BootExpo 2008 - Succesvolle tweede editie in de Haven van Harderwijk

Artikel - BootExpo 2008 - Succesvolle tweede editie in de Haven van HarderwijkOp 11, 12 en 13 april van dit jaar werd voor de tweede keer de BootExpo gehouden in de jachthaven van Harderwijk. BootExpo is de grootste tweedehands botenbeurs waarop voornamelijk particulieren hun zeil- of motorjachten te koop aanbieden naast het aanbod van een aantal jachtmakelaars. Na een enigszins aarzelende start vorig jaar kijkt de organisatie na deze editie terug op een in alle opzichten zeer geslaagde BootExpo 2008.
tekst & fotografie Laurens KosterDe beurs is ruim opgezet en neemt de gehele jachthaven in beslag, inclusief het cafŽ-restaurant, de Haven van Harderwijk. Op de wal en in het water waren op het beursterrein zoÕn 400 plaatsen beschikbaar. 250 daarvan in het water en de rest op de kant. De schepen kunnen tentoongesteld worden op voorwaarde dat ze vaarklaar zijn en direct beschikbaar voor een voortvarende start van het seizoen. Op de beurs is verder aan alles gedacht. Uiteraard zijn alle havenfaciliteiten beschikbaar zoals een 20-tons kraan, afspuitplaats en trailerhelling maar ook een taxateur en onafhankelijk scheepsexpert. Zelfs een Notaris is aanwezig om een wisseling van eigenaar in goede banen te begeleiden. Vooral de zaterdag was een commercieel succes.

Voor de bezoekers aan de beurs was er een breed overzicht te vinden in gebruikte boten tot een meter of 20. Zowel zeiljachten, snelle sportboten, open zeilboten, sloepen als motorjachten. De drempel is bewust laag gehouden hoewel de aangeboden schepen wel in een goede staat moeten zijn. Geen opknappers dus maar kwalitatief goede vaarklare schepen. Op de beurs lagen schepen te koop vanaf Ă› 1.500,- tot Ă› 320.000,- voor het pronkstuk in de haven. De logger Manana van ruim 20 meter. Een ex-beroeps gerestaureerd tot een zeilend woonschip in onberispelijke staat. De eigenaren hebben een aantal serieuze gegadigden aan boord mogen ontvangen en geven de uiteindelijke verkoop een goede kans. In deze prijsklasse wordt uiteraard niet in een paar dagen een beslissing genomen. Voor de boten in de populaire prijsklasse gold dat echter wel degelijk. Zowel de particuliere aanbieders als de aanwezige makelaars hebben in korte tijd 22 boten van eigenaar laten verwisselen. Daarnaast is een veelvoud van dit aantal als afspraak voor een proefvaart gemaakt. De verwachting is dat dit na-ijl effect voor een fors aantal verkochte boten gaat zorgen.Op de wal rond de haven waren de beursstands van de diverse walexposanten te vinden. Jachtservice bedrijven, de makelaars, een expertise bureau en andere watersportgerelateerde ondernemingen maakten het beursterrein tot een gezellig geheel. De aangeboden waren en diensten bestonden daarnaast uit buitenboordmotoren zoals JSB Outboards uit Bunschoten met een voorliefde voor Yamaha of in de stand van AVR Watersport met diverse boten op een grote trailer. Aandacht voor onderhoud en renovatie werd gegeven door Kuiken bootonderhoud (restauratie van sloepen) naast de kunststof variant op een teak-dek door Tekdek uit Sneek. Flink wat ribs waren op de wal te bewonderen. De Roughnecks uit Wieringerwerf stonden breed uitgestald naast het aanbod van nieuwkomer ikwileenrib.nl. Ook de wat breder geassorteerde watersportbedrijven zoals, BBS watersport uit Harderwijk, Heba watersport uit Almere of de ANWB met een leuke stand met watersportkleding, vaarkaarten enz., bieden dit type boot aan in hun assortiment motoren, sportboten en sloepen.

De jachthaveningang kreeg voor de beurs een brug voor de invaart waardoor de bezoekers een rondje konden lopen en teveel tegengesteld verkeer op de steigers werd voorkomen. Voor de verzorging van de inwendige mens tekende restaurant de Haven van Harderwijk. Met het terras aan de haven en een weertype wat prima aansloot op een beursbezoek in de open lucht was het hier constant een drukte van belang.De ingang van het beursterrein was dit jaar niet vlak naast de entree van het Dolfinarium zoals in de 2007 editie. De ingang dit jaar was verplaatst naar de entree van het restaurant. Een betere positie die er bij aankomst van de bezoeker uitnodigend bijlag. In de drie beursdagen tezamen zijn 3100 bezoekers de poort gepasseerd. Kinderen met gratis toegang zijn in dit cijfer niet meegenomen. De toegangsprijs was dit jaar voor volwassenen 5,- euro. Een niveau wat de beurs toegankelijk maakt zonder een al te grote aanslag op het budget. Voor passanten die niet direct ge•nteresseerd zijn in de aanschaf van een boot kan het wel weer een belemmering zijn waardoor de kwaliteit van de bezoekers voor de aanbieders van hun schepen en aanverwante diensten zeer hoog te noemen was. Iets wat tot uiting is gekomen in het aantal transacties wat heeft plaatsgevonden. Een ander aangenaam effect is dat er geen onnodige opstoppingen op de steigers ontstaan zolang men als ge•nteresseerde in een boot, doelgericht een bezoek aan de BootExpo invult.

Voor bezoekers die van wat verder weg komen heeft Harderwijk en omgeving veel te bieden. Het is een mooi gerestaureerde voormalige Zuiderzeehaven met een grote historische kern. Je kunt er een lange stadswandeling maken of je volledig uitleven met het winkelaanbod in de binnenstad. Even buiten Harderwijk is vliegtuigmuseum Aviodrome te vinden en nog iets verder weg amusementspark Walibi Flevo. Zelfs bungalowpark de Eemhof met een subtropisch zwemparadijs is binnen redelijke afstand te bereiken. Het vaarwater van Harderwijk splitst zich tussen Wolderwijd en Veluwemeer. Een snelvaarbaan ligt voor de deur. Als locatie voor de beurs is ook dit jaar weer gebleken dat Harderwijk alle faciliteiten biedt om dit evenement te laten slagen. Wel is er voor de zondagsopening nog enige onduidelijkheid over de tijden waarop het beursterrein toegankelijk is. Gelet op de prima relatie met de gemeente Harderwijk zal deze duidelijkheid voor de volgende editie van start gaat zeker bekend zijn. De volgende zal echter wel de laatste zijn op deze plek. Harderwijk staat in de startblokken om de boulevard aan de waterkant van het Wolderwijd een grondige metamorfose te laten ondergaan. Onder de noemer Òhet WaterfrontÓ verdwijnen de bovengrondse parkeerplaatsen bij het Dolfinarium en een stukje noordelijker het enigszins vervallen industrieterrein Haven. Alles wordt daarmee anders. Recreatie-eilanden voor de kust, een stadsstrand, woonwijken in het water en een geheel nieuw ingerichte jachthaven liggen in het verschiet. Volgens de maquettes op het stadhuis wordt er gebouwd in een bij het historische karakter van Harderwijk passende architectuur. Een veelbelovend plan waar toekomstige edities van BootExpo na 2009 zeker van gaan profiteren.

Deelnemers aan de BootExpo plaatsen hun bezit in het middelpunt van de belangstelling waarbij ze zelf voor de verkoop zorgdragen. De beursorganisatie biedt hierin alle ondersteuning. Op het zakelijke vlak kan men terecht met vragen over contracten, leveringsvoorwaarden of de hoogte van een redelijke vraagprijs. Voor zaken rond de techniek zijn er monteurs beschikbaar en voor de afhandeling van een succesvolle verkoop is er de prettige ambiance van het restaurant. De locatie is zowel over het water als de weg goed bereikbaar en centraal in Nederland gelegen. Voor de volgende editie is nog plaats! Inschrijvingen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Bij verkoop wordt geen commissie betaald, maar een van te voren bepaald bedrag, dit jaar was dat v.a. Ă› 75,00 incl. BTW. Voor walexposanten is de BootExpo een uitgelezen kans om veel publiek met een gezamenlijke interesse in de watersport te overtuigen van hun kwaliteiten. Onderdak is een pagodetent van 5x5 meter op de kades rond de haven. Aanmelden gaat ook voor walexposanten heel gemakkelijk via de website van de beurs.

BootExpo is voortvarend op weg om een botenbeurs van formaat te worden. Natuurlijk zijn er meer botenshows alleen nergens zijn er zoveel tweedehands schepen te zien als hier. De ondersteuning door de beursorganisatie zorgt er verder voor dat de schepen correct en daardoor gemakkelijk van eigenaar kunnen verwisselen. Ook om je eens in algemene zin te ori‘nteren op wat er zoal te koop wordt aangeboden is de BootExpo een prima gelegenheid in een aansprekende omgeving.

Meer informatie over de BootExpo in Harderwijk:
www.bootexpo.nl
De Haven van Harderwijk
Strandboulevard Oost 3
3841 AB Harderwijk

Facebook Comments "BootExpo 2008 - Succesvolle tweede editie in de Haven van Harderwijk"
                         my-ip