Mooi Amerikaans

Artikel - Mooi AmerikaansHISWA TE WATER 2008
GROTER DAN OOIT

De Mariah Boat Company uit Zuid Carolina in de VS maakt een grote serie snelle plezier- vis- en skiboten in vele uitvoeringen met vele soorten motoren. En dat alles tegen een redelijke prijs, die de afgelopen jaren nog leuker is geworden door de lage stand van de dollar.Mariah boten hebben een typisch Amerikaanse uitstraling. Zij zien er sportief uit, zitten vol met interessante details die het gemak verhogen en zijn gericht op extreem goed comfort. Zo zijn alle modellen voorzien van veel en vooral dikke kussens, waar je heerlijk in weg kunt zakken of lekker op kunt zonnen. Zij zijn gemaakt van stevig materiaal dat lekker aanvoelt. Uiteraard is het gemaakt van vinyl dat zeewaterbestendig is, maar dan wel een soort die een uitstraling heeft van luxe en comfort en ook nog makkelijk te onderhouden is. Vaak is er ook nog een aantrekkelijke kleurstelling gebruikt, die het geheel passend maakt met de kleuren van de boot. Een lekkere blits, maar wel op een goede manier.

Van luxe zonnedek naar comfortabele visplaats in een handomdraai
Die kussens dienen op veel plaatsen ook nog om opbergvakken te bedekken, die overal tevoorschijn komen als je ze optilt. Dat kan een vak zijn om visspullen in op te bergen, de ruimte voor een koelbox of de opbergplaats voor de waterski's en het wakeboard. Bij sommige modellen kun je de boot omvormen van een model dat gebruikt wordt voor zonnebaden en waterskiën tot een heuse visboot. Dan worden de kussens van het achterste zonnedek opgeborgen in de daartoe bestemde vakken – een onder het voordek en de ander onder het achterdek, en creëer je een vlak achterdek met gaten waar heuse visstoelen in kunnen worden geplaatst. Je kunt er niet alleen lekker op zitten en naar het gewoel op het water kijken, ze zijn ook sterk genoeg om op de wat grotere zeevis te kunnen jagen. Iets wat in de VS natuurlijk meer gebeurt dan in onze wateren, maar ook op de Noordzee zwemt interessante roofvis rond. Daarom zijn er in het achterdek ook speciale compartimenten ingebouwd om vistuig en het aas in te kunnen bergen, zodat het dek schoon en vlak blijft. Een van die vakken is zelfs geschikt voor levend aas met voldoende luchtventilatie. Bij sommige modellen kunnen die buns wel 160 liter water bevatten en zijn ze afgedekt met transparant Plexiglas deksels om de vis langer te kunnen bewaren. Het zijn dit soort handige zaken die Mariah boten aantrekkelijk maken voor veelsoortig recreatie gebruik.
Dat ze bij de bouw van Mariah boten ook aan visactiviteiten hebben gedacht komt omdat het bedrijf in 2001 gekocht is door Sea Fox Boats, een familiebedrijf dat groot is geworden met de bouw van visboten in vele maten en soorten. De boten zelf zijn gemaakt van volledig composiet materiaal, de achtersteven van inch dikke Penske plaat. Voor het dek en de versteviging van de zijkanten van de romp gebruikt men Kledgecell. De spanten zijn gemaakt van 100% schuimgevuld materiaal – een voorschrift van de Amerikaanse kustwacht – en met glasvezel aan de romp bevestigd. Hiervoor gebruikt men 36-10 glasvezelmat voor de lengtevlakken, met daar schuin bovenop 24-15 glasvezel matten voor de sterkte en minimale buiging van de romp.Goed doordachte details voor veiligheid en gemak
Andere details zijn kikkers die in het dek kunnen zakken en alleen bij het aanleggen naar boven worden gehaald. Bij de ogen voor het skitouw geldt hetzelfde. Als ze niet gebruikt worden steken ze niet uit. Ook de toiletruimte met een chemisch toilet kan volledig worden afgesloten, net als het vak voorin het dashboard naast de bestuurder, waar de geluidsinstallatie in is geplaatst. Dat dashboard oogt trouwens ook heel gaaf, met een cilindrisch en beetje conisch lichtgrijs paneel waar het kompas en alle klokken in zitten weggewerkt. Daaronder nog een cirkelvormig grijs vlak met tweemaal vier knoppen voor verlichting en waarschuwingslampen. Ruimte voor twee bekers of glazen en een sportief ogend in hoogte verstelbaar stuur in aluminium en zwart. Zowel de bestuurders als de passagiersstoel zijn volledig draaibaar zodat goed sociaal contact mogelijk is met gasten of vrienden die op de achterste plaatsen hebben plaatsgenomen. De zijruiten lopen lekker ver door naar achteren, waarbij het middelste gedeelte naar voren open kan klappen om bij het voordek te kunnen komen. Veilig en makkelijk!.Ook geschikt voor zwaardere motoren
Omdat veel bootbezitters graag met wat zwaardere motoren varen dan standaard wordt geleverd zijn de achtersteven en motorruimte verstevigd met aluminium beplating, die met composietmateriaal binnen de glasvezel is verwerkt. Alle dekuitrusting is door de romp gemonteerd voor voldoende stevigheid, accuschakelaars en hydraulische sturing zijn standaard op alle modellen. Alle doorvoeren onder water zijn voorzien van zeewaardige afsluiters van roestvrij staal. Over de gehele lengte van de boot is een afwateringspijp aangebracht bij de kiel om spat, regen en buiswater snel af te kunnen voeren. Alle bedrading is – wel volgens de Amerikaanse standaard, die afwijkend is van de Europese – norm gekleurd voor makkelijk onderhoud en reparaties.

Om op een uitstekende manier kennis te kunnen maken kan met iedere boot een virtuele proefvaart worden gemaakt op internet. Log in op www.mariah-boats.com en laat je rondvaren over de zonnige Amerikaanse wateren.

Boatland in Meppel is de importeur en weet alles van deze schepen, die in standaard uitvoering voor het SX18 model beginnen bij EUR 21.600 met een 135 Pk drie liter motor en kunnen oplopen tot EUR 65.900 voor de 7.7 meter lange SC25 met een 425 Pk motor.Boatservice Dannijs bv.
Setheweg 18
7942 LB Meppel
Telefoon T 0522-240511
www.boatland.nl
info@boatland.nl

Facebook Comments "Mooi Amerikaans"
                         my-ip