedt worden door TNT construction verregaand benut. Niet alleen in jachtbetimmeringen. De portfolio laat een indrukwekkende hoeveelheid objecten voor het bedrijfsleven of woonhuizen zien zoals trappen, kasten, vloeren of zelfs speelgoed, al dan niet met een nautische knipoog. Iets nieuws ontwikkelen is een geliefde bezigheid. Een TNT Teakdek bijvoorbeeld wordt kostenbesparend geplaatst met perfect passende prefab-delen. Onder vacuüm of met gewicht erop wordt het zonder schroeven gemonteerd. Mooi, antislip en goed voor jarenlang gebruik in weer en wind. Naast de toepassing op schepen is dit plaatmateriaal ook de perfecte badkamervloer. Zo zijn er vele innovaties die geheel naar eigen idee en ontwerp tot stand zijn gekomen.TNT construction bestaat sinds 1994 en is na een verhuizing in 2002 op de huidige locatie gevestigd. Een tiental vakmensen is als team tot veel in staat. Momenteel bijna klaar is een 11.80m Vripack kotter die vanaf het gestraalde casco weer een nieuw leven krijgt. TNT verzorgt in dit project veel meer dan alleen het timmerwerk. Het verfsysteem, de inbouw van apparatuur en het verbeteren van de isolatie rond de motor en van de romp zijn enkele voorbeelden. Er wordt nog volop aan de kotter gewerkt maar al wel zichtbaar is waar vernieuwing, vakmanschap en high-tech productie toe leidt. Er is gekozen voor noten als houtsoort met een liggende nerf. Te druk mag dat niet worden dus plafonds en wanden blijven in een lichte kleur. Nergens is een opdekdeurtje te ontdekken. Ook het lijstwerk is opgenomen in het geheel waarmee een volkomen vlakke afwerking is ontstaan. Dit is consequent door het hele schip doorgevoerd, tot het inspectieluikje in de wasmachinekast aan toe. De bladen in de kombuis en natte cellen zijn van LG, een soort corian, met ingefreesde spoelbakken. Onder de zitbanken is uiteraard bergruimte. Hier is deze toegankelijk gemaakt met lades in plaats van luiken aan de bovenzijde. Iedereen kan dus blijven zitten als er iets gepakt moet worden. Een tweedeurs kastje openen geeft een tweedeurs toegang tot de bergruimte. Er zit geen staander in het midden in de weg.
De verwarming is op een paar strategische plaatsen opgenomen in de vloer. Een luik met gaatjes laat de warme lucht door. Je moet alleen wel goed kijken om dat te zien. De biezen in de vloerdelen lopen over het luik gewoon door, het zit er naadloos in. Iets wat voor het hele interieur geldt, naar een kitrand om iets te verhullen moet je echt tevergeefs zoeken.

Naast refits als deze produceert TNT construction ook nieuwbouw. De Maarlander is een nieuw ontwerp. Klassiek vormgegeven met een kabelaring, kajuit en open kuip. Het is een ruim schip van 8,9 x 3.2 meter met stahoogte door de hele boot. De inrichting is van alle comfort voorzien en biedt dat optimaal aan twee personen op vakantie. Maar met z’n achten in de kuip is het ook nog steeds gezellig. De algehele bouwkwaliteit is onberispelijk waarbij van met name het interieur iets moois gemaakt is.Voor meer informatie:
TNT Construction
Wasaweg 17
9723 JD Groningen
T. 050-5493003
F. 050-5492211
M.06-51286096
E-mail: [email protected]
Internet: www.tntwoodshop.nl

Facebook Comments "Innovatieve houtbewerkers met kwaliteit als voorliefde"
                         my-ip